Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Μια ξεχωριστή παράσταση στο κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης"

festival-1.jpg

Ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του Σαβόγια Ρουσβέλη, η «Κωμωδία των Ψευτογιατρών», παρουσιάζεται το Σάββατο 24 Αυγούστου, στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», στις 21.00, στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί».
Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη.
 
Η επίδραση των Κρητών διανοουμένων που εξ’ αιτίας της απειλής των Τούρκων εγκαταστάθηκαν στα Επτάνησα, συνέβαλε κατά πολύ στην άνθιση του Επτανησιακού θεάτρου. Η σύζευξη της Επτανησιακής λαϊ­κής παράδοσης και ομιλίας με τη στερεή δομή της Κρητικής δραματουρ­γίας, δημιούργησε μια νέα σχολή στο θέατρο και γέννησε συγγραφείς που σήμερα θεωρούνται οι πρωτοπόροι της Ελληνικής δραματουργίας.
Μεταξύ αυτών, ο Σαβόγιας Ρούσμελης, δεύτερης γενιάς Κρητικός, γεννημένος στη Ζάκυνθο περί το 1725. Ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του, Η Κωμωδία των Ψευτογιατρών, [1745] σε ιαμβικό δεκαπεντα­σύλλαβο, διατηρεί αρκετά από τα γνωρίσματα της Κρητικής Κωμωδίας. Η εμφανής επιρροή του Κατζούρμπου στο κείμενο, μαρτυρεί ότι ο συγ­γραφέας μάλλον είχε στα χέρια του το έργο του Χορτάτζη. Η γλώσσα του, κρητικοζακυνθινή διάλεκτος, αναδεικνύει τις επιδράσεις του κρη­τικού ιδιώματος, ενώ οι χαρακτήρες των ηρώων του αντλούνται από τα τυπικά πορτραίτα της Κρητικής, αλλά και της Ιταλικής κωμωδίας.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο 3.7.5: Η δημοτική αρχή στερεί θέσεις εργασίας λόγω υποκείμενων νοσημάτων

κουρακης ηρακλειο 375.jpg

Η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την δημοτική αρχή Ηρακλείου για προκλητική στάση  απέναντι στη βασική αρχή της ισότητας και  ισονομίας των πολιτών.

Αφορμή αποτέλεσε  ο όρος που περιέχεται σε προκήρυξη για θέσεις εργασίας, ότι τα άτομα που θα υποβάλλουν υποψηφιότητα, θα πρέπει: “να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση καθηκόντων της ειδικότητας που επιλέγουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η δημοτική αρχή του Ηρακλείου, φαίνεται πως έχει παρεξηγήσει, τα όρια της δικαιοδοσίας της, αλλά και τη βασική αρχή της ισοπολιτείας, της ισότητας και  ισονομίας των πολιτών, προκαλώντας έτσι, το αίσθημα δικαίου, σε δυο ανακοινώσεις που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα, για προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατά τρόπο, προσβλητικό και πέρα από κάθε λογική, τίθεται μεταξύ άλλων στην προκήρυξη, ο όρος, ότι τα άτομα που θα υποβάλλουν υποψηφιότητα, θα πρέπει: “να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότατα που τους επιτρέπει την εκτέλεση καθηκόντων της ειδικότητας που επιλέγουν. Να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα, να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορωνοϊού COVID-19“.

Αποστερεί δηλαδή η δημοτική αρχή, το βασικό και απαράγραπτο δικαίωμα διεκδίκησης μιας θέσης εργασίας, σε πολίτες που έχουν συνήθη υποκείμενα νοσήματα, όπως: άσθμα, σάκχαρο, παχυσαρκία, καρδιολογικά προβλήματα κ.α!

Έκπληκτοι λοιπόν διερωτόμαστε: Πού το βρήκαν αυτό γραμμένο, οι συντάκτες των δυο προκηρύξεων; Ποιους ρώτησαν όταν έθεταν τον πρωτοφανή και ρατσιστικό αυτόν όρο, που αποκλείει άδικα και αυθαίρετα πολίτες από το δικαίωμα τους να διεκδικήσουν με ίσους και θεσμοθετημένους όρους, μια έστω και προσωρινή θέση εργασίας;

Επίσης, επειδή συχνά η δημοτική αρχή επικαλείται τι κάνουν άλλοι δήμοι, συνήθως μικρότερης εμβέλειας από το δικό μας, διερωτόμαστε.. Υπάρχει κάποια άλλη Δημοτική Αρχή σε όλη την επικράτεια, που έχει κάνει τέτοιου είδους προκηρύξεις για προσλήψεις ατόμων, με τόσο προκλητικούς και συνάμα αυθαίρετους αποκλεισμούς;

Λυπούμαστε πάρα πολύ, που τη μοναδική εξαίρεση αυτού του κανόνα, την αποτελεί σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου! O τέταρτος μεγαλύτερος δήμος της χώρας!

Η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” καταγγέλλει την προκλητική αυτή στάση απέναντι στη βασική αρχή της ισότητας και  ισονομίας των πολιτών. Και καλεί τη Δημοτική Αρχή, να αποσύρει αμέσως τις απαράδεκτες αυτές προκηρύξεις, αποκαθιστώντας άμεσα τη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τα όσα οι νόμοι και τα δημοκρατικά ήθη ορίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη - δολοφονία 54χρονης: Στον Εισαγγελέα ο 47χρονος Νορβηγός

Ηράκλειο: Δολιοφθορές και... δυναμιτάκια σηκώνουν στο πόδι μια ολόκληρη γειτονιά!

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εισάγει καινοτόμο Μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη