Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ομιλία για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο από το ΝΑΡ

Ράκα Συρίας

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι διεθνείς εξελίξεις, η απειλή του πολέμου και η στάση μας» οργανώνει στο Ηράκλειο το ΝΑΡ την Παρασκευή 11 Μαίου 2018 στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
Ομιλητές: Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Άγγελος Ταβλαδωράκης, φοιτητής , μέλος νΚΑ Ηρακλείου

Ο πόλεμος και η απειλή του έχει μπει πλέον στο λεξιλόγιο της καθημερινότητας. Τον αναμασούν υπουργοί και μεγαλοδημοσιογράφοι, αναλυτές του συστήματος και πρέσβεις των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ. Τον συζητά ο κόσμος της δουλειάς και η νεολαία με ανησυχία.

Τι τρέχει; Στον πόλεμο, πριν από την επίθεση προηγείται «προπαρασκευή» με πυκνό βομβαρδισμό.
Σήμερα βομβαρδιζόμαστε από την προπαγάνδα για την «μονομερή επιθετικότητα της Τουρκίας», για τους καλούς Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ που θα προασπίσουν τα ελληνικά δίκαια και την κυπριακή ΑΟΖ (όπως – δεν- έπραξαν το 1974 στην Κύπρο), για την Ευρωπαϊκή Ένωση που προστατεύει την Ελλάδα κι ας είναι τα ευρωμνημόνια που έχουν ρημάξει εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα, στηρίζοντας το μεγάλο κεφάλαιο και τις τράπεζες.

Οι αιτίες της πολύ επικίνδυνης όξυνσης της πολεμικής απειλής στην περιοχή μας δεν μπορούν
βεβαίως να αναζητηθούν κυρίως στα πολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν ή των Τσίπρα-Καμμένου. Απαιτείται βαθύτερη ανάλυση σχετικά με:

-Τη συνολικότερη όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των ηγεμονικών καπιταλιστικών κρατών και
των ιμπεριαλιστικών συνασπισμών, στο πλαίσιο της νέας φάσης αντιδραστικής εκστρατείας κατά των
λαών, για να υπερβούν την αξεπέραστη ακόμα καπιταλιστική κρίση.

-Την ανάπτυξη του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων σε Ελλάδα και Τουρκία, που επιδιώκουν να
αναβαθμίσουν η καθεμιά τη δική της θέση, μέσω και συμμαχιών με τα ηγεμονικά καπιταλιστικά κράτη. Η
αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας έχει οξυνθεί και γιατί υπάρχουν σήμερα υλικά συμφέροντα του
κεφαλαίου που συγκρούονται και πρέπει να «ρυθμιστούν». Ο εντοπισμός εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων
υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι αντιπαραθέσεις για τη διέλευση των ενεργειακών αγωγών
και για τη χάραξη των μεγάλων εμπορικών δρόμων, ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (με τη συναίνεση ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής) προωθεί αποφασιστικά
την «κατάταξη» της Ελλάδας ως «καλού στρατιώτη» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, διεκδικώντας μερίδιο από την πίτα, προωθώντας παράλληλα τη δική της ατζέντα. Οικοδομεί παραπέρα τον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, προσφέρει νέες βάσεις στις ΗΠΑ, ετοιμάζει νέους πανάκριβους εξοπλισμούς.

Αυτοί που παρέδωσαν τα κλειδιά της οικονομίας και της χάραξης πολιτικής στην ΕΕ, το ΔΝΤ και το
κεφάλαιο, αυτοί που καθοδηγούν τη λεηλασία των εργαζομένων και του λαού, την παράδοση του δημόσιου πλούτου και των υποδομών στις τράπεζες και τις πολυεθνικές, υψώνουν τώρα τη σημαία του εθνικού δίκαιου!

