Κρήτη

Ηράκλειο

Σημαντικό συνέδριο για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της

κλιματικη αλλαγη
Την σημασία του συνεδρίου με θέμα: ««Κλιματική Αλλαγή: Οι Επιπτώσεις της στην Οικονομία και Πολιτικές Διαχείρισης στους Τομείς: Ενέργειας, Απορριμμάτων, Γεωργίας, Διαχείρισης Υδάτων και Φυσικών Πόρων, Τουρισμού και Υγείας» τόνισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Απριλίου, στην Λότζια.
lamprinos.jpg

lamprinos.jpg, by heleni

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ηΠεριφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης και θα διεξαχθεί στις 6-7 Απριλίου 2017, στο Ξενοδοχείο CandiaMaris.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος, πρόκειται για ένα συνέδριο που έχει ως στόχο να τεθεί από επισήμους φορείς η τεράστια πρόκληση του ζητήματος των Κλιματικών Αλλαγών και οι συνέπειες που έχουν στους βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και στο περιβάλλον, καθώς και να φωτίσει τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να στραφεί η αυτοδιοίκηση ώστε να αντιστραφούνοι επερχόμενες αρνητικές επιπτώσεις προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος Πέτρος Ινιωτάκης και Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης και ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ Γιώργος Τσαγκαράκης.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Σύμβουλοι Ανάπτυξης των ΠΕΔ, διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, καθώς και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εμπειρία σε θέματα κλιματικής αλλαγής.
 
 Το πρόγραμμα του Συνεδρίου
 
Πέμπτη 6 Απριλίου 2017
 
09:30–10:30
Προσέλευση – εγγραφές

10:30 – 13:30
Έναρξη Συνεδρίου – Χαιρετισμός - Εισήγηση
Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ
Δήμαρχος Αμαρουσίου

13:30 – 14:30
Διάλειμμα - ελαφρύ γεύμα

14:30 – 17:00
Α’ Θεματική Ενότητα:
«Κλιματική Αλλαγή - Επιπτώσεις στις οικονομικές δραστηριότητες, Οικονομία – Κοινωνία - Περιβάλλον
 
Συντονιστής: Σάββας Χιονίδης, Πρόεδρος Επιτροπής, Χωροταξίας, Υποδομών &Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Κατερίνης
 
Χρήστος Ζερεφός, Aκαδημαϊκός, Πρόεδρος ΕΛΙΔΕΚ,με θέμα:
«Επιπτώσεις της Aνθρωπογενούς Κλιματικής Αλλαγής στην Οικονομία, στην Κοινωνία και στο Περιβάλλον»
Γεώργιος Μαρινάκης, Πρόεδρος Ε.Δ.Ε.Υ.Α., Δήμαρχος Ρεθύμνης με θέμα:
«Ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ορθολογική Διαχείριση Υδάτινων Πόρων»
Νικόλαος Νικολαΐδης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, θέμα:
«Οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων της Κρήτης»
Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, με θέμα:
«Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις της στον Τομέα του Τουρισμού»
Θεοχάρης Τσούτσος, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με θέμα:
«Ανανεώσιμες Πηγές και Εξοικονόμηση Ενέργειας στη Μεσόγειο – Το παράδειγμα της Κρήτης»
Νικόλαος Σελλάς, Χημικός Μηχανικός, Μέλος ΔΣ ΕΕΔΣΑμε θέμα: «Ένα χρόνο μετά το Παρίσι, οι δράσεις του δικτύου C40, η πρόκληση για τους δήμους της Ελλάδας»

17:00-18:00
Τοποθετήσεις – Παρεμβάσεις συνέδρων
 

18:00-21:00
Συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017
 
09:30 –11:15
Α’ Θεματική Ενότητα
Γεωργία – Φυσικές Καταστροφές
 
Συντονιστές:
Δημήτριος Τζιαχρήστας, Πρόεδρος Eπιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης, Δήμαρχος Δομοκού
Γεώργιος Ψαθάς, Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας, Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων
 
Γεώργιος Παπαδάκης, Καθηγητής,Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα:

«Η κλιματική αλλαγή και ο ρόλος  της Γεωργίας στην αντιμετώπισή της»
Νίκος Α.Καμπάνης, Διευθυντής Έρευνας, Επικεφαλής Εργαστηρίου Παράκτιας Έρευνας, ΙΤΕ, με θέμα:

«Δράσεις παρακολούθησης και μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και οικονομία»
Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ε.Κ.Π.Α. Αντιπρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΤΑ, Πρόεδρος ΟΑΣΠ, με θέμα: «Ο Σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας ως συνέπεια των Κλιματικών Αλλαγών και των Επιπτώσεών τους»

​Μαρία Κανακίδου, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Χημείας Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Ατμοσφαιρική Ρύπανση & Κλιματική Αλλαγή»

11:15 – 12:00
Β’ Θεματική Ενότητα
Διαχείριση ΑΣΑ – Κυκλική Οικονομία
 
Συντονιστής: Σάββας Χιονίδης, Πρόεδρος Επιτροπής, Χωροταξίας, Υποδομών & Περιβάλλοντος Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Κατερίνης
 
Αντώνης Μαυρόπουλος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, με θέμα:
«Κλιματική Αλλαγή και Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων»
Φίλιππος Κυρκίτσος, Δρ. Περιβαλλοντολόγος, Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ με θέμα:
«Κλιματική Αλλαγή και Κυκλική Οικονομία»

12:00 – 12:30
Γ’ Θεματική Ενότητα - Επιπτώσεις στο ανθρωπογενές περιβάλλον – Υγεία – Κλιματική Μετανάστευση
Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ,
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

12:30 – 13:30
Τοποθετήσεις – Παρεμβάσεις συνέδρων
Παρουσίαση συμπερασμάτων
Λήξη εργασιών Συνεδρίου

 Εκδηλώσεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
 
Στο πλαίσιο του συνεδρίου η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου (ΔΗ.Κ.Ε.Η.),  σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, διοργανώνουν διήμερες εκδηλώσεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Στις εκδηλώσεις θα παραστούνο Δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Λαμπρινός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κ.α.

Παράλληλα, θα λάβει μέρος το Ινστιτούτο Οδικής Συμπεριφοράς «Πάνος Μυλωνάς» (Πέμπτη 6 Απριλίου) και το «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης» της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Παρασκευή 7 Απριλίου) ενώ θα συμμετάσχουν με ενδιαφέρουσες δράσεις η Τροχαία Ηρακλείου, η Δημοτική Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Ε.Κ.Α.Β. Κρήτης, το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ηρακλείου, ο Σύλλογος ΑΜΕΑ Ηρακλείου, ο Σύλλογος αντιπροσώπων και εμπόρων Νομού Ηρακλείου, ο Σύλλογος Σχολών Οδηγών, μέλη του Εργαστηρίου Μελέτης συμπεριφορών υγείας & οδικής ασφάλειας του TEI Κρήτης, το  Creta ClassicClub συλλεκτικά κλασσικά αυτοκίνητα κ.α.
.
 
 

Κρήτη

Κρήτη - κακοκαιρία: Συναγερμός από την Πολιτική Προστασία για το νησί και άλλες περιοχές

χιόνια σε Καστοριά και Κοζάνη

Νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), με αντικείμενο το βέλτιστο συντονισμό του κρατικού μηχανισμού ενόψει της νέας επιδείνωσης του καιρού από σήμερα το βράδυ έως και αύριο, Δευτέρα 18-01-2021, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τη νότια κυρίως χώρα και την Κρήτη, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικινδύνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε σήμερα, Κυριακή 17-01-2021, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, καθώς και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται η Πολιτική Προστασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδίως τις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Πελοποννήσου καθώς και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Αττικής, αναμένεται να εκδηλωθεί ισχυρός παγετός και το ενδεχόμενο χιονόπτωσης, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες σήμερα και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη

Επίσης, στην Περιφέρεια Κρήτης αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και χιονοπτώσεις στα ορεινά, όπως και σε περιοχές της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου από τη νύχτα της Κυριακής μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, ενώ ιδίως στις Περιφέρειες αυτές, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και στο σύνδεσμο bit.ly/2XL7JWR.

Δείτε οδηγίες αυτοπροστασίας από χιονοπτώσεις και παγετό:

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο:

α) Ενημερωθείτε για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
β) Έχετε στο όχημά σας αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
γ) Να ταξιδεύετε, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
δ) Ενημερώστε τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσετε
ε) Μεταβάλλετε το πρόγραμμα των μετακινήσεών σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων
στ) Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινείστε πεζή :

-Να ντύνεστε με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φοράτε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

-Δείτε οδηγίες αυτοπροστασίας από έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις ανέμους:

-Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Βεβαιωθείτε ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Αποφύγετε να διασχίζετε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Αποφύγετε τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Προφυλαχθείτε αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και μην εγκαταλείπετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε.

-Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Διαβάστε επίσης: 

Κρήτη - αγορά: Κρίσιμο στοίχημα για την τοπική οικονομία η στήριξη ντόπιων επιχειρήσεων

Ηράκλειο: Πέθανε άστεγος κοντά στο κέντρο της πόλης