Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Πλήγμα για τους ξεναγούς από κορωνοϊό και παράνομες ξεναγήσεις

ξεναγησεις

Χωρίς δουλειά βρίσκονται εδώ και μήνες οι ξεναγοί στην Κρήτη. Αυτή την στιγμή “κάθεται” το 95% των επαγγελματιών ξεναγών, όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη η Γενική Γραμματέας του σωματείου Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης, Κατερίνα Γιακουμάκη.

Μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας τoυ κορωνοιού, μεγάλο αγκάθι για τον χώρο εξακολουθεί ν’ αποτελεί το θέμα των παράνομων ξεναγήσεων. Σύμφωνα με την κ. Γιακουμάκη πρόσφατα έγινε ευρεία σύσκεψη  στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου συζητήθηκε  το χρόνιο και σύνθετο πρόβλημα των παράνομων ξεναγήσεων με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι διπλωματούχοι ξεναγοί της Ελλάδας. 

Στην διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με τα κατά τόπους Σωματεία Ξεναγών και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού, όπως και η ανάληψη  πρωτοβουλίας για αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης δεσμεύτηκε να κοινοποιήσει στα αντίστοιχα Α.Τ. της ΕΛΑΣ και στις Διευθύνσεις της Τουριστικής Αστυνομίας σε όλη τη χώρα προτροπή για εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με τα κατά τόπους Σωματεία Ξεναγών και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού.

Επίσης, το υπουργείο Τουρισμού ανέλαβε πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για την κατάρτιση πρότασης, ώστε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο όσον αφορά τη βεβαίωση και είσπραξη του προβλεπόμενου προστίμου σε όσους προβαίνουν σε αντιποίηση του επαγγέλματος του Ξεναγού.
Όπως επισημαίνουν οι ξεναγοί, η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας ανοίγει το δρόμο για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων ξεναγήσεων προς την κατεύθυνση εντατικοποίησης των ελέγχων και απόλυτης εφαρμογής της τουριστικής νομοθεσίας.

Κρήτη

Oι δηλώσεις Μητσοτάκη-Πομπέο από την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη (live)

μητσοτακης πομπεο

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα, οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε τη βάση της Σούδας.

Των δηλώσεων προηγήθηκε διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των υπουργών: Εξωτερικών Νίκου Δένδια, Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και της  διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή.

«Η Ελλάδα επιστέφει δυναμικά στα Βαλκάνια μετά από μία σχεδόν δεκαετία», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα παίζει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια στα οποία η χώρα επιστρέφει δυναμικά μετά από 10 χρόνια απουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές.

«Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο σήμερα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η βάση της Σούδας «αναδεικνύεται ως το πλέον στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής».

«Στην Κρήτη δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδας αλλά και η καρδιά της ανατολικής Μεσογείου» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η Σούδα θα γίνει βάση μόνιμου ελλιμενισμού του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Τουρκία λέγοντας ότι συνεχίζει την ακραία ρητορική και για την Ελλάδα αλλά και στα νερά της Κύπρου. Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων, είπε ακόμα. 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι σε μια στιγμή που παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι όπως το Ισραήλ με τα ΗΑΕ δεν γίνεται στην Μεσόγειο να σηκώνονται κύματα εχθρότητας. Ο κ. Πομπέο στέκεται δίπλα μας και το διεθνές δίκαιο πρέπει να μένει σταθερή πυξίδα για όλους μας. Προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές, είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος πιστεύοντας ότι τώρα έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας.

Νωρίτερα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τους διοικητές των δύο βάσεων της αμερικανικής και της ελληνικής και ακολούθως μετέβησαν στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14, ενώ ξεναγήθηκαν σε ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στο ναύσταθμο.