Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Επιστολή στον υπουργό για την εξόφληση των τιμολογίων

επιμελητηριο

Την παρέμβαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη ζητεί με επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης  προκειμένου να υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση για τα τιμολόγια που εκδόθηκαν στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας (capital controls).
Συγκεκριμένα ο κ. Αλιφιεράκης επισημάνει ότι, κατά τη συνήθη επιχειρηματική πρακτική και λόγω του πανικού που επικράτησε εκείνη την περίοδο, πολλά τιμολόγια εξοφλήθηκαν με μετρητά, με συνέπεια να μην  αναγνωρίζονται ως φορολογικά εκπιπτόμενες δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου καλεί τον κ. Σταθάκη να παρέμβει ώστε να επεκταθεί η ευνοϊκή ρύθμιση για το σύνολο των τιμολογίων που εκδόθηκαν σε όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και εξοφλήθηκαν χωρίς τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής,  καθώς και για  όλα τα τιμολόγια που εκδόθηκαν μετά την τραπεζική αργία αλλά προπληρώθηκαν  μερικώς ή ολικώς βάση συμβολαίου στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

Η επιστολή έχε ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,
Όπως σίγουρα θα γνωρίζετε, κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας (bank holiday) η οποία ορίστηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 και παρατάθηκε με την υπ’ αριθμό Γ.Δ.Ο.Π. 0000989 ΕΞ 2015/16-7-2015 πράξη έως και 19 Ιουλίου 2015, υπήρξαν σοβαρά προβλήματα και στρεβλώσεις στην λειτουργία της αγοράς. Από την πρώτη στιγμή όλες οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν με μετρητά, μιας και διαμορφώθηκαν συνθήκες κατά τις οποίες οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών απαίτησαν την άμεση πληρωμή αυτών μετρητοίς. Ειδικά στον τουριστικό κλάδο, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στην τροφοδοσία τροφίμων και αναλώσιμων υλικών, αφού η περίοδος της τραπεζικής αργίας συνέπεσε με την υψηλή τουριστική περίοδο. 
Σχετικά με την αναγνώριση των δαπανών κατά το χρονικό διάστημα της τραπεζικής αργίας εκδόθηκε η εγκύκλιος ΠΟΛ.1143/15, η οποία ανέφερε ότι «οι δαπάνες που  αφορούν σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών και εξοφλούνται κατά το χρονικό διάστημα από 28 Ιουνίου και έως τη λήξη της προβλεπόμενης από την Π.Ν.Π.  τραπεζικής αργίας, («Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» -ΦΕΚ 65Α'/28.06.2015), χωρίς τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα κατά παρέκκλιση των διατάξεων της περ. β' του άρθρου 23 του ν.4172/2013. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για την εξόφληση τιμολογίων και γενικά στοιχείων που είχαν εκδοθεί ως και την 28/6/2015».  Στη συνέχεια και λόγω της παράτασης της τραπεζικής αργίας  εκδόθηκε η ΠΟΛ  1153/15-7-2016 βάση της οποίας «τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ 1143/3-7-2015 εγκύκλιο σχετικά με την έκπτωση των δαπανών που αφορούν σε αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών και εξοφλούνται στη διάρκεια της προβλεπόμενης από την Π.Ν.Π. τραπεζικής αργίας, χωρίς τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής , κατά παρέκκλιση της περ. β του άρθρου 23 του Ν. 4172/2013, ισχύουν και κατά το χρονικό διάστημα μεταγενέστερης παράτασης της διάρκειας της αργίας αυτής».   
Κατά την συνήθη επιχειρηματική πρακτική και λόγω του πανικού που επικράτησε την περίοδο εκείνη, πολλά τιμολόγια εξοφλήθηκαν με μετρητά, με συνέπεια να μην   αναγνωρίζονται ως φορολογικά εκπιπτόμενες δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.
Με βάση τα παραπάνω κρίνεται σκόπιμο να επεκταθεί η ευνοϊκή ρύθμιση :
α)  Σε όλα τα τιμολόγια που εκδόθηκαν σε όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και εξοφλήθηκαν χωρίς τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής  ( αυτό εξ’ άλλου είναι και το πνεύμα της ΠΟΛ 1153/15) και 
β)  Σε όλα τα τιμολόγια που εκδόθηκαν μετά την τραπεζική αργία αλλά προπληρώθηκαν  μερικώς ή ολικώς βάση συμβολαίου στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.
Δεδομένου άλλωστε, ότι η εξόφληση τιμολογίων μεγάλου ποσού με μετρητά στο διάστημα της τραπεζικής αργίας, ούτως ή άλλως θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου και επαλήθευσης από άλλα στοιχεία και δεδομένα, πιστεύουμε ότι μια τέτοια ρύθμιση μόνο ευεργετικές επιπτώσεις, θα είχε στην αγορά.
Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά. 
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Εντόπισαν νεκρό άνδρα - Συναγερμός στις αρχές

πτωμα

Μπροστά σε ένα τραγικό θέαμα ήρθε ένας αλλοδαπός, σήμερα το απόγευμα στο σπίτι όπου διαμένει στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως στο Ηράκλειο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλλοδαπός εντοπίστηκε χωρίς να έχει τις αισθήσεις του ένας ομοεθνή του, με τον οποίο συγκατοικούσαν. Άμεσα ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, ενώ οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν πως ο 42χρονος άνδρας ήταν νεκρός.

Την υπόθεση εξετάζει η Αστυνομία ενώ φως στα αίτια θανάτου θα ρίξει ο ιατροδικαστής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Εξαφανίστηκε ανήλικη τουρίστρια

Κρήτη: Τον βρήκαν νεκρό σε μονοπάτι στην Αγία Ρουμέλη

Ηράκλειο: Παρ'ολίγον πνιγμός σε πισίνα ξενοδοχείου