Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τραγωδία στη φουρτουνιασμένη θάλασσα - Νεκρός ανασύρθηκε ο 35χρονος

limeniko-skafos-660_0.jpg

Σήμερα στις 6 το πρωί βρέθηκε το πτώμα του 35χρονου Σλοβάκου, σε βραχώδες σημείο μέσα στη θάλασσα στις Κάτω Γούβες.
Η επιχείρηση για τον εντοπισμό του ξεκίνησε στις 6 χθες το απόγευμα, όταν ο άτυχος άνδρας με τη σύζυγό του, παρά τον έντονο κυματισμό, μπήκαν στη θάλασσα, στην παραλία στις Κάτω Γούβες, στο ύψος του Island.

Τα κύματα τους παρέσυραν προς τα βράχια και η γυναίκα κατάφερε να βγει με λίγες εκδορές, ο σύζυγός της όμως όχι.

Η ίδια και άλλοι λουόμενοι τον είδαν να επιπλέει με το κεφάλι μέσα στο νερό και μετά από λίγο τον έχασαν από τα μάτια τους. Ειδοποιήθηκε το Λιμενικό και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του με τρία σκάφη του Σώματος, το σκάφος Ευρώπη της ΕΟΔ και σκάφος του Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών. Επίσης από ξηράς συμμετείχαν πυροσβέστες και τζιπ του Λιμενικού.

Ο έντονος κυματισμός δεν επέτρεψε τον εντοπισμό του άτυχου άνδρα χθες το απόγευμα, κάτι που έγινε σήμερα, νωρίς το πρωί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζευγάρι των Σλοβάκων, ήρθαν στην Κρήτη για να κάνουν τον μήνα του μέλιτος.

Η σορός μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ για τη νεκροψία - νεκροτομή.

Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Να βγάλει η κυβέρνηση επιτέλους από το αδιέξοδο τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων

Σωκράτης Βαρδάκης

Την παράταση της ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Σε επιστολή του το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο ΕΡΜΗΣ», ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς προστασία προκειμένου να αποφευχθεί η βίαιη απορρύθμιση των σχέσεων, καταρχήν με παράταση της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης (Σ.Σ.Ε.) έως 30/3/21. Να σημειωθεί ότι η ισχύουσα Σ.Σ.Ε. κατατέθηκε στις 28/5/2019 και κηρύχθηκε μάλιστα υποχρεωτική στις 12/6/19, ενώ παρατείνεται η ισχύς για ένα τρίμηνο και εφαρμόζονται αποκλειστικά μόνο σε όσους εργαζομένους είχαν ήδη ενεργές εργασιακές σχέσεις κατά το χρόνο της λήξης ισχύος της Σ.Σ.Ε. (άρθρο 9 §4 Ν.1876/1990, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 2 § 4 εδ. α΄ ΠΥΣ 6/2012).

Στην προκειμένη περίπτωση, από την 1η Απριλίου έληξε η συμβατική ισχύς της ανωτέρω Σ.Σ.Ε. και παρατάθηκε πλασματικά η ισχύς της για ένα τρίμηνο, χρονικό διάστημα στο οποίο ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις για την σύναψη νέας συμβάσεως εργασίας.

Ωστόσο, λόγω της περιοριστικών μέτρων, που τέθηκαν σε αναγκαστική ισχύ σε όλη τη χώρα, είναι, πλέον, παντελώς αδύνατον να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά, πολλώ μάλλον όταν οι επιχειρήσεις έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, με αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοί τους – μέλη μας έχουν περιέλθει σε πραγματικό αδιέξοδο, από τι στιγμή που την 1η Μαΐου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σ.Σ.Ε., θα πρέπει να ξεκινήσουν να εργάζονται, ωστόσο, προς το παρόν, δεν γνωρίζουν το τι πρόκειται να επακολουθήσει. 

Σχετικά με την υποχρέωση των επιχειρήσεων, ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες, εφόσον συνεχίσουν να τελούν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας από την 1η Μαΐου, να μπορούν να δηλώσουν από την ημέρα εκείνη (1/5/2020) ότι αναστέλλουν και τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, προκειμένου να τύχουν οι τελευταίοι της οικονομικής στήριξης, που εξήγγειλε η Πολιτεία.

Ο κ. Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν την επιστολή του Σωματείου προκειμένου να αποφευχθεί η βίαιη απορρύθμιση των σχέσεων, παρατείνοντας την ισχύ της Σ.Σ.Ε. Π.Κ. 1/28.05.2019, για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, κατά ένα έτος.