Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ενημέρωσαν για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

καταστηματα

Συνέντευξη τύπου για την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας παραχώρησαν σήμερα η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οι Ομάδες και οι Σύλλογοι Γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (Ο.Γ.Ε.) και η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου. Σε ανακοίνωση αναφέρεται:

Ο νόμος που περιλαμβάνεται στη δεύτερη αξιολόγηση και ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες εκτός όλων των άλλων που "φορτώνει" στις πλάτες της εργατικής τάξης, δίνει και τη χαριστική βολή στην Κυριακάτικη Αργία.
Είναι καθήκον όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από κλάδο που ανήκουν να υπερασπιστούν την Κυριακή ως αργία, να αγωνιστούν για τη νομοθετική κατοχύρωσή της, με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές».
Με τον νέο νόμο αίρονται οι περιορισμοί που υπήρχαν συνολικά για όλη τη χώρα.
Και δεν σταματούν εκεί! Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ζήτησε με έγγραφο από την περιφέρεια την επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων κατά δύο ώρες! Να δουλεύουμε δηλαδή ως τις 11 το βράδυ!
Ένα είναι ξεκάθαρο, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο έχουν απέναντί τους την Κυβέρνηση, την μεγαλοεργοδοσία, την Περιφέρεια Κρήτης και άλλους που επιδιώκουν να παίξουν ενεργό ρόλο στη ρύθμιση της αγοράς σε κάθε περιοχή.
Άλλωστε το ζήτημα της Κυριακάτικης Αργίας είναι διαχρονική απαίτηση και πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων και όχι μόνο, θέλουν λειτουργία των καταστημάτων 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς κανέναν περιορισμό, δηλαδή ασταμάτητα εντατικοποιημένη δουλειά για τους εργαζόμενους, χωρίς αρχή, μέση και τέλος.
Η Κυριακή ως Αργία, δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Ήρθε να καλύψει την ανάγκη των εργατών για μια ημέρα ξεκούρασης, αναψυχής, αφοσίωσης στην οικογένεια, στη μελέτη, στον πολιτισμό κ.α. Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αναπαραγωγή της εργατικής μας δύναμης προκειμένου να μπορούμε και την επόμενη μέρα να δουλεύουμε.
Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, αλλα και   όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή ημέρα ανάπαυσης για όλους. Κάνουν δρόμο μετ' εμποδίων τη μητρότητα. Αρκεί να αναρωτηθούμε σε τι ρυθμούς και με ποιες συνθήκες ζει μια οικογένεια όταν η μάνα έχει ρεπό τη Δευτέρα και ο πατέρας την Πέμπτη; Πότε θα βρίσκονται οι δυο τους που αποφάσισαν να ζήσουν μια ζωή μαζί; Πότε θα δουν τα παιδιά τους; Πότε θα τους δώσουν όλα αυτά τα εφόδια που πρέπει να δώσει ένας γονέας στα παιδιά του για να γίνουν σωστοί άνθρωποι; Τι θα κάνουν τα μικρά παιδιά μόνα τους στο σπίτι την Κυριακή όταν οι γονείς τους εργάζονται;
Ο κόσμος δεν ψωνίζει γιατί δεν έχει χρόνο ? ή γιατί δεν έχει φράγκο στην τσέπη;
Το μέτρο αυτό Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους. Όσα μέτρα ξεκίνησαν από το εμπόριο, εξαπλώθηκαν σαν σπίθα σε κάθε κλάδο : ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ελαστικά ωράρια.
Ας μην γελιόμαστε! Όταν περάσουν οι μεθοδεύσεις τους για το ωράριο και για τους τουριστικούς δήμους, η Κυριακή θα καταργηθεί για πάντα και για όλους.
 Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα, προσπαθούμε να οργανώσουμε την αντίσταση και την πάλη των εργαζόμενων. Παλεύουμε να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου η υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας,  η Νομοθετική κατοχύρωσή της. Δεν μπήκαμε ποτέ στη λογική του παζαρέματος με την εργοδοσία του κλάδου και τις κυβερνήσεις τους. Λέμε όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή, δεν είμαστε αναλώσιμοι, δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή. Δεν επιτρέπουμε η Κυριακάτικη αργία να μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Για να έχει επιτυχία αυτός ο αγώνας είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να ξεμπερδεύουν με τις  δυνάμεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που καλλιεργούν τη λογική του μικρότερου κακού, την στοίχιση των εμποροϋπαλλήλων αλλά και των αυτοαπασχολούμενων πίσω από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.  Πάνε χέρι – χέρι με τις ηγεσίες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, διαμαρτύρονται για την κατάργηση της Κυριακής Αργίας από την πλευρά των συμφερόντων του εμπορικού κεφαλαίου, διότι νοθεύεται τάχα ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Αυτός είναι ο καημός τους.  Η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των ομίλων. Καλλιεργούν τον εφησυχασμό και αποπροσανατολίζουν τους εμποροϋπάλληλους και τους μικρούς εμπόρους, καμία δικαιοσύνη δεν πρόκειται να δώσει οριστική νίκη πέρα και έξω από τη δύναμη και τη δράση του εργαζόμενου λαού. Ποτέ κανείς σωτήρας δεν έδωσε έτοιμες λύσεις. Όσα κερδήθηκαν, όλα κατακτήθηκαν με αγώνες. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχει διέξοδο :Ο δρόμος του οργανωμένου συλλογικού αγώνα μέσα από το σωματείο μας. Ένας δρόμος που το δίκιο μας τον κάνει όμορφο, που δεν είναι σαν τις φανταχτερές βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, που πίσω απ΄αυτές κρύβεται η σκληρή εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζόμενων. Καλούμε τους συναδέλφους μας αλλά και όλη την εργατική τάξη  να δυναμώσουμε των αγώνα, Σε κάθε τόπο δουλειάς είναι ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση, η αντίσταση, να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι στη μάχη για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα, καμία Κυριακή. Να δυναμώσει η πάλη για την αναπλήρωση όσων χάσαμε τα χρόνια της κρίσης, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Παλεύουμε από κοινού  εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι  και διεκδικούμε  :
Νομοθετική  κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις,  μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.
Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό  - λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι κατασχέσεις .
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων   των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.
 
