Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Οι μαθητές έμαθαν από την Τροχαία την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου

παιδακι ποδηλατο

Τις 283 έφθασαν οι ενημερωτικές διαλέξεις της Τροχαίας Ηρακλείου σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, μία δράση που έχει αναπτύξει η συγκεκριμένη υπηρεσία τα 3 τελευταία χρόνια.

Εκμεταλλευόμενοι τους σύγχρονους τρόπους εκπαίδευσης, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου Αστυνόμος Β΄ Στέλιος Καρακούδης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του 20ου και 56ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου ενημέρωσαν τους μαθητές της  Δ΄ Τάξης σε θέματα που αφορούν την ασφαλή μετακίνησή τους με ποδήλατο.

Επιπλέον οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ποδηλατιστές κατά την κίνησή τους, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον απαραίτητο εξοπλισμό. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μικροί φίλοι γνώρισαν τους βασικούς κανόνες, που αφορούν τους ποδηλατιστές και πρέπει αυτοί να τηρούν, ώστε να κινούνται με ασφάλεια.

Μέσω διαδικτύου η Τροχαία Ηρακλείου συνεχίζει να ενημερώνει τους μαθητές για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.
Μέσω διαδικτύου η Τροχαία Ηρακλείου συνεχίζει να ενημερώνει τους μαθητές για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

Είναι γνωστό ότι το ποδήλατο είναι ένα εύχρηστο, καθαρό για το περιβάλλον μέσο μετακίνησης που απαιτεί προσοχή από το χρήστη. Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε από το γεγονός ότι ο ποδηλατιστής δεν μπορεί να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες και οι αποστάσεις που διανύει είναι συνήθως μικρές. Σε περίπτωση ατυχήματος, ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού του ποδηλατιστή είναι μεγάλος, αλλά κυρίως όταν δεν φοράει κράνος. Ο ποδηλατιστής αποτελεί τον αμέσως πιο ευάλωτο χρήστη του δρόμου μετά τον πεζό, λόγω έλλειψης αμαξώματος αλλά και λόγω αστάθειας του ποδηλάτου.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού από τα παιδιά.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού από τα παιδιά.

Υπάρχουν κανόνες που αφορούν τους ποδηλατιστές και πρέπει να τηρούνται πάντοτε από αυτούς. Οι οδηγοί ποδηλάτων λοιπόν πρέπει να φορούν ειδικό κράνος και απαραιτήτως να δένουν το λουράκι του. Το κράνος τους πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος για να προσαρμόζεται ακριβώς στο κεφάλι τους. Η χρήση του κράνους είναι επιβεβλημένη σε όλες τις μετακινήσεις, ακόμη και στις μικρού μήκους (γειτονιά, μικροί δρόμοι κλπ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχεδόν το 40% των θανάτων από τροχαία είναι σε αστικές περιοχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαύρος Σεπτέμβρης: 4 ανήλικοι νεκροί και 16 τραυματίες σε τροχαία - Τα συμβάντα στην Κρήτη

Κρήτη

Κρήτη: Τεράστια απειλή η ερημοποίηση - Χρειάζονται ειδικά σχέδια διαχείρισης

ερημοποιηση

Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή  και για την Κρήτη - και ειδικότερα το νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της - η οποία ανήκει στην ξηροθερμική ζώνη με λίγες βροχές και υψηλές θερμοκρασίες.

Την διάσταση του φαινομένου έδωσε μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής κατά της ερημοποίησης, καθηγήτρια του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου κ. Ελένη Μπριασούλη – Καπετανάκη.

Όπως είπε η ερημοποίηση δεν κάτι νέο, αφού έχει ξεκινήσει εδώ και 3.000 χρόνια με αλλαγές που συμβαίνουν διαρκώς στον πλανήτη, ενώ από επιστημονικής πλευράς δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η κλιματική κρίση έχει να κάνει με ανθρώπινες ενέργειες.

Υψηλού κινδύνου θεωρείται η Νοτιοανατολική Κρήτη, ενώ οι προβλέψεις που υπάρχουν και που μέχρι τώρα φαίνεται να επιβεβαιώνονται με τα δεδομένα της αλλαγής του κλίματος δεν είναι καθόλου ευοίωνες.

Στη Ν.Α Κρήτη τα σημάδια είναι εμφανή, καθώς σε μεγάλες εκτάσεις βλέπουμε σκέτα βράχια χωρίς καθόλου χώμα.

 Έχουμε περιοχές ήδη που έχουν υποστεί το φαινόμενο της ερημοποίησης, τα Αστερούσια και η περιοχή της Σητείας, που επιβαρύνονται και από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Να σημειωθεί ότι η ερημοποίηση λαμβάνει χώρα όταν από τις εντατικές καλλιέργειες εξαντλούνται τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, όταν αφαιρούνται τα δέντρα και τα φυτά που συγκρατούν το χώμα, ενώ η διάβρωση του αέρα και του νερού, επιδεινώνει την κατάσταση, απομακρύνοντας το φυτικό έδαφος.

Επίσης και η ανάπτυξη του τουρισμού συμβάλει στην εξάντληση των υδατικών πόρων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα  ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης, ενώ σύμφωνα με την κ. Μπριασούλη χρειάζονται ειδικά σχέδια διαχείρισης των περιοχών που πλήττονται.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο λόγω της ερημοποίησης χάνονται στην Μεσόγειο εκτάσεις στο μέγεθος μεγάλων νησιών του Αιγαίου.

Επομένως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση και να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους της υπαίθρου να μείνουν στη γη τους και να τη ζωντανέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Δήμος Ηρακλείου: Εργασίες και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Οδό Κομνηνών στον Πόρο

 

 

 

 

ESPA BANNER