Κρήτη

Ηράκλειο

Πάρκο Σκύλων στο Ηράκλειο με κανονισμούς και πρόστιμα στα "κακά" αφεντικά

πάρκο σκύλων

To Πάρκο σκύλων (Dog Park) στον Καράβολα είναι πλέον γεγονός. Μετά την επιτυχημένη δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων και του πρώην προέδρου Μανώλη Τσουρή, με την πρώτη δημόσια τουαλέτα ζώων, ο δήμος Ηρακλείου και ο αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης, αρμόδιος για την διαχείριση των αδέσποτων σκύλων, υιοθέτησαν μια πρωτοποριακή ιδέα για τον κόσμο των φιλόζωων της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» του κ. Λυγερού.

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Καράβολα, περιφραγμένο και εποπτευόμενο οι ιδιοκτήτες σκύλων θα αφήνουν τα σκυλιά τους να κινούνται και να παίζουν ελεύθερα, κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες χωρίς να ενοχλούν τους υπόλοιπους συμπολίτες τους που θα κάνουν βόλτα.
«Το πάρκο σκύλων είναι μία από τις πολλές ενέργειες που κάναμε ως αντιδημαρχία Ηρακλείου, υπεύθυνη για την διαχείριση στα αδέσποτα. Μαζί με την ευαισθητοποίηση των πολιτών προς την σωστή φροντίδα των ζώων, και τον κτηνίατρο επί 8ώρου βάσεως στο κυνοκομείο» δηλώνει στο ekriti.gr ο Πέτρος Ινιωτάκης.
 

πάρκο ζώων 1

πάρκο ζώων 1, by mpeka

πάρκο ζώων 3

πάρκο ζώων 3, by mpeka

πάρκο ζώων4

πάρκο ζώων4, by mpeka

«Στον χώρο του πάρκου, θα υπάρχει επίβλεψη από την δημοτική αστυνομία για τα σκυλιά που έχουν τσιπαριστεί. Το πάρκο θα δημιουργηθεί σύμφωνα με την μελέτη που υπάρχει σε έκταση 600 τ.μ. στην περιοχή του Καράβολα και δυτικά από το μεγάλο κιόσκι ενισχύοντας την συνύπαρξη των πολιτών με τα ζώα. Τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο, καλείται να εγκρίνει αυτή την μελέτη» επισημαίνει ο κ . Ινιωτάκης.

Και ολοκληρώνει λέγοντας: Οι συνοδοί σκύλων καλούνται να μας βοηθήσουν στην νέα αυτή προσπάθεια τηρώντας τους κανόνες, διαφορετικά θα αποβάλλονται από το χώρο του πάρκου και θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα και ποινές. Αν το πρώτο πείραμα πετύχει, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε κι άλλα τέτοια πάρκα σε διάφορους χώρους του Ηράκλειο.

Κλείνωντας, θέλω να ευχαριστήσω τον σύμβουλο του 3ου Διαμερίσματος Μανώλη Τσουρή και την αρχιτέκτονα-μηχανικό, Μαίρη Πατεροπούλου για τη εθελοντική τους προσφορά και βοήθεια, στο έργο αυτό.

Το μήνυμα «Συνυπάρχουμε με τα ζώα» βρίσκει την καλύτερη έκφραση της στο «Dog Park».

Οι  φωτογραφίες μέσα στο κείμενο είναι "ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ" του ekriti.gr και αφορούν την μελέτη που θα κατατεθεί την Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο.
 

  • Η Εισήγηση που θα κατατεθεί την Δευτέρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΘΕΜΑ: Δημιουργία χώρων συγκέντρωσης κατοικιδίων σκυλιών (πάρκα δεσποζόμενων σκυλιών) και κανονισμός λειτουργίας τους

Σχετικά:
1.Οι διατάξεις του Ν.4039/2012 
2.Οι διατάξεις του Ν.4235/2014
3.Το άρθρο 79 του Ν.3463/2006
4.Το άρθρο 75 του Ν.3463/2006 και το άρθρο 94 του Ν.3852/2010
5.Η ανάγκη της εύρυθμης λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων και πάρκων του Δήμου Ηρακλείου
6.Η ασφάλεια των πολιτών που χρησιμοποιούν τους Κοινόχρηστους Χώρους του Δήμου
7.Η τήρηση των κανόνων υγιεινής στους δημόσιους χώρους
8.Η τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων συντροφιάς
9.Η ανάγκη των ιδιοκτητών σκύλων να μπορούν ανεμπόδιστα και με ασφάλεια να συγκεντρώνουν τα κατοικίδια τους σε κοινόχρηστους χώρους με την παράλληλη παρουσία των ιδίων.
 
Πάγιο αίτημα τόσο των ιδιοκτητών/τριών σκυλιών όσο και άλλων συμπολιτών μας που δεν είναι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκυλιών είναι η δημιουργία ειδικών χώρων στους οποίους θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να παραβρίσκονται με τα σκυλιά τους ανεμπόδιστα, ενώ δεν θα ενοχλούνται και οι συμπολίτες μας που παραβρίσκονται στους ίδιους χώρους με ή χωρίς την οικογένεια τους για λόγους αναψυχής και περιπάτου. Η δημιουργία πάρκων σκυλιών θα περιορίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν και θα επιτρέψει την εύρυθμη συνύπαρξη όλων των δημοτών.
Για το λόγο αυτό προτείνεται η δημιουργία πάρκων σκύλων, τα οποία θα είναι περιφραγμένα και τα ιδιόκτητα σκυλιά, παρουσία των συνοδών τους, θα μπορούν να αφήνονται ελεύθερα μέσα σε αυτά. Ήδη υπάρχει μελέτη και προγραμματίζεται προμήθεια της περίφραξης πάρκου σκυλιών το οποίο θα δημιουργηθεί σε έκταση 600 τ.μ. στην περιοχή του Καράβολα και δυτικά από το μεγάλο κιόσκι. Η περιοχή του Καράβολα γενικότερα αποτελεί,  ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, χώρο περιπάτου και αναψυχής για χιλιάδες δημότες (οικογένειες με παιδιά ή δημότες με δεσποζόμενα σκυλιά. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι χώρος πρασίνου χωρίς βλάστηση.
Οι χώροι των πάρκων θα περιφράσσονται με περίφραξη ικανού ύψους και θα έχουν πόρτα εισόδου.
Για να λειτουργήσει ένα τέτοιου είδους πάρκου θα πρέπει να υπάρχει κανονισμός λειτουργίας όπως:

Οι συνοδοί σκύλων:

Οφείλουν να χρησιμοποιούν τον χώρο με δική τους ευθύνη.
Οφείλουν να είναι υπεύθυνοι για την συμπεριφορά του σκύλου τους και να έχουν την δυνατότητα ελέγχου του.
Οφείλουν να καθαρίζουν τα περιττώματα του σκύλου τους άμεσα.
Οφείλουν να βρίσκονται καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο και να επιτηρούν τον σκύλο τους.
Πρέπει να είναι άνω των 15 ετών διαφορετικά πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα.
Οφείλουν να έχουν τα σκυλιά τους δεμένα κατά την είσοδο και πριν την έξοδο από το πάρκο σκύλων (Dog Park).
Οφείλουν να φροντίζουν να μην είναι ενοχλητικά (ιδιαίτερα στις ώρες κοινής ησυχίας λόγω της γειτνