Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Σεισμός: Η ΟΕΒΕΝΗ ζητά μέτρα στήριξης

Ζημιές στο Αρκαλοχώρι μετά τον μεγάλο σεισμό

Η ΟΕΒΕΝΗ ζητά με επιστολή της να παρθούν μέτρα από την πολιτεία για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Προς : - Υπουργό Οικονομικών κο Σταϊκούρα - Υπουργό Ανάπτυξης κο Γεωργιάδη                                                                       

Αξιότιμοι Κύριοι,

Οι επιπτώσεις από τον καταστροφικό σεισμό που έγινε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου είναι τεράστιες και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις από την πολιτεία για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 έχει ήδη επιφέρει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, ήρθε και ο εγκέλαδος για να  δώσει ένα ακόμα χτύπημα στο επιχειρείν και γενικά στην οικονομία του τόπου μας.

Κύριοι Υπουργοί ,

Παρακαλούμε να μεριμνήσετε, ώστε να τεθούν άμεσα σε ισχύ τα παρακάτω μέτρα με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον τους 6 μήνες, ώστε πολίτες και τοπικές επιχειρήσεις να σταθούν ξανά όρθιες και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει.

 1. Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
 2. Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος, των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.
 3. Αναστολή όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων  ιδιωτών και  επιχειρήσεων (ΦΠΑ, ΑΠΔ, MyDATA, Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, myBusinessSupport, κλπ) αρχής γενομένης από την 27η Σεπτεμβρίου
 4. Απαλλαγή καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τους επιχειρηματίες και ιδιώτες όλων των κατεστραμμένων ακινήτων.
 5. Απαλλαγή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ (μισθωτών & μη μισθωτών).
 6. Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.
 7. Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
 8. Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.
 9. Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.
 10. Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.
 11. Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
 12. Δυνατότητα ένταξης όλων των πληγέντων επιχειρήσεων σε Ευρωπαϊκά προγράμματα

Παράλληλα θεωρούμε πως η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς, πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα προκειμένου να καταγραφούν όλες οι ζημιές και στη συνέχεια να αποδοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Σεισμός: Στήριξη και ενότητα το μήνυμα του Περιφερειάρχη

Ηράκλειο - Σεισμός: Ακόμα μια ισχυρή δόνηση!

Ηράκλειο - Σεισμός: Στις πληγείσες περιοχές κλιμάκιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη - Τουρισμός: Χιλιάδες αφίξεις καθημερινά στο "Νίκος Καζαντζάκης"

τουρίστες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Ανώτερο των αρχικών προσδοκιών αποδείχτηκε το φετινό καλοκαίρι για τον ελληνικό τουρισμό με την πλειονότητα της τουριστικής αγοράς να περιμένει μάλιστα ένα δυνατό φίνις, χάρη στην επέκταση της σεζόν και το Φθινόπωρο.

Ενδεικτικά των βελτιωμένων φετινών επιδόσεων, δεδομένων των συνθηκών είναι τα στοιχεία της αεροπορικής κίνησης του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. 

Η Κρήτη ξεπέρασε και την Μαγιόρκα ως ο δημοφιλέστερος προορισμός για τις διακοπές των Γερμανών που συνεχίζουν και το φθινόπωρο, σύμφωνα με διθυραμβικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.  «Σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν καταστροφική χρονιά για τον τουρισμό, φέτος η τουριστική κίνηση εκτοξεύτηκε, παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία.

«Το άνοιγμα του τουρισμού , με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι ελεγχόμενος και τους υπεύθυνους του τουρισμού να εφαρμόζουν πρωτόκολλα υγιεινής, είχε ως αποτέλεσμα οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών πανελλαδικά να είναι φέτος κατά 20% αυξημένες σε σχέση με το 2019, παρά την απογοητευτική έναρξη της σεζόν».

Χιλιάδες αφίξεις καθημερινά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Στο Ηράκλειο φέτος ο καλοκαίρι υπήρξαν αρκετές μέρες που οι αφίξεις στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” έσπαγαν τα ρεκόρ του 2019. Ανάλογη είναι η εικόνα και σήμερα, στα μέσα Οκτωβρίου.

 Καθημερινά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφει 8.000 χιλιάδες αφίξεις τουριστών κατά κύριο λόγο από την Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία.

Ακόμη και οι αφίξεις από την Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζουν βελτίωση σε σχέση με το καλοκαίρι που, λόγω των μέτρων, καταγράφηκε σημαντική μείωση στις αφίξεις των Βρετανών τουριστών.

Τα Σαββατοκύριακα – σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη ο αριθμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου εκτοξεύεται στις 12.000 επισκέπτες.

Ικανοποιητικές οι πληρότητες

Πολύ καλές για την εποχή είναι και οι πληρότητες των μεγάλων ξενοδοχείων που παραμένουν ανοικτά.

Ο Σεπτέμβριος κύλησε πολύ ικανοποιητικά ενώ και ο Οκτώβριος χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές καλός.

Όπως τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης “στο συν” βρίσκονται οι εθνικότητες Γερμανοί, Αυστριακοί, Βέλγοι, Ελβετοί και Ουκρανοί.

Στην Κρήτη το καλοκαίρι δεν τελειώνει 

Η σεζόν φέτος επεκτείνεται και το Νοέμβριο – τουλάχιστον ως τις 12 του μήνα- , καθώς μέχρι τότε υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις και θα παραμείνουν ανοικτά ορισμένα από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν παρατείνει τα ταξιδιωτικά προγράμματα με προορισμό την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η γερμανική αεροπορική εταιρεία Condor, η οποία προγραμματίζει πτήσεις charter προς την Κρήτη μέχρι και τον Νοέμβριο», 

Η Κρήτη εξακολουθεί να αποτελεί έναν ασφαλή, ποιοτικό και κυρίως αγαπημένο προορισμό διακοπών και για τους Γάλλους, οι οποίοι την επιλέγουν για τον φυσικό της πλούτο, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της.

Σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κυριάκο Κώτσογλου, η Γαλλία είναι μια χώρα που στηρίζει την αειφόρα τουριστική ανάπτυξη, αλλά και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενώ αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεωπολιτικό σύμμαχο της Ελλάδας και της Κρήτης, για την Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που αντανακλάται στον αριθμό των αφίξεων.

Αυτό που συνέβη εφέτος στην Κρήτη ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς, αλλά και της επόμενης. Αν όλα πάνε καλά το χειμώνα στο μέτωπο της πανδημίας, αυτό θα αποτυπωθεί και στις κρατήσεις της επόμενης σαιζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτοκίνητο: Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο

Ηράκλειο - Σεισμός: Δεύτερος αγιασμός στα σχολεία - Ρίχνουν τους "πληγωμένους" τοίχους στο Αρκαλοχώρι

 

 

 

 

ESPA BANNER