Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θεατρική παράσταση για τον Ερωτόκριτο από μικρούς μαθητές

ερωτόκριτος

Το τμήμα Στ3 από το σχολικό συγκρότημα του 28ου και 57ου  Δημοτικών σχολείων Ηρακλείου και με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης ανεβάζει  για  τρίτη συνεχή φορά, θεατρικά τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00 ,  τιμώντας το έτος Ερωτόκριτου όπως έχει οριστεί το 2019.

Όπως αναφέρουν δάσκαλοι και μαθητές σε ανακοίνωση τους, «Όλα ξεκίνησαν στη μέση της περσινής σχολικής  χρονιάς  με την πρώτη εμπειρία ανάγνωσης  του κειμένου του «Ερωτόκριτου». Ακολούθησε η εξοικείωση με τη γλώσσα, το ρυθμό και τη μουσικότητα του στίχου. Επιπλέον, τα παιδιά ανακαλύπτοντας θεατρικά τον Ερωτόκριτο προσέγγισαν με ένα ιδιαίτερο τρόπο την κοινωνική πραγματικότητα της ενετοκρατούμενης Κρήτης.

Ίσως να  οφείλεται στη γνησιότητα και τη ζωντάνια της Κρητικής διαλέκτου, η οποία ελάχιστα απέχει από τη γνήσια σημερινή ντοπιολαλιά της Κρήτης, ίσως να οφείλεται στην υπόθεση η οποία περιλαμβάνει και στοιχεία από τον κόσμο του παραμυθιού, ίσως πάλι, στον τόσο οικείο για τις υφολογικές δυνατότητες της γλώσσας μας δεκαπεντασύλλαβο στίχο του κειμένου, πάντως τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την προοπτική να «ανέβει» θεατρικά ένα «απαιτητικό» έργο, τόσο στην υπόθεση όσο και στην πλοκή. Επιπλέον, η ιδέα της αναπαράστασης της περιπέτειας δύο νέων, του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, ελκύει τη ψυχοσύνθεση παιδιών που διανύουν το προεφηβικό στάδιο της ζωής τους. Ο θίασος των μαθητών  από τους 10053 στίχους του έργου επέλεξε να παρουσιάσει περίπου 2500 στίχους.

Οι μαθητές  λοιπόν  και η δασκάλα τους είναι έτοιμοι να «κάνουν» θέατρο, να βιώσουν μαζί   με τους θεατές, ένα χιλιοτραγουδισμένο ανά τους αιώνες πολύστιχο αφηγηματικό ποίημα του 17ου αιώνα που διαπραγματεύεται τον έρωτα δύο νέων. Παράλληλα στη ροή του θεατρικού χρόνου θα παρουσιαστούν  ο ανταγωνισμός, η κοινωνική ανισότητα, η αξία της φιλίας, η ανθρωπιά, ως θέματα που απασχολούν συνεχώς τον άνθρωπο στο διάβα των αιώνων. 

Ως προς τους συντελεστές της παράστασης θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι με το δικό τους τρόπο ο καθένας βοήθησε στην προετοιμασία και στην παρουσίαση της παράστασης . Το παραπάνω επιβεβαιώνει η συμμετοχή του καλλιτέχνη της κρητικής μουσικής Γιώργη Βρέντζου, ο οποίος είναι γονέας παιδιού του τμήματος και πλαισιώνει με το μαντολίνο του, τα τραγούδια της παράστασης. Επίσης συμμετέχουν φιλικά στην παράσταση η Κυβέλη Σεργίου με το τραγούδι της  καθώς και ο Νικόλας Νταγιαντάς με το  λαούτο . Επίσης ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους Συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων  όπως και στις δύο διευθύντριες των σχολείων μας που υποστήριξαν  την παράσταση .    

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι ένας ζωντανός εξωστρεφής οργανισμός».
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - κακοκαιρία: Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία και η ΕΛ.ΑΣ.

Η κακοκαιρία πλήττει το Ηράκλειο

Σε ετοιμότητα θα παραμείνει κατά τις νυχτερινές ώρες η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου καθώς, το κύμα της κακοκαιρίας θα επιμείνει και κατά τις νυχτερινές ώρες κατά τόπους και κατά διαστήματα.

Μέχρι και αυτήν την ώρα, και παρά την ισχυρή νεροποντή που εκδηλώθηκε σε περιοχές του ηρακλείου, δεν καταγράφηκαν εκτεταμένα προβλήματα όπως σημείωσε στο Ράδιο Κρήτη ο πολιτικός προιστάμενος της δημοτικής αστυνομίας Μαρίνος Παττακός.

Προσοχή σε Παλαιόκαστρο, Αγία Πελαγία και Φόδελε!

Παλαιόκαστρο, Αγία Πελαγία, Φόδελε αναμένεται απόψε να βρεθούν στη δίνη των έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με ενημέρωση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Μαλεβιζίου.

Για το λόγο αυτό η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαλεβιζίου εφιστά την προσοχή των δημοτών, παρακαλώντας για τον περιορισμό των μετακινήσεών τους μόνο στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Υπενθυμίζεται η σύσταση προς οδηγούς και πεζούς να αποφεύγουν να διασχίσουν χειμάρρους και ρέματα.