Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της "Πολιτείας Τυμπακίου" (βίντεο-φωτο)

tympaki1.jpg

Σε κλίμα συγκίνησης και με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες,το Σάββατο 05Μαΐου, στην αίθουσα ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Πολιτεία Τυμπακίου με θέμα«ΤΥΜΠΑΚΙ –ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

tympaki7.jpg

tympaki7.jpg, by renas

Ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Εμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με τίτλο: «Το Τυμπάκι και ο Ρόμελ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», προέβαλλε όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, την ολική καταστροφή που υπέστη το Τυμπάκι το Φλεβάρη του 1942 και το ρόλο του Ρόμελ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η δεύτερη ομιλήτρια της εκδήλωσης, η κα. Ευλαβία-Μαρία Φασομυτάκη, με τίτλο ομιλίας «Το Τυμπάκι – από την οικονομική καταστροφή την περίοδο της Κατοχής σε πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης», τόνισε ότι ο λαός του Τυμπακίου με την εργατικότητά τουκατάφερενα δημιουργήσει το ακατόρθωτο, να κατακτήσει το 1978 την κορυφή της Ελλάδας σε κατά κεφαλήν εισόδημα!

tympaki6.jpg

tympaki6.jpg, by renas

 

tympaki5.jpg

tympaki5.jpg, by renas

 

tympaki4.png

tympaki4.png, by renas

Το βίντεο με ιστορικές μαρτυρίες που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς ήταν μία επιμέλειακαι ευγενική προσφορά τωνκ. Κωνσταντίνου Κολυμπιανάκη και κ. Αλέξανδρου Χριστόπουλου. Κατά τη διάρκεια της προβολής, το αίσθημα της συγκίνησης ήταν διάχυτο καθώς με περιεκτικό και συνοπτικό τρόπο αποτυπώθηκανο πόνος, η ολοκληρωτική ισοπέδωση, ο ξεριζωμός και η ιστορίατων θυμάτων των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

 

tympaki3.jpg

tympaki3.jpg, by renas

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος κόσμουμεταξύ των οποίων : ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτηςκ.κ. Ειρηναίος, οι  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκηςκαι κ. Νίκος Ηγουμενίδης, ο  βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡκ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο  βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥκ. Σπύρος Δανέλλης, ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου κ. Γρηγόρης Πασπάτης, ο αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Ινιωτάκης,ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας της ΠεριφερειακήςΕνότητας Ηρακλείουκ. Λάμπρος Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων κ. Γεώργιος Επιτροπάκης, εκπρόσωποι των Γιατρών του Αιγαίου κ. Ιεραπετρίτης Γιάννης και η κα. Αλεξάνδρα Καλογεράκη. Επίσης, ο κ. Αντώνης Μανιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, οι Τυμπακιανές Πρωταθλήτριες κα. ΚέλλυΚυδωνάκη και κα. ΜαρινέλαΠεδιαδιτάκη καθώς και οι πρόεδροι του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου και του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου.

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολιτεία Τυμπακίου για την ιστορία του μαρτυρικού αυτού τόπου και τις προοπτικές ανάπτυξής του, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:
«Η εκδήλωση αποτέλεσε τη συνέχεια μιας σειράς επιτυχημένων εκδηλώσεων με τις οποίες οι κάτοικοι του Τυμπακίου τιμούν και ταυτόχρονα διατηρούν άσβεστη τη μνήμη τους για τα δεινά που οι πρόγονοι τους βίωσαν την μαύρη περίοδο της Γερμανικής κατοχής.
Οι κάτοικοι του Τυμπακίου δεν ξεχνούν μέχρι να δικαιωθούν για την εκθεμελίωση του χωριού τους στο 100%, για τους διωγμούς που υπέστησαν και για τον θάνατο που γνώρισαν.»
Συνεχίζοντας το μήνυμά του, ο κ. Βαρδάκης προχωράει σε μία αναφορά στις καταστροφές που διέπραξαν οι Γερμανοί κατακτητές προκειμένου να καταλάβουν μία περιοχή με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία: «Η γεωστρατηγική θέση του χωριού τότε, αποτέλεσε το ιδανικό κίνητρο κατάληψής του από τους Γερμανούς που ήθελαν με κάθε τρόπο να το καταλάβουν με οποιοδήποτε τίμημα και παρά την μεγάλη και θαρραλέα αντίσταση των κατοίκων. Η σύλληψη της ιδέας για την δημιουργία αεροδρομίου, ως βάση ανεφοδιασμού των στρατευμάτων στην βόρεια Αφρική αλλά και ικανής βάσης απόκρουσης πιθανής αποβίβασης των συμμαχικών στρατευμάτων, φαίνεται να υπήρχε υψηλά στη ατζέντα των κατακτητών, ακόμα και πριν από τη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του ΄41. Η δημιουργία του αεροδρομίου πραγματοποιήθηκε χωρίς φυσικά να λάβουν οι κατακτητές υπόψη τους την ανυπολόγιστη ζημιά σε καλλιέργειες που εκριζώθηκαν και σε κατοικίες που κατεδαφίστηκαν.»
Όμως, παρόλο τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσαν στο πέρασμά τους οι Γερμανοί κατακτητές, «Το Τυμπάκι, η ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς όπως και ολόκληρη η Κρήτη γύρισε σελίδα. Από την ισοπέδωση πέρασε στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη», όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Βαρδάκης, ενώ συνεχίζει κάνοντας συνοπτική αναφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν στην περιοχή: «Σήμερα βραχίονας της αγροτικής ανάπτυξης του νησιού μας η Μεσαρά, μπαίνει στο επίκεντρο με στοχευμένες δράσεις που σκοπό έχουν την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας:
Η άρση της γεωγραφικής απομόνωσης της με την ολοκλήρωση του τμήματος Αγίας Βαρβάρας Απομαρμά,
η πολιτική βούληση για την υλοποίησης της εκτροπής του Πλατύ ποταμού,
οι δυνατότητες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τον εκσυγχρονισμό , του πρωτογενή τομέα της Μεσαράς μέσα από το εξειδικευμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Leader Μεσαράς, ύψους 5 εκατ. και του Leader Αλιείας προϋπολογισμού 4 εκατ.,
Η επαναχρησιμοποίηση των κτιριακών υποδομών και εκτάσεων της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς στον Αμπελούζο και του σταθμού Γεωργικής Έρευνας Μεσαράς τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν απαξιωθεί και εγκαταλειφθεί,
 
Οι παραπάνω ενδεικτικές δράσεις θα αποτελέσουν βάση για ποιοτικές επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ θα δημιουργήσουν μια νέα αναπτυξιακή δυναμική όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο το νησί», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδάκης.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Βαρδάκης συνεχάρη την Πολιτεία Τυμπακίου για την εκδήλωση, η οποία όχι μόνο υπενθυμίζει στη σημερινή γενιά το χρέος τιμής και μνήμης στις θυσίες των προγόνων μας αλλά και το χρέος μας απέναντι στο σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου.
 
 

 

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER