Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κοινωνική Δράση συλλογής ρουχισμού

παλιά ρούχα

Στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Κοινότητα με Ενσυναίσθηση’ διοργανώνεται δράση συλλογής ρουχισμού στο Ηράκλειο Κρήτης.

Συγκεκριμένα, κάθε Τετάρτη 18.00-20.00 και Σάββατο 11.00-13.00 του Νοεμβρίου, εθελοντές της OMÚ θα βρίσκονται στο πάρκινγκ του Μεγάρου Χάνδαξ για την παραλαβή των ενδυμάτων, που οι κάτοικοι της πόλης δεν χρειάζονται πια κι επιθυμούν να παραχωρήσουν.

Η κίνηση αυτή έρχεται να απαντήσει σε μία κοινή πλέον πρακτική, που θέλει πολλούς από εμάς να βάζουμε τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε σε σακούλες και να τα αφήνουμε δίπλα σε κάδους σκουπιδιών. Η ΟΜÚ δημιουργεί έναν χώρο, όπου τα ρούχα αυτά θα συλλέγονται συγκεκριμένες μέρες και ώρες του Νοέμβρη, θα απολυμαίνονται και θα επαναδιατίθενται.

Η OMÚ συνεργάζεται στα πλαίσια της δράσης αυτής με την Fabric Republic ώστε τα είδη ρουχισμού, αφού απολυμανθούν, να χρησιμοποιηθούν με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

• δωρεά σε άτομα που έχουν ανάγκη

• ανακύκλωση

• μεταποίηση ως μέρος εκπαίδευσης έγκλειστων

Μια κοινότητα με ενσυναίσθηση προσανατολίζεται πάντα στην επαναχρησιμοποίηση των υπαρχόντων πόρων της, έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των μελών της και να συντηρεί τα αποθέματα του περιβάλλοντος.

Εισαγωγή στην OMÚ

Όσα περισσότερα κατανοούμε για τη ζωή και τον κόσμο γύρω μας, τόσο πιο εμφανής γίνεται η αλληλεπίδραση/αλληλεξάρτηση ανάμεσα στους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Αυτή ακριβώς η άρρηκτη σχέση είναι που ενέπνευσε το βασικό πυρήνα εθελοντών της Φιλοζωικής Κρήτης (1995) να δημιουργήσει την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΟΜΟΥ. Στα αρχαία ελληνικά η λέξη “ομού” σημαίνει “μαζί” και ως έννοια αντανακλά την πρόθεση για μια ολιστική διαχείριση των κοινωνικών προκλήσεων που αφορούν στο τρίπτυχο: άνθρωποι-ζώα- περιβάλλον.

Το όραμα μας είναι μια κοινωνία όπου η αμέλεια και η εκμετάλλευση ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος αποτελoύν παρελθόν.

Mέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκστρατειών ενημέρωσης, έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε μια κοινωνία στην οποία:

• η συμπόνοια προς όλα τα έμβια όντα και το περιβάλλον θα βιώνεται και θα εκδηλώνεται έμπρακτα

• η ποικιλομορφία/διαφορετικότητα είναι αποδεκτή και αναγνωρίζεται/επικροτείται ως απαραίτητο και θεμελιώδες χαρακτηριστικό της φύσης όλων των έμβιων όντων

• η ανιδιοτέλεια, ο σεβασμός και οι ηθικές αξίες εκφράζονται μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού

• η ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε κοινωνικά θέματα αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER