Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συνεργασία για θέματα αγωγής υγείας στα σχολεία

20200908_141434.jpg

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας  Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ Μανόλη Μπελαδάκη και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Χάρη Βαβουρανάκη.

Στη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία του Ι.Σ.Η. και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου ιδιαιτέρως αυτή την δύσκολη περίοδο με τις αλλαγές που έχει επιφέρει στη σχολική πραγματικότητα η εξάπλωση της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα τονίστηκε η ανάγκη για ενημέρωση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για θέματα αγωγής υγείας ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. 

Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να αναλάβουν οι δυο φορείς από κοινού πρωτοβουλίες ώστε να ενημερωθούν αρχικά οι εκπαιδευτικοί σε θέματα της ιατρικής επικαιρότητας.  Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν προγραμματιστεί και θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν την έναρξη των μαθημάτων, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 διοργανώνεται για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου μια διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Η χρήση της μάσκας ατομικής προστασίας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις στις ώρες 10-11 πμ για τους Προϊστάμενους-νες Νηπιαγωγούς και στις 11-12 πμ για τους Διευθυντές-τριες των Δημοτικών Σχολειών Ηρακλείου.

Συντονιστές της εκδήλωσης θα είναι ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κος Μανόλης Μπελαδάκης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, κος Χάρης Βαβουρανάκης και  εισηγητές της εκδήλωσης θα είναι ο κος Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος και Πρόεδρος της εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, και ο κος Δημήτριος Ξυδάκης, Νεφρολόγος, Επιμελητής Α’ Νεφρολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.  

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης θα επακολουθήσει διάλογος όπου θα τεθούν ερωτήσεις από τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να λυθούν οι απορίες που τυχόν υπάρχουν σχετικά με το θέμα της χρήσης της μάσκας ατομικής προστασίας. 

Με αφορμή, λοιπόν, την πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας COVID-19, ο Ιατρικός Σύλλογος και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου ενώνουν τις δυνάμεις τους, έχοντας σκοπό την έγκυρη ενημέρωση δασκάλων, γονέων και μαθητών με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας.  

Κρήτη

Κρήτη: Οργή για τη στείρωση των ζώων - Δημιουργείται γραμμή καταγγελιών

σκυλια γατες

Σφοδρές αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για την ευζωία των ζώων, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση. Πρόκειται για μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να περιοριστεί η αέναη δημιουργία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, είτε λόγω εγκατάλειψης είτε λόγω ανεξέλεγκτων γεννήσεων, με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Παράλληλα, επιχειρείται να καθοριστούν σαφώς οι υποχρεώσεις που έχει ο ιδιοκτήτης προς το ζώο το οποίο αποφασίζει να υιοθετήσει, καθώς και το τι συνιστά παραμέληση ή κακοποίηση ζώου, ενώ τα πρόστιμα που προβλέπονται για τη μη τήρηση της νομοθεσίας είναι εξαιρετικά υψηλά.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι η υποχρέωση στείρωσης για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς –για την οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση– προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1/9/2023, ενώ τα αναλογούντα διοικητικά πρόστιμα θα τεθούν σε ισχύ ένα χρόνο αργότερα, την 1/9/24.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου έχει προβλεφθεί ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ζώων να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο, αρμόδιες αρχές για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι εντός των ορίων των οποίων βρίσκονται τα ζώα.

Οι δήμοι, για τους οποίους προβλέπεται σχετική χρηματοδότηση, θα πρέπει να λειτουργούν καταφύγια για αδέσποτους σκύλους και γάτες, οι προδιαγραφές των οποίων ορίζονται επίσης με σαφήνεια.

Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης ότι κάθε ζώο που υιοθετείται, υποχρεωτικά θα καταγράφεται στο μητρώο ζώων και ιδιοκτητών.

Παράλληλα, δημιουργείται γραμμή καταγγελιών, όπως και μητρώο παραβατών, στο οποίο θα καταγράφονται όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για παράβαση των διατάξεων του νόμου και θα αποκλείονται από τη δυνατότητα να υιοθετήσουν ζώο για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Η συνολική ευθύνη για την άσκηση της πολιτικής για τα ζώα συντροφιάς, τον συντονισμό και την εποπτεία του συστήματος περνά πλέον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει πολύ υψηλά διοικητικά πρόστιμα για τα περιστατικά κακοποίησης ζώου, από 30.000 έως 50.000 ευρώ, αδίκημα που μετατρέπεται πλέον σε κακούργημα, ενώ αντίστοιχα είναι και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για εγκατάλειψη νεογέννητων σκυλιών και γατιών.

Τα πρόστιμα αποτελούν έσοδο των δήμων και διατίθενται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των δαπανών των καταφυγίων και των δημοτικών κτηνιατρείων.  

Οι επικριτές του νομοσχεδίου εστιάζουν κυρίως στη διάταξη της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, διεκδικώντας το δικαίωμα στην «αρτιμέλεια» του συντρόφου τους ή και στην αναπαραγωγή του.

Για ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και για αδυναμία ελέγχου, που οδηγεί στη λάθος απόφαση της οριζόντιας στείρωσης , έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

Ξεκαθάρισε ότι αυτή η λογική της οριζόντιας στείρωσης θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα…

Τον κίνδυνο να αφανιστούν ολόκληρες ράτσες σκύλων, όπως τα κρητικά λαγωνικά, επισήμανε, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κρητικών λαγωνικών, Νίκος Ανετάκης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πρόχειρα και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα, πολλά από τα οποία, όπως είπε, φθάνουν τα όρια της διαστροφής. “Επειδή, δηλαδή, δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάποιους ανεύθυνους, επιβάλλουμε τη στείρωση;”, αναρωτήθηκε.
Και ο εκπαιδευτής σκύλων, όμως, κ. Βασίλης Σαρρής εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι “τρελό” και “λάθος” να επιβάλλεται η στείρωση, επειδή αδυνατούμε να ελέγξουμε τα αδέσποτα ζώα. “Ποιοι δημιουργούν άραγε τα αδέσποτα; Πώς μπορούμε να σταματήσουμε το θέμα αυτό”;

Εξέφρασε, όμως, το φόβο ότι μπροστά στο υψηλό κόστος για τη στείρωση, πολλοί ιδιοκτήτες ενδεχομένως να εγκαταλείψουν τα ζώα τους στους δρόμους...

Κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό, θα πραγματοποιηθεί, την ερχόμενη Κυριακή σε όλη την Κρήτη. Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην αύξηση της ανεργίας

Κρήτη - κορωνοϊός: Αναρρώνει ο 35χρονος που εμβολιάστηκε και παρουσίασε θρόμβωση