Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Σε "ομηρία" οι γονείς για τη δίχρονη υποχρεωτική σχολική εκπαίδευση

προσχολικη εκπαιδευση

Μεγάλη αναστάτωση σε εκατοντάδες οικογένειες έχει προκαλέσει το θέμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευση, καθώς 37 ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα στον Δήμο Ηρακλείου!

Οι ευθύνες, σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς της εκπαίδευσης, βαρύνουν τόσο τον Δήμο Ηρακλείου που δεν φρόντισε το προηγούμενο διάστημα να προετοιμάσει έγκαιρα τις 10 αίθουσες που του αναλογούσαν, όσο και την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. που έπρεπε να είχε κατασκευάσει τις περισσότερες (22 συνολικά) αίθουσες βαρέως τύπου που της αναλογούσαν, βάση του προγράμματος, αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που δεν έχει δώσει λύση στο θέμα.

"Στο μείζον ζήτημα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης δεν έχει γίνει απολύτως καμία ενέργεια, γεγονός που μας προβληματίζει, καθώς βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει, αν και μιλάμε για 600 και πλέον παιδιά. Αν τελικά το πρόγραμμα πάρει αναστολή, τότε θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες. Οι εκατοντάδες οικογένειες που περιμένουν να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, θα πρέπει να αναζητήσουν λύση στους παιδικούς σταθμούς, ιδιωτικούς ή δημόσιους με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, την τελευταία στιγμή, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να ανακατανείμει πολλά από αυτά τα παιδιά στα νηπιαγωγεία του Ηρακλείου", τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, ο πρόεδρος του συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δομίνικος Θεοτοκόπουλος", κ. Γιώργος Μακράκης.

Κενά και διορισμοί

Σημαντική εξέλιξη για την επερχόμενη σχολική χρονιά είναι αναμφισβήτητα οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. "Μετά από αγώνες και μεγάλη προσπάθεια, έχουμε επιτέλους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για τον ιδιαίτερο και ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής, γεγονός που μας ικανοποιεί. Υπάρχει για μια ακόμα χρονιά, το μεγάλο ζήτημα με τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία. Το 2019, στα σχολεία των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης εργάστηκαν συνολικά 40.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου περιμένουμε τις σχετικές διαδικασίες να έχουν προχωρήσει ώστε η νέα σχολική χρονιά να μας βρει με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά και προβλήματα", ανέφερε ο κ. Μακράκης.

Κορωνοίος και εκπαίδευση

Παράλληλα, η εκπαιδευτική κοινότητα περιμένει τις οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στις τάξεις των εκπαιδευτικών, πέρα από τα ζητήματα που προέκυψαν κατά την διάρκεια του lockdown και της αναταραχής που προκλήθηκε, τα προβλήματα και τις εντάσεις γύρω από την διδασκαλία των μαθημάτων μέσω διαδικτύου, τη χρήση καμερών στις αίθουσες, υπάρχει μια εύλωγη ανησυχία. "Μέσα στα σενάρια που ακούγονται είναι και αυτό της καθολικής χρήσης μάσκας από τα παιδιά. Είναι ένα λεπτό ζήτημα με πολλές παραμέτρους, τόσο εκπαιδευτικής φύσεως όσο και με την υγεία των μικρών κυρίως μαθητών, κυρίως του Δημοτικού και το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο. Επίσης, η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη που έχει αποφασίσει το υπουργείο, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. Είναι θέματα που μας απασχολούν έντονα...", δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου.

Ιδιωτική εκπαίδευση

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση, που ψηφίστηκε πριν από λίγα 24ωρα στη βουλή, ο κ. Μακράκης υποστήριξε ότι, «το νομοσχέδιο μετατρέπει τα ιδιωτικά σχολεία σε κοινές επιχειρήσεις και αφήνει απροστάτευτους τους εκπαιδευτικούς. Μέχρι σήμερα οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων υπάγονταν στο υπουργείο Παιδείας. Στην πράξη ένας εργοδότης δεν μπορούσε να απολύσει εκπαιδευτικό χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς αξιολόγηση από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Με την υπαγωγή των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας, κάθε σχολάρχης θα μπορεί να απολύει χωρίς αιτιολόγηση. Ανακύπτει όμως και το ερώτημα εάν στο εξής τα ιδιωτικά σχολεία, που θα υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, θα μπορούν να θεωρούνται ισότιμα και ισάξια των δημόσιων σχολείων. Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι το νομοσχέδιο δικαιώνει τα αιτήματα των σχολαρχών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της εκπαίδευσης και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών».

Κρήτη

"Έφυγε" από τη ζωή ο Κρητικός πολιτικός Πέτρος Κουναλάκης

Ο Πέτρος Κουναλάκης

"Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Πέτρος Κουναλάκης, ένας άνθρωπος που τον χαρακτήριζαν η ανιδιοτελής μαχητικότητα, η συντροφικότητα κ οι θεωρητικές αναζητήσεις" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και του ΚΚΕ και συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ως υπεύθυνος του Πατριωτικού Μετώπου Δυτικής Ευρώπης.  

Ο Πέτρος Κουναλάκης υπήρξε, επίσης, στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και βουλευτής του Συνασπισμού. Από την πρώτη στιγμή έδωσε τη μάχη για την ανανέωση της αριστεράς με τόλμη και γενναιότητα στην πολιτική του σκέψη, ενώ πίστευε στην συνεργασία και συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.