Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στη Μεγάλη Εβδομάδα εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι έμποροι

agora.jpg

Με την ελπίδα  ότι τις επόμενες μέρες  η καταναλωτική κίνηση στα καταστήματα θα αυξηθεί, οι έμποροι της τοπικής αγοράς, αναμένουν την έλευση της Μεγάλης Εβδομάδας,  διαθέτοντας  ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές.

Οι έμποροι πιστεύουν ότι «η κατανάλωση περιορίζεται χρόνο με το χρόνο, επειδή ο κόσμος στερείται χρημάτων».

Το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων τίθεται σε ισχύ από τη  Μ. Δευτέρα, ωστόσο στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας, επιτρέπεται η  προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και μεθαύριο Κυριακή των Βαΐων.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων  αντιδρώντας  στην απόφαση για προαιρετικό  άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων, προχώρησε στην  κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του εμπορίου την  ίδια ημέρα, τονίζοντας ότι:

«Όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της για κατάργηση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων τόσο οι εργαζόμενοι και τα σωματεία στο εμπόριο θα επιμένουν να κινητοποιούνται, να αντιστέκονται και να απεργούν», τονίζει η ΟΙΥΕ, καλώντας τα σωματεία της, τους εργαζόμενους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και τους καταναλωτές να συμμετάσχουν στην απεργία.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων καταστρέφει την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πάνω απ΄ όλα τους εργαζόμενους είτε στέλνοντάς τους στην ανεργία είτε καταστρέφοντας κάθε δικαίωμα που τους έχει απομείνει. 

Στην αγορά τροφίμων, ως είθισται η  κίνηση  αρχίζει να αυξάνεται, πάντα, στις αρχές της Μ. Εβδομάδας  με κορύφωση τη Μ. Παρασκευή προς Μ. Σάββατο.
 
Να σημειωθεί τέλος ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ανακοινώνει πως οι έλεγχοι συνεχίζονται και εκτείνονται σε όλο το εύρος της διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και εμπορευμάτων.  Σε σχετική  εγκύκλιο γίνεται ειδική αναφορά και στην αυξημένη ζήτηση για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες που εθιμικά συνδέονται με το εορταστικό κλίμα της πασχαλινής περιόδου και τον αυξημένο εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο που απαιτείται από το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Επίσκοπος Κνωσού: Καλύτερα Ανάσταση νωρίτερα με πιστούς, παρά τα μεσάνυχτα με άδειους ναούς

ανάσταση

Τις αποφάσεις της Πολιτείας για τον τρόπο λειτουργίας των ναών κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Μεγάλου Σαββάτου, αναμένει η Εκκλησία της Κρήτης, όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη, ο Επίσκοπος Κνωσού και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Πρόδρομος Ξενάκης.

Όπως είπε, η Εκκλησία της Κρήτης απέστειλε χθες το πρωί, επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο και προτείνει να επιτραπεί η είσοδος τους ναούς ανά τετραγωνικά μέτρα και να αξιοποιηθούν οι προαύλιοι χώροι, πάντα με τις απαραίτητες αποστάσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τον Πρόδρομο Ξενάκη, η Εκκλησία της Κρήτης ζήτησε από την Μεγάλη Πέμπτη και μετά, οπότε και οι ιερές ακολουθίες διαρκούν έως αργά το βράδυ, να υπάρξει παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας, ώστε οι πιστοί να μπορέσουν να μετάσχουν στις ιερές ακολουθίες.

Ωστόσο όπως είπε, αν αποφασιστεί η Ανάσταση να γίνει νωρίτερα, δεν θα υπάρξουν ενστάσεις από την Εκκλησία της Κρήτης.

"Δεν είναι συνηθισμένο να γίνεται νωρίτερα η Ανάσταση" σχολίασε ο κ. Ξενάκης και συμπλήρωσε πως "είναι προτιμότερο να γίνει νωρίτερα παρά να είμαστε μόνοι μας, εμείς οι ιερείς τα μεσάνυχτα όπως έγινε πέρσι".

Τέλος, ο κ. Ξενάκης συμπλήρωσε πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης δεν θα συνεδριάσει με φόντο τη λειτουργία των ναών ενόψει Πάσχα

Διαβάστε επίσης:

Εκκλησία της Ελλάδος: Ανάσταση στις 9.00 το βράδυ - Νωρίς και τα "Θεία Πάθη"

Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

Πάσχα στην πόλη και φέτος - Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει μετακινήσεις εκτός νομού