Κρήτη

Ηράκλειο

Το Ηράκλειο στο Δίκτυο της UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν»

Λοτζια

Το Ηράκλειο είναι η μοναδική πόλη της Κρήτης που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν». Η συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου υποστηρίχθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco με την καταλυτική συμβολή της Προέδρου της κ. Μαρίας –Αικατερίνης  Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα.

Η  ένταξη του Ηρακλείου στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO, αποτελεί ορόσημο για την Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας,  αφού συμβάλλει στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Ηρακλείου, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης και προσκαλώντας πολίτες, φορείς και αυτοδιοίκηση να αποτελέσουν τα δομικά υλικά μιας κοινότητας που μαθαίνει, δημιουργεί και αναπτύσσεται Δια Βίου.

Σκοπός του Δικτύου είναι να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει κοινότητες σε όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν πρακτικές Δια Βίου Μάθησης, προωθώντας συνέργειες και αναδεικνύοντας συνδέσμους μεταξύ των μελών του. Τα μέλη του Δικτύου αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται  καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο ενός συμμετοχικού σχεδιασμού, δίνουν φωνή σε φορείς της πόλης να αλληλεπιδράσουν και τελικά να συλλάβουν και να υλοποιήσουν πρωτότυπες ιδέες που παρεμβαίνουν δυναμικά στον κοινωνικό ιστό.  

Η Δια Βίου Μάθηση είναι η αναπτυξιακή διαδικασία που θα μας οδηγήσει σε  μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλή, ανθεκτική  που έχει ως όραμα την κοινωνική συνοχή, την οικονομική και πολιτιστική ευημερία και μια βιώσιμη ανάπτυξη.
 

Κρήτη

Ελαιόλαδο: Στην Κρήτη η τυποποίησή του, παρά τις πιέσεις των βιομηχάνων

ελαιόλαδο

Απορρίφθηκε, ομόφωνα, η πρόταση του ΣΕΒΙΤΕΛ για τη χύμα μεταφορά του παρθένου κρητικού ελαιολάδου εκτός νησιού, όπου οι βιομήχανοι είχαν προτείνει να γίνεται η τυποποίησή του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των ελαιοκομικών οργανώσεων και των ίδιων των παραγωγών αλλά και των τοπικών φορέων.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από μία συντονισμένη “απάντηση” της Περιφέρειας Κρήτης, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και πολλών ελαιοκομικών οργανώσεων και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη επιτυχία.

Μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, κ. Σταύρος Γαβαλάς, επισήμανε την αξία της συντονισμένης παρέμβασης που έγινε και όπως είπε, “αξίζουν μπράβο σε όλους”!

Ως εκ τούτου, το κρητικό ελαιόλαδο θα τυποποιείται στην Κρήτη - όχι εκτός νησιού - αν και ο ΣΕΒΙΤΕΛ ζητούσε επισταμένα το λάδι να φεύγει από την Κρήτη χύμα και η διαδικασία της τυποποίησης να γίνεται εκτός Κρήτης.

Αυτό δεν πέρασε, όπως είπε ο κ. Γαβαλάς, η τοπική οικονομία θα καρπώνεται όλο αυτό, και όχι άλλες περιοχές.

Ο κ. Γαβαλάς πρόσθεσε ότι άμεσα θα γίνει η κατάθεση του καταστατικού, θα ανακοινωθεί ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του σήματος ΠΓΕ (για να καταστεί το κρητικό ελαιόλαδο Προϊόν Προστασίας γεωγραφικής ένδειξης), αν και όπως σημείωσε, ο ΣΕΒΙΤΕΛ καθυστέρησε σημαντικά την όλη διαδικασία.

“Θα είχαμε, ήδη, πάει πάει στην ΕΕ και θα είχαμε κατοχυρώσει ήδη το σήμα για να βγάζουμε ένα εξαιρετικό προϊόν. Τώρα, οφείλουμε να επιταχύνουμε. Σκοπός μας είναι να παίρνει την υπεραξία ο παραγωγός κι όχι ο βιομήχανος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: "Χάνονται" οι παραλίες του νησιού - Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Λιμάνι Ηρακλείου: Αυξημένη κίνηση ενόψει τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (φωτο)