Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο "θυσιάστηκε" στο επιχειρείν της ΔΗ.Κ.Ε.Η.

Image
χριστουγεννιατικο δεντρο
 clock 15:21 | 04/12/2017 writer icon newsroom ekriti.gr

Σε όλες τις πόλεις του Κόσμου, που στολίζουν, από έθιμο, Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αυτό συνηθίζεται να τοποθετείται σε κεντρικό σημείο, για να είναι ορατό από μεγάλη απόσταση και να δίνει χρώμα και γιορτινό "συναίσθημα" στους κατοίκους της πόλης και στους επισκέπτες της.

Στο Ηράκλειο, το φετινό Χριστουγεννιάτικο δέντρο (αν και παραδοσιακά έπρεπε να στολίζεται καράβι), είναι κατώτερο των περιστάσεων. Όχι σε ότι αφορά το ύψος ή τον στολισμό του, αλλά, σε ότι αφορά το σημείο που τοποθετήθηκε. Παρ' όλο, που διαχρονικά τοποθετείται στο ίδιο μέρος, στην πλατεία Ελευθερίας, φέτος η κατασκευή του κατ' ευφημισμόν "Χριστουγεννιάτικου Κάστρου", δεν άφησε τον αναγκαίο χώρο πέριξ του δέντρου, με αποτέλεσμα αυτό να "κρύβεται" από τα σπιτάκια, που τοποθετήθηκαν στην πλατεία.

Ίσως ο Δήμος Ηρακλείου, όταν έδωσε την άδεια και μάλιστα χρηματοδότησε την κατασκευή του Χριστουγεννιάτικου αυτού παζαριού (περί παζαριού  πρόκειται αφού όλα εκεί μέσα είναι με πληρωμή), θα έπρεπε να μεριμνήσει ώστε το σημείο της τοποθέτησης του δέντρου να είχε τον απαιτούμενο ελεύθερο χώρο, για να είναι ορατό από όλες τις πλευρές της πλατείας. Δυστυχώς, τώρα είναι ορατό ολόκληρο, μόνο από την οδό Δικαιοσύνης. 

Όμως, τέτοια πρόβλεψη δεν υπήρξε και η δημοτική επιχείρηση που "έστησε" το παζάρι αυτό (που περισσότερο μοιάζει με Καραγκιόζη-μπερντέ, παρά με Χριστουγεννιάτικο χωριό) εκμεταλλεύθηκε κάθε χώρο, τον οποίο νοίκιασε πανάκριβα σε ιδιώτες και "θυσίασε" το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Η  ΔΗ.Κ.Ε.Η.

Ποιος είναι ο ρόλος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ηρακλείου στο συγκεκριμένο θέμα;

Η ΔΗ.Κ.Ε.Η. ως κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου, ανέλαβε την κατασκευή του Χριστουγεννιάτικου Κάστρου. Πήρε επιχορήγηση από τον Δήμο (κατά πληροφορίες 250.000 ευρώ) και στη συνέχεια νοίκιασε σε ιδιώτες τα σπιτάκια και μάλιστα σε τσουχτερές, για τα δεδομένα της εποχής, τιμές. Έτσι, οι ιδιώτες, προκειμένου να κερδίσουν από την ευκαιριακή επιχείρηση του ενός μηνός, πουλάνε τα προϊόντα τους ακριβά και παράλληλα, στερούν από ομοειδείς επιχειρήσεις της πόλης, έσοδα.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι παλαιότερα, στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου, όσοι φωτογράφοι της πόλης επιθυμούσαν, πήγαιναν εκεί και φωτογράφιζαν, στη φάτνη ή στον Άγιο-Βασίλη, μικρούς και μεγάλους (που το ήθελαν) και εισέπρατταν μόνο το κόστος της φωτογραφίας. Σήμερα για να φωτογραφηθεί κάποιος με τον Άγιο-Βασίλη στο Χριστουγεννιάτικο Κάστρο της ΔΗ.Κ.Ε.Η. πρέπει να πληρώσει εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ συν τις φωτογραφίες. Φυσικά, ο φωτογράφος είναι αποκλειστικής εκμετάλλευσης του ιδιώτη που νοίκιασε το συγκεκριμένο σπιτάκι. Δηλαδή, δουλειές της «αρπαχτής». Τώρα για το αν όλα λειτουργούν με τιμολόγια, ταμειακές μηχανές κλπ, δεν το γνωρίζουμε. Αυτό άλλωστε, είναι δουλειά άλλων.

Το ερώτημα, που τίθεται, είναι αν η ΔΗ.Κ.Ε.Η. ως κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου, έχει αποστολή να φροντίζει για κοινωφελή έργα προς όφελος του συνόλου των κατοίκων του Δήμου ή να ασχολείται με επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος;

Με τα χρήματα που επιδοτήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου, πόσες δραστηριότητες θα μπορούσε να κάνει στις γιορτές προς όφελος την Ηρακλειωτών και κυρίως των μικρών παιδιών;

Τέλος, εκείνο που θα θέλαμε να γνωρίζουμε, είναι να δώσει ο Δήμος στην δημοσιότητα και το ποσόν που διέθεσε στην ΔΗ.Κ.Ε.Η. για την κατασκευή του Χριστουγεννιάτικου Κάστρου και τα χρήματα που αυτή εισέπραξε από τα ενοίκια.

Και επειδή είναι σχετικά νωρίς ακόμη μέχρι τα Χριστούγεννα, ας μεριμνήσει ο Δήμος Ηρακλείου να τοποθετήσει μερικά ακόμη στολισμένα Χριστουγεννιάτικα δέντρα σε κεντρικά σημεία της πόλης, που να φαίνονται. Όσο για το κόστος τους, ελπίζουμε ότι θα το καλύψουν άνετα οι εισπράξεις των ενοικίων από το "δημιούργημα" της πλατείας Ελευθερίας.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis