Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Στο πλευρό των εργαζομένων στην ανακύκλωση οι οικοδόμοι

Image
Οικοδομοι
 clock 21:54 | 10/12/2019 writer icon newsroom ekriti.gr

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου συμπαραστέκεται στον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο.

Σε σχετικό ψήφισμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Από το 2012 δίνουν παλικαρίσια τον αγώνα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών κεκτημένων. Αγώνας που ξεκίνησε ενάντια στην εφαρμογή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) Αρ.6 και τη μείωση του 22% στα βασικό μισθό, αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Απέναντι τους, όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν σε ενιαίο μέτωπο εργολάβοι, η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ο Δήμος Ηρακλείου και διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις. Τοπική διοίκηση και κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια χτυπούν φιλικά στην πλάτη τους εργαζόμενους ενώ στην πράξη έκαναν πλάτη στην ΕΕΑΑ και τους εργολάβους να συνεχίζουν ανενόχλητοι το αντεργατικό τους κρεσέντο.

Αυτά που έχουν βιώσει οι εργαζόμενοι στο εν λόγω εργοστάσιο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της «δίκαιης ανάπτυξης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή της «ανάπτυξης για όλους» που η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ υπόσχεται, δίνοντας όμως παραπάνω αέρα στα πανιά της εργοδοσίας (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο»):

14 εργατικά ατυχήματα μέσα σε 1,5 χρόνο έχουν συμβεί στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, δυο εξ αυτών πολύ σοβαρά, ενώ επανειλημμένα έχουν καταγγελθεί στο Δημοτικό συμβούλιο και στην τεχνική επιθεώρηση εργασίας. Σε ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο έχουν καταγραφεί απενεργοποιημένα button ασφαλείας, παρόλα αυτά ο εργολάβος εξακολουθεί να λειτουργεί ανενόχλητος,

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για το μισθό Οκτωβρίου και Νοεμβρίου ενώ «τρέχει» ο Δεκέμβρης, το δώρο Χριστουγέννων.

Κατά παράβαση της νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν κυριολεκτικά μέσα στα σκουπίδια, με σύριγγες και ιατρικά απόβλητα να τους τρυπούν, με νεκρά ζώα, οβίδες κ.α που περνούν καθημερινά από τα χέρια τους, δεν ασφαλίζονται στα ΒΑΕ!!!

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης ΝΔ, που συνεχίζει στα χνάρια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που αφήνει την ΕΕΑΑ και τον εργολάβο να συντηρούν ανενόχλητοι αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα, παρά τις δυο συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Υπ. Εργασίας και τις δεκάδες καταγγελίες στο Σώμα Τεχνικής Επιθεώρησης Ηρακλείου, ακόμη και μετά τους ελέγχους και τις καταγεγραμμένες παραβάσεις των μέτρων ασφαλείας.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες του Δήμου Ηρακλείου και του ΕΣΔΑΚ, που ενώ γνωρίζει αναλυτικά τι συμβαίνει στο εργοστάσιο, σφυρίζει αδιάφορα δηλώνοντας αναρμόδιος, εμφανιζόμενος πάντα «στο πλάι του αγώνα των εργατών» ενώ όμως παράλληλα κάνει πλάτες στον εργολάβο, πετώντας τα ανακυκλώσιμα στο ΧΥΤΑ των «Πέρα Γαλήνων» κάθε φορά που δεν λειτουργεί το εργοστάσιο με ευθύνη του εργολάβου. Πρακτικά δηλαδή οι δημότες της μισής Κρήτης πληρώνουν τρείς φορές ανακύκλωση (μια στο προϊόν, μια για τη αποκομιδή των υλικών αλλά και πρόστιμο για κάθε τόνο που πετιέται και δεν ανακυκλώνεται) χωρίς να γίνεται ανακύκλωση κι έτσι ΕΕΑΑ και εργολάβος να λειτουργούν εις βάρος των εργαζομένων και των δημοτών.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis