Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Οι διακοπές “εκτοξεύουν” τα rapid test – Πού γίνονται δωρεάν

rapid test Πλατεία ελευθερίας

Αισθητή αύξηση παρουσιάζει η προσέλευση του κόσμου για τη διενέργεια rapid test στα δύο σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ, τόσο στην πλατεία Ελευθερίας όσο και στην Αγία Αικατερίνη, στο Ηράκλειο.

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης των νέων μέτρων για τις μετακινήσεις, ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχε “ζήτηση” για τον έλεγχο rapid test, ειδικά στις δημόσιες δομές υγείας, όπου δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.

“Εκτιμούμε ότι θα επιστρέψουμε στην περίοδο εκείνη πριν τα self test οπότε και μαζικά ο κόσμος έσπευδε να υποβληθεί σε έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου covid-19”, υπογραμμίζει στο ekriti.gr ο υπεύθυνος για τον ΕΟΔΥ στο Ηράκλειο Παναγιώτης Μαματζάκης.

Ακόμη είναι νωρίς να δωθεί το % της αύξησης αυτής, ωστόσο ενδεικτικό είναι ότι σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας διενεργήθηκαν 374 τεστ εκ των οποίων 7 βρέθηκαν θετικά όταν, πριν από δύο ημέρες, τα τεστ ήταν 137 με 2 θετικά. Αντίστοιχα, σήμερα στη μονάδα του στην Αγία Αικατερίνη έγιναν 267 διαγνωστικοί έλεγχοι με 7 θετικά ενώ πριν από δύο ημέρες, είχαν γίνει 209 τεστ με 1 θετικό.

Όπως συμπληρώνει ο κ Μαματζάκης η αναμενόμενη αύξηση στην προσέλευση θα συνοδευτεί στατιστικά και από περισσότερα θετικά κρούσματα. Το προηγούμενο διάστημα ανά 100 ελέγχους ανιχνευόταν κατά μέσο όρο 1 θετικό κρούσμα- από εδώ και πέρα η εκτίμηση είναι ότι ανά 300 ελέγχους θα ανιχνεύονται κατά μέσο όρο 7 με 8 θετικά κρούσματα.

Πού γίνονται δωρεάν rapid -test

Rapid test χωρίς οικονομική επιβάρυνση γίνονται στα δύο σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ: Στην πλατεία Ελευθερίας, όπου το ωράριο έχει διαφοροποιηθεί και έχει διαμορφωθεί από τις 9 πμ έως τις 5μμ και στην Πλατεία της Αγίας Αικατερίνης με ωράριο από τις 9 πμ έως τις 3 μμ. Επίσης, οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ μέσω των ιχνηλατήσεων διενεργούν αυτού του τύπου τα τεστ, όπου κρίνεται επιδημιολογικά σκόπιμο.

Επίσης, δωρεάν rapid test γίνονται στις δομές του Υπουργείου Υγείας- δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και στα παραρτήματά τους καθώς και στα νοσοκομεία. Ωστόσο, για να γίνει το τεστ σε αυτές τις δομές πρέπει να συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας- δηλαδή να αξιολογηθεί από τους γιατρούς ότι υπάρχουν συμπτώματα της λοίμωξης covid - 19, όπως δεκατική πυρετική κίνηση.

Αεροδρόμιο και Λιμάνι

Όσον αφορά στο αεροδρόμιο η κατάσταση παραμένει η ίδια. Οι έλεγχοι - δειγματοληπτικοί και δωρεάν-γίνονται μόνον σε όσους φθάνουν στο αεροδρόμιο στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης, όσοι αναχωρούν και δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν ήδη αρνητικό αποτέλεσμα rapid test ή μοριακό.

Στο λιμάνι, από αύριο- 6 Ιουλίου έως και τις 11 Ιουλίου, θα διενεργούνται γρήγορα τεστ, ωστόσο το κόστος θα επιβαρύνει τους ενδιαφερόμενους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΖΑΝΝΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Δεμέτζος στο Ράδιο Κρήτη: Απαραίτητα τα εμβόλια ενόψει του 4ου κύματος

Ηράκλειο: Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους στο φεγγάρι

Βρήκε ανθρώπινο κρανίο στη νήσο Ντία

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - σεισμός: Το ΚΕΚ Επιμελητηρίου παραχωρεί αίθουσες για τη στέγαση μαθητών

Σχολική τάξη

Την παραχώρηση έξι αιθουσών για τις προσωρινές ανάγκες φοίτησης των μαθητών του 24ου και 31ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα κατά την έκτακτη συνεδρίασή της η Διοικητική Επιτροπή του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Κύριο μέλημα για τη Διοίκηση του ΚΕΚ είναι να διασφαλιστεί από τον Δήμο Ηρακλείου ότι θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών με μια σειρά μέτρων, ώστε να μην κινδυνεύουν τα παιδιά. Παράλληλα επιζητεί να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία  του ΚΕΚ κατά τις πρωινές ώρες, με την επιστροφή προς χρήση από το ΚΕΚ, των αιθουσών που έχει παραχωρήσει στο ΕΠΑΛ και παραμένουν αναξιοποίητες, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο του.

Να σημειωθεί ότι η Διοίκηση του ΚΕΚ ουδέποτε αρνήθηκε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου για την παραχώρηση των αιθουσών, αντίθετα έθεσε το θέμα αμέσως σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και καλεί τον Δήμο να συνυπογράψει μνημόνιο συνεργασίας  που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και των Σχολείων και του ΚΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σεισμός: Το 7ο Δημοτικό της ...διασποράς - Σε άλλα σχολεία τα παιδιά

Βαρδάκης - σεισμός: Άμεσα λύση το πρόβλημα της στέγασης των μαθητών

Ανώγεια - σεισμός: Αναστολή λειτουργίας στο Γυμνάσιο - Λύκειο μετά την αυτοψία

 

ESPA BANNER