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους
την ΚΥΡΙΑΚΗ 16/7 ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΙΣ 10.30
ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
 
 
 

 
 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηρακλειο - κορωνοϊός: Κρίσιμα 24ωρα για τη διαχείριση της πανδημίας

Ασθενείς - κορωνοϊός

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ηράκλειο, καθώς τα ολοένα και περισσότερα κρούσματα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αλλά και η κόπωση των πολιτών δημιουργούν μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση!

Την ώρα που η Κρήτη συνολικά φαίνεται να δέχεται ισχυρότατες επιδημιολογικές πιέσεις, σε αυτό το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από το έλεγχο το αμέσως επόμενο διάστημα, ζητώντας μάλιστα ένα νέο αυστηρό Lockdown "τύπου Μαρτίου 2020", όταν η χώρα και κάθε είδους δραστηριότητα κατέβασαν ρολά, προκειμένου να αναχαιτίσουν τον κορωνοϊό, που σάρωνε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την γειτονική μας Ιταλία.

Συγκεκριμένα, την πεποίθηση ότι το lockdown στο Ηράκλειο δεν λειτούργησε και θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα όπως εκείνα της καραντίνας του περασμένου Μαρτίου, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διαμαντής Κοφτερίδης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, με αφορμή την "έκρηξη" των νοσηλειών και την μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων.

 

Πίεση στα νοσοκομεία - Πολλοί ασθενείς

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό εισαγωγής ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης, κυρίως σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, το κοντέρ... έσπασε, με συνολικά 94 ασθενείς, εκ των οποίων 15 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όλοι διασωληνωμένοι, και 79 σε κλινικές Covid.

 

Το πρόβλημα αποτυπώνεται στα λύματα

Μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσίασε στο Ράδιο Κρήτη η επικεφαλής του περιφερειακού ιατρείου δημόσιας υγείας, καθηγήτρια Άννα Ψαρουλάκη, για την κατακόρυφη αύξηση του ιϊκού φορτίου με κορωνοϊό, στα λύματα της Κρήτης, μία ακόμη σειρά στοιχείων ήρθαν να προκαλέσουν νέο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές του νησιού.

Με δηλώσεις του στο σταθμό, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ  Χερσονήσου, Μανώλης Ματθαιάκης, επισήμανε ότι στους τελευταίους ελέγχους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στα λύματα του βιολογικού των Μαλίων - κατ’επέκταση και στα λύματα της Σταλίδας - βρέθηκε για πρώτη φορά αυξημένο ιϊκό φορτίο, γεγονός που κινητοποίησε τις αρχές, από την περασμένη Παρασκευή οπότε και κοινοποιήθηκαν στην ΔΕΥΑΧ τα στοιχεία των μετρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Κρήτη - σχολεία: Ποια τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Εκτός ελέγχου τα νοσοκομεία της Αττικής - Μόλις 19 οι κενές ΜΕΘ