Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: "Καμπανάκι" από ελαιοπαραγωγό για σκευάσματα και τρόπο ψεκασμού

ελαιόδεντρα

O δάκος της ελιάς είναι το σοβαρότερο πρόβληµα που αντιµετωπίζει η ελαιοπαραγωγή . Ωστόσο η χρήση ακατάλληλων σκευασμάτων για την καταπολέμηση των ζωϊκών εχθρών της ελιάς μπορεί να προκαλέσει την υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόµενου ελαιόλαδου.

Αυτόν τον προβληματισμό μετέφερε μέσα από την συχνότητα του Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ελαιοπαραγωγός της ευρύτερης περιοχής Καστελίου του Δ. Μινώα Πεδιάδος. Σύμφωνα με την ακροάτρια, δεν ενδείκνυται η δραστική ουσία του φαρμάκου που χρησιμοποιείται αυτή την περίοδο στον 5ο δολωματικό ψεκασμό, ενώ και η εφαρμογή του – όπως ανέφερε-- δεν γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ακόμα αν το σκεύασμα έρθει σε επαφή με τον ελαιόκαρπο, τότε πρέπει να περάσουν 56 ημέρες ως την ελαιοσυλλογή, προκειμένου να μην υπάρχουν υπολείμματα.

Η παραγωγός είπε ότι και για τα συνεργεία είναι αρκετά δύσκολο να ρίχνουν το φυτοφάρμακο και ν’ αποφεύγουν την επαφή με τον καρπό. Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο καθηγητής εντομολογίας και φαρμακολογίας του ΕΛΜΕΠΑ Μανόλης Ροδιτάκης είπε ότι για ν’ αποφευχθεί το θέμα ύπαρξης υπολειμμάτων στον καρπό της ελιάς, τρεις είναι οι παράγοντες που το καθορίζουν:

H σωστή ποσότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί, η σωστή εφαρμογή του και το διάστημα των ημερών που θα μεσολαβήσει ως την συλλογή του ελαιοκάρπου. Αν τηρηθούν αυτά είπε ο κ. Ροδιτάκης τότε δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα και η παραγωγή θα κρατηθεί σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

κατερίνα μυλοποταμιτάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, η γνωστή Αρχαιολόγος του Ηρακλείου και πρώην έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη.

Η γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή στην κοινωνία του Ηρακλείου Αρχαιολόγος έδωσε πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο και σήμερα τα ξημερώματα άφησε την τελευταία της πνοή.

Η κηδεία της έγινε σήμερα Σάββατο, στις 4 το απόγευμα στη γενέτειρα της, τους Κουνάβους του δήμου Αρχανών Αστερουσίων

Ποιά ήταν η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

Η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1950. 

Το 1974 αποφοίτησε από το Ιστορικό Αρχαιολογικό  τμήμα της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και από το 1977 ως το 2011 στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού. Επίτιμη τμητατάρχης Βυζαντινών Μουσείων. 

Είχε συμμετάσχει σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσει βυζαντινά μνημεία σε επιστημονικά περιοδικά.

Παράλληλα επιμελήθηκε τις εκδόσεις: Οίνος παλαιός οιδύποτος. Το κρητικό κρασί από την Αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια Ηράκλειο 2002, Παναγία Κερά Κριτσάς (του οποίου είναι και συγγραφέας) Ηράκλειο 2005, Έλτυνα Sconavi Κουνάβοι 2007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Στο "κόκκινο" και σήμερα ο υδράργυρος στο νησί (βίντεο)

Ηράκλειο: Σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο - Στο νοσοκομείο ένας άνδρας