Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θα αλλάξουν τα ... φώτα σε 87 κτίσματα

ενεργειακή αναβάθμιση

Όχι ένα, ούτε δύο αλλά συνολικά 87 δημοτικά κτίσματα στον δήμο Ηρακλείου, ανάμεσά τους 13 σχολικά συγκροτήματα και ένα ΚΑΠΗ, βρίσκονται στον κατάλογο αυτών που καταρχήν έχουν μελετηθεί ή μελετώνται προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά.

Πρόκειται για έναν κατάλογο που έχει καταρτίσει η δημοτική αρχή και η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και στον οποίο φιγουράρουν εμβληματικά κτίρια, όπως η Λότζια και εγκαταστάσεις όπως το Παγκρήτιο Στάδιο για τα οποία έχουν εγκριθεί οι σχετικές χρηματοδοτήσεις, ενώ όπως έχει γράψει ήδη το ekriti, αντίστοιχη παρέμβαση βρίσκεται στη φάση εκτέλεσης για το κτίριο της Οδού Ανδρόγεω.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισέλθει στον αστερισμό των καθαρών μορφών αλλά και της εξοικονόμησης ενέργειας και σε αυτό το πλαίσιο εδώ και τέσσερα χρόνια έχει ανοίξει ο σχετικός κωδικός χρηματοδοτήσεων, τον οποίο όπως μεταφέρει στο ekriti o αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πρασίνου & Καθημερινότητας  Γιάννης Αναστασάκης, η δημοτική αρχή αξιοποιεί.

Ενεργειακή αναβάθμιση και σχολεία

Ιδιαίτερο βάρος σε αυτό το πεδίο έχει δωθεί στα σχολεία. Στα 13 σχολικά συγκροτήματα που βρίσκονται στη λίστα, το ενεργειακό έργο έχει ολοκληρωθεί για το 7ο Δημοτικό ενώ τώρα η δημοτική αρχή έχει στα χέρια της την έγκριση χρηματοδότησης για το 5ο Δημοτικό Σχολείο στις Εργατικές Κατοικίες του Μπεντεβή, το οποίο και παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης. Επίσης, η χρηματοδότηση έχει εξασφαλισθεί και για το κτίριο που στεγάζει το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Αγίου Μύρωνα.

Το 5ο Δημοτικό στις Εργατικές Κατοικίες Μπεντεβή

Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται 277.180 Ευρώ και θα καλυφθεί από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης)

Για την ενεργειακή αναβάθμιση στο κτίριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Ηρακλείου οι προτεινόμενες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας περιλαμβάνουν:

Εξωτερική θερμομόνωση δώματος.

Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας για σκοπούς θέρμανσης χώρων.

Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα υψηλής απόδοσης (LED, Light Emitting Diode - Δίοδος Εκπομπής Φωτός).

Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος στην οροφή με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).

Τα οφέλη της παρέμβασης:

Μετάβαση από την ενεργειακή κατηγορία Ε που είναι σήμερα (σύμφωνα με το ΠΕΑ), στην κατηγορία Α κατά ΚΕΝΑΚ

Συνολική ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 150 MWh (μείωση πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσης 76% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση)

Συνολική ετήσια αποφυγή εκπομπών CO2: 48 tns

ΜΑΡΙΑ ΖΑΝΝΙΑ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη - Δασικοί χάρτες: Δήμοι χαρακτηρίζονται... δάση και ποτάμια... εξαφανίζονται!

Κρήτη - κορωνοϊός: Ιικό φορτίο στα λύματα των Γουβών

Αγρότες Τυμπάκι: Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο με τις λαϊκές αγορές

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Άγιος Μύρωνας: Αναστάτωση από τα κρούσματα κορωνοϊού - Τι θα γίνει με το πανηγύρι

άγιος μύρωνας

Iδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στον Αγιο Μύρωνα Ηρακλείου, με επιβεβαιωμένα πολλά, κρούσματα κορωνοϊού στο χωριό.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου τελέστηκε κανονικά η Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν εκτός των κατοίκων, και πιστών από το Ηράκλειο και την αμέσως επόμενη ημέρα, βρέθηκε θετικός ο ιερέας, ο οποίος έκτοτε, βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του.

Το ekriti επικοινώνησε με τον Επίσκοπο Κνωσού και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτη κ. Πρόδρομο Ξενάκη ο οποίος δήλωσε ότι μετά το κρούσμα στον ιερέα έγινε απολύμανση του ιερού ναού, των γραφείων και των αποθηκευτικών χώρων, καθώς και των ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί του, δηλαδή τους ψάλτες και τους επιτρόπους.

Σημερα Τρίτη (3/8) το πρωί στον Αγιο Μύρωνα θα βρεθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από τις 09.00 έως τις 13.00, προκειμένου να γίνουν rapid test στους κατοίκους και να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς.

Ερωτηματικό τι θα γινει με το πανηγύρι

Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί για το τί θα γίνει με το πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα στις 8 Αυγούστου, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Επίσκοπος Κνωσού είπε ότι η Αρχιεπισκοπή θα εφαρμόσει τις όποιες οδηγίες των ειδικών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου, έδωσε άδεια για τη διενέργεια εμποροπανήγυρης με πάγκους και σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν στις λαϊκές αγορές, στις 7 και 8 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Παραμορφώνεται το έδαφος στο νησί- Να ελεγχθούν όλα τα κτίρια

Κρήτη: Τον βρήκαν νεκρό σε μονοπάτι στην Αγία Ρουμέλη

Κρήτη - τουρισμός: Πώς "έκλεισε" ο Ιούλιος - Τα μηνύματα για τον Αύγουστο