Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Το Mini Bus επιστρέφουν - Νέα γραμμή για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Mini Bus Ηράκλειο

Την επανεκκίνηση των δρομολογίων των Mini Bus στο Ηράκλειο, σηματοδοτεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και η απόρριψη της προσφυγής που είχε καταθέσει η δημοτική παράταξη "Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες", με φόντο την σύμβασης του Δήμου με το Αστικό ΚΤΕΛ.

Μετά την εξέλιξη αυτή και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εγκρίσεων από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ο δήμος Ηρακλείου είναι έτοιμος να προχωρήσει στην υπογραφή νέας σύμβασης.

Στην δημοτική αρχή, η οποία τηρούσε στάση αναμονής μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης, επικρατεί ικανοποίηση καθώς το πρόγραμμα, όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα ενισχυθεί με μία ακόμα γραμμή. "Οι διαδικασίες για την ανανέωση της σύμβασης με το Αστικό ΚΤΕΛ έχουν ξεκινήσει ήδη, ώστε το προσεχές διάστημα θα επαναλειτουργήσουν οι δύο υφιστάμενες γραμμές από Παγκρήτιο Στάδιο και Νέα Αλικαρνασσό. Παράλληλα, ετοιμάζουμε και μία τρίτη γραμμή η οποία θα έχει ως αφετηρία την λεωφόρο Κνωσού, στο ύψος του ΕΚΑΒ, ενώ στους πολίτες θα προσφέρεται δωρεάν στάθμευση των οχημάτων τους, ώστε στη συνέχεια να κάνουν χρήση των Mini Bus", ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δρομολόγιο μέσω των λεωφόρων Δημοκρατίας, Χρυσοστόμου, Έβανς, πλατείας Κορνάρου και των λεωφόρων Καλοκαιρινού, Πλαστήρα και επιστροφή, θα καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων από τις περιοχές Φορτέτσα, Μεσαμπελιές, Αη Γιάννης, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία πλέον να κάνουν χρήση των μικρών λεωφορείων και να καλύπτουν τις ανάγκες για μετάβασή τους στο κέντρο της πόλης, χωρίς τα αυτοκίνητά τους.

Ίδρυση Δημοτικής Συγκοινωνίας - Κυκλοφοριακά έργα

Ο μεγάλος στόχος της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τον Γιάννη Αναστασάκη είναι η ίδρυση Δημοτικής Συγκοινωνίας, για την οποία εξετάζεται το νομικό και οικονομικό σκέλος, δηλαδή οι προϋποθέσεις και το κόστος του εγχειρήματος. 

Παράλληλα, προχωρά η μελέτη αναθεώρησης των συγκοινωνιακών δεδομένων, με ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο μπορούν να απαντήσουν οι πολίτες, ώστε όλα τα τελευταία δεδομένα και τα πραγματικά στοιχεία που θα προκύψουν να δοθούν στον μελετητή του έργου, για τα επόμενα βήματα στο ζήτημα της κυκλοφοριακής αναβάθμισης του Ηρακλείου.

Επίσης, προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης βρίσκεται το θέμα της κατασκευής των κόμβων στην 62 Μαρτύρων (στο ύψος του πολυκαταστήματος παιχνιδιών) και στην περιοχή του Αη Γιάννη, έργα αντίστοιχα με τον κόμβο της Όασης, που άλλαξε προς το καλύτερο την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, με υπερυψωμένες διαβάσεις στην παραλιακή λεωφόρο, θα ενισχυθεί η οδική ασφάλεια, καθώς οι πεζοί θα έχουν περισσότερες επιλογές για να διασχίσουν έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.

Γιώργος Λαμπράκης

 

 

Κρήτη

Χανιά

Ενενήντα χρόνια ιστορίας για τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων

ορειβατικός σύλλογος χανίων

Ενενήντα χρόνια παρουσίας και συνεχούς δράσης συμπληρώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων με τον φετινό εορτασμό να συμπίπτει και με τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του ορειβατικού καταφυγίου του συλλόγου στην τοποθεσία Καλλέργη, πάνω από το οροπέδιο Ομαλού.

   Η πολύχρονη, δημιουργική πορεία του συλλόγου αποτυπώνεται μέσα από έκθεση αφίσας με θέμα τις ορειβατικές εκδρομές και άλλες εκδηλώσεις του συλλόγου που φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο παλιό λιμάνι της πόλης.

    Όπως δηλώνει  ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Σταύρος Μπαδογιάννης, «για μας που βρισκόμαστε στο σύλλογο, η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή. Ενενήντα χρόνια δράσης αποτυπώνονται μέσα από μια σημαντική συλλογή από αφίσες που δίνουν τη δυνατότητα στους παλαιότερους να κάνουν ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν και στους νεώτερους να μάθουν».

   Μέσα από 90 επιλεγμένες αφίσες που φιλοξενούνται στην έκθεση περιγράφεται ένα μικρό, μόνο, μέρος της δράσης του συλλόγου.

   Όπως λέει ο κ. Μπαδογιάννης, «μόνο τα τελευταία 20 χρόνια ο σύλλογος έχει οργανώσει 75 εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Είναι Κυριακές που κάνουμε 2-3 εκδηλώσεις».

   Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας της πόλης.

   Αριθμεί 630 μέλη, εκ των οποίων τα 220 συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις εξορμήσεις του Συλλόγου που διαθέτει πολλά τμήματα.

   Το τμήμα ορειβασίας, το τμήμα σπηλαιολογίας και το τμήμα αναρρίχησης στο οποίο συμμετέχουν και πολλά παιδιά, είναι αυτά που ξεχωρίζουν.

ορειβατικός σύλλογος χανίων
ορειβατικός σύλλογος χανίων

   Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο, μεγάλο μέρος του οποίου έχει ψηφιοποιηθεί.

   Φιλοξενείται εδώ και χρόνια σε οίκημα επί της οδού Τζανακάκη όπου υπάρχει και κλειστή πίστα αναρρίχησης, ενώ έχει αποκτήσει το «δικό» του σπίτι, ένα παλιό αρχοντικό στην οδό Γιαμπουδάκη.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπαδογιάννης, «πιστεύουμε ότι σύντομα θα προχωρήσει η ανακαίνιση του κτηρίου. Έχουμε την βοήθεια της περιφέρειας, ενώ με τη συνδρομή και του δήμου σε πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το κτήριο στοχεύουμε να δημιουργήσουμε και μία πίστα αναρρίχησης».

   Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων ιδρύθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1930 ως τμήμα τότε, του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου..

Το Τμήμα Χανίων ήταν ένα από τα δέκα που απετέλεσαν την Ομοσπονδία της Ελληνικής Ορειβασίας στα τέλη του 1931, (τότε ονομαζόταν Κεντρικό Συμβούλιο). Σήμερα η Ομοσπονδία έχει στη δύναμη της περίπου 80 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.