Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Καλά τα νέα για τη γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε άγρια

ΠΑΓΝΗ

Ευχάριστα φαίνεται πως είναι τα νέα που έρχονται από το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για την 47χρονη γυναίκα - θύμα ξυλοδαρμού.

Μέχρι και πριν λίγα 24ωρα η 47χρονη έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, νοσηλευόμενη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ωστόσο πλέον, όπως δήλωσε στο ekriti.gr ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, η 47χρονη βγήκε από τη ΜΕΘ και νοσηλεύεται στη Γναθοχειρουργική Κλινική.

Σύμφωνα με τον Διοικητή του νοσοκομείου, η μεταφορά της στη Γναθοχειρουργική Κλινική έχει να κάνει με την κατάσταση της υγείας της η οποία παρουσίασε βελτίωση, κάτι που οι θεράποντες ιατροί είχαν στόχο.

Η 47χρονη από τη Ρουμανία, όπως είχε γίνει γνωστό, είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τον 42χρονο σύντροφό της κατά τη διάρκεια καυγά.

Μάλιστα ήταν εκείνος που τη μετέφερε αιμόφυρτη στο νοσοκομείο ωστόσο όταν εκεί ρωτήθηκε για την κατάστασή της, είπε ότι δεν θυμάται την αιτία των τραυμάτων της.

Όπως εξακριβώθηκε όμως στη συνέχεια από την αστυνομική προανάκριση, δράστης του ξυλοδαρμού ήταν ο 42χρονος ο οποίος πλέον έχει προφυλακιστεί με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα. 

Γ.Π.

Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Δράσεις ενίσχυσης της ερευνητικής-ακαδημαϊκής κοινότητας

Περιφέρεια Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και της αναπτυξιακής πολιτικής της για την ενδυνάμωση της περιφερειακής οικονομίας, προγραμματίζει και υλοποιεί δράσεις ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της ερευνητικής-ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκαν σήμερα δύο συμβάσεις για έργα που συνδέονται με τη νέα δομή του Παρατηρητήριου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας.

Τις προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κρήτης καθηγητής Γεώργιος Κοντάκης, ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Παραβρέθηκαν οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης Έρευνας και Ανάπτυξης Μιχαήλ Παυλίδης, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γεώργιος Κοσιώρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, η Συντονίστρια RIS3Crete και Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης Χρυσή Δασκαλάκη και η Διευθύντρια Περιφερειακής Οικονομίας και εξωστρέφειας Φωτεινή Κατίκα.

«Είναι μια συνεργασία με όλα τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης, που συνεχίζεται και θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο τη νέα προγραμματική περίοδο, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και στόχο τη βέλτιστη διασύνδεση, μέχρι το 2030, ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κατά την υπογραφή των συμβάσεων.

Οι συμβάσεις

Η πρώτη προγραμματική σύμβαση αφορά την υλοποίηση του ερευνητικού έργου «Ενίσχυση δράσεων ακαδημαϊκής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στα πλαίσια του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης» και είναι μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Πολυτεχνείου Κρήτης, Πανεπιστήμιου Κρήτης, Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

Βασικός στόχος του έργου είναι η διασύνδεση της επιχειρηματικότητας της Κρήτης με την έρευνα και γνώση των ακαδημαϊκών/ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού. Πρόσθετος στόχος των προτεινόμενων δράσεων είναι η πληροφόρηση και επιμόρφωση των επιχειρήσεων, των φοιτητών, αλλά και του προσωπικού των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε σημαντικά θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα, θα υλοποιηθούν κυρίως οι εξής δράσεις:

Ανάπτυξη πρωτότυπων προϊόντων και υπηρεσιών από ερευνητικές ομάδες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μέσω της υλοποίησης της δράσης του «Φυτωρίου Ιδεών» και διοργάνωση διαλέξεων σε θέματα καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Ανάπτυξη ενός μητρώου μεντόρων σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Διοργάνωση ενός μαραθώνιου καινοτομίας (hackathon), με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Το ερευνητικό έργο θα υλοποιηθεί με την συνεργασία: του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Γρηγορούδη Ευάγγελο, του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παυλίδη Μιχαήλ, του ΕΛΜΕΠΑ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Κουργιαντάκη Μάρκο και του ΙΤΕ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Διευθυντή του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ ΚΡΗΤΗΣ) Παπαμιχαήλ Γιώργο.

Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Κρήτης και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των 80.000,00 €.

Περιφέρεια Κρήτης
Περιφέρεια Κρήτης

Η χαρουπιά στην Κρήτη

Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση αφορά την υλοποίηση του ερευνητικού έργου «Δράσεις για την βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού της Χαρουπιάς στην Περιφέρεια Κρήτης» και είναι μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ)

Βασικός στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της αλυσίδας αξίας στον τομέα της Βιώσιμης Αγροδιατροφής και στον τομέα της Υγείας-Ευεξίας. Ειδικότερος στόχος είναι η ανάδειξη των ιδιοτήτων της χαρουπιάς με την ανάπτυξη έρευνας για το χαρούπι και τα προϊόντα του.

Ειδικότερα, θα υλοποιηθούν κυρίως οι εξής δράσεις:

Συλλογή επιλεγμένων δειγμάτων φυτικού υλικού χαρουπόδεντρων.

Πολλαπλασιασμός & εγκατάσταση του επιλεγμένου φυτικού υλικού.

Γενετικός Χαρακτηρισμός & Φυτοχημική ανάλυση (Τράπεζα γενετικού υλικού).

Διατροφική αξιοποίηση του χαρουπιού.

Το ερευνητικό έργο θα υλοποιηθεί με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Κρίτωνα Καλαντίδη και του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γεώργιο Φραγκιαδάκη.

Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Κρήτης και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των 120.000,00 €.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαρουπιά: Ποιο άλλο δέντρο δίνει καθαρό κέρδος 100 ευρώ;

Κρήτη: "Ζεστό" χρήμα στους ελαιοπαραγωγούς για τις ζημιές από τον καύσωνα και τον παγετό