Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο πλευρό των εργαζομένων στην ανακύκλωση οι οικοδόμοι

Οικοδομοι

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου συμπαραστέκεται στον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο.

Σε σχετικό ψήφισμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Από το 2012 δίνουν παλικαρίσια τον αγώνα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών κεκτημένων. Αγώνας που ξεκίνησε ενάντια στην εφαρμογή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) Αρ.6 και τη μείωση του 22% στα βασικό μισθό, αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Απέναντι τους, όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν σε ενιαίο μέτωπο εργολάβοι, η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ο Δήμος Ηρακλείου και διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις. Τοπική διοίκηση και κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια χτυπούν φιλικά στην πλάτη τους εργαζόμενους ενώ στην πράξη έκαναν πλάτη στην ΕΕΑΑ και τους εργολάβους να συνεχίζουν ανενόχλητοι το αντεργατικό τους κρεσέντο.

Αυτά που έχουν βιώσει οι εργαζόμενοι στο εν λόγω εργοστάσιο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της «δίκαιης ανάπτυξης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή της «ανάπτυξης για όλους» που η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ υπόσχεται, δίνοντας όμως παραπάνω αέρα στα πανιά της εργοδοσίας (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο»):

14 εργατικά ατυχήματα μέσα σε 1,5 χρόνο έχουν συμβεί στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, δυο εξ αυτών πολύ σοβαρά, ενώ επανειλημμένα έχουν καταγγελθεί στο Δημοτικό συμβούλιο και στην τεχνική επιθεώρηση εργασίας. Σε ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο έχουν καταγραφεί απενεργοποιημένα button ασφαλείας, παρόλα αυτά ο εργολάβος εξακολουθεί να λειτουργεί ανενόχλητος,

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για το μισθό Οκτωβρίου και Νοεμβρίου ενώ «τρέχει» ο Δεκέμβρης, το δώρο Χριστουγέννων.

Κατά παράβαση της νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν κυριολεκτικά μέσα στα σκουπίδια, με σύριγγες και ιατρικά απόβλητα να τους τρυπούν, με νεκρά ζώα, οβίδες κ.α που περνούν καθημερινά από τα χέρια τους, δεν ασφαλίζονται στα ΒΑΕ!!!

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης ΝΔ, που συνεχίζει στα χνάρια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που αφήνει την ΕΕΑΑ και τον εργολάβο να συντηρούν ανενόχλητοι αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα, παρά τις δυο συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Υπ. Εργασίας και τις δεκάδες καταγγελίες στο Σώμα Τεχνικής Επιθεώρησης Ηρακλείου, ακόμη και μετά τους ελέγχους και τις καταγεγραμμένες παραβάσεις των μέτρων ασφαλείας.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες του Δήμου Ηρακλείου και του ΕΣΔΑΚ, που ενώ γνωρίζει αναλυτικά τι συμβαίνει στο εργοστάσιο, σφυρίζει αδιάφορα δηλώνοντας αναρμόδιος, εμφανιζόμενος πάντα «στο πλάι του αγώνα των εργατών» ενώ όμως παράλληλα κάνει πλάτες στον εργολάβο, πετώντας τα ανακυκλώσιμα στο ΧΥΤΑ των «Πέρα Γαλήνων» κάθε φορά που δεν λειτουργεί το εργοστάσιο με ευθύνη του εργολάβου. Πρακτικά δηλαδή οι δημότες της μισής Κρήτης πληρώνουν τρείς φορές ανακύκλωση (μια στο προϊόν, μια για τη αποκομιδή των υλικών αλλά και πρόστιμο για κάθε τόνο που πετιέται και δεν ανακυκλώνεται) χωρίς να γίνεται ανακύκλωση κι έτσι ΕΕΑΑ και εργολάβος να λειτουργούν εις βάρος των εργαζομένων και των δημοτών.

Κρήτη

Κρήτη: Το μεζεδοπωλείο ήταν ανοιχτό μετά τα μεσάνυχτα

μεζεδοπωλείο

Συνεχίστηκαν και το βράδυ της Παρασκευής οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας, σε διάφορα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε όλη την Κρήτη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εφαρμόζουν τη διάταξη για κλείσιμο των επιχειρήσεων τα μεσάνυχτα, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού.

Στην Ιεράπετρα, ο έλεγχος περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα έδειξε ότι το μεζεδοπωλείο λειτουργούσε κανονικά και σέρβιρε πελάτες. Στον ιδιοκτήτη, επεβλήθη το προβλεπόμενο πρόστιμο, ενώ η επιχείρηση θα κλείσει για τρεις ημέρες.

Στη Χερσόνησο, ο έλεγχος των αστυνομικών στις 10 το βράδυ, σε πάρτι που γινόταν ξενοδοχείο της περιοχής, έγινε μετά από καταγγελίες κατοίκων για ηχορύπανση και επεβλήθη στον διοργανωτή, ο οποίος συνελήφθη, πρόστιμο 5.000 ευρώ.