Αυτοί που αρπάζουν τα σπίτια του λαού, κραυγάζουν για τις βραχονησίδες… Οι νέοι της Ελλάδας,
της Τουρκίας, της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής, δεν θα θυσιαστούν στο βωμό των
συμφερόντων των EXXON-MOBIL, ENI, TOTAL, ROSNEF, των Βαρδινογιάννηδων και Λάτσηδων,
της Energean ή της τουρκικής ΤΡΑΟ, στις οποίες θα ανήκουν ουσιαστικά…

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η μαχόμενη Αριστερά, ειδικά οι αντικαπιταλιστικές και κομμουνιστικές δυνάμεις, το εργατικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα ευρύτερα, σε Ελλάδα, Τουρκία και σε όλη την περιοχή, πρέπει να δώσουν την μάχη για την Ειρήνη των λαών, για την αποτροπή του πολέμου, για την ήττα και το σταμάτημα των πολεμικών προετοιμασιών, ενάντια στην αλληλοσφαγή των λαών, ενάντια σε κάθε πολεμικό τυχοδιωκτισμό.

Δεν θεωρούμε μοιρολατρικά τον πόλεμο σαν κάτι δεδομένο. Απεναντίας χτυπάμε συναγερμό και καλούμε σε πανκινητοποίηση σε όλα τα πεδία της ταξικής πάλης, για το Ψωμί, τη Δουλειά, την Ελευθερία και την Ειρήνη, γιατί οι λαοί μπορούν να νικήσουν και με τον αγώνα τους να σταματήσουν τη μηχανή του πολέμου.
Με σύνθημα: Πόλεμο στον πόλεμο του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού και των κυβερνήσεων, για την
Ειρήνη των λαών ενάντια στα ματωμένα συμφέροντα των πολυεθνικών και των ντόπιων
αρπακτικών, απαιτούμε:

 Έξοδο από ΝΑΤΟ και ευρωστρατό, κλείσιμο όλων των βάσεων.
 Όχι στον επικίνδυνο άξονα Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
 Δραστική μείωση των πολεμικών δαπανών, ακύρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
 Όχι στην ιμπεριαλιστική, αστική και αιματοβαμμένη αλλαγή των συνόρων.
 Καμιά συμμετοχή και στήριξη στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
 Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα, ελεύθερος συνδικαλισμός, δικαιώματα και ελευθερίες στους φαντάρους, μείωση της θητείας, όχι θητεία στα 18, όχι πολιτικές κυρώσεις στους αρνητές στράτευσης, καμία άσκηση καταστολής πλήθους και εξεγέρσεων, όχι κοινές επιχειρήσεις στρατού-αστυνομίας.

Ο αντιπολεμικός αγώνας εμπνέεται από τη διεθνιστική αντίληψη ειρηνικής συνεργασίας και φιλίας των λαών. Από την κομμουνιστική στρατηγική, που αποτελεί τη συνολική εναλλακτική στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό των πολέμων, της βαθιάς εκμετάλλευσης, του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού και του σκοταδισμού.

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση εκτιμά πως η περίοδος είναι κρίσιμη και απαιτείται
συναγερμός, στους αγωνιστές και τις δυνάμεις του κομμουνιστικού κινήματος, σε όλο το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα. Η αντιπολεμική πάλη είναι υπόθεση όλων μας και απαιτεί συσπείρωση δυνάμεων, σαφή και ανατρεπτική πολιτική στόχευση, κοινή δράση και αντιπολεμικό συντονισμό.

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση θα συμβάλλει στις αναγκαίες ενωτικές αντιπολεμικές
πρωτοβουλίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα παλέψει ώστε οι φορείς του μαζικού κινήματος (Σωματεία, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι και άλλες συλλογικότητες) να βάλουν στη πρώτη γραμμή τον αγώνα ενάντια στη πολεμική προετοιμασία πλάι στον αγώνα για τα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά αιτήματα των εργαζόμενων, της νεολαίας και όλου του λαού.

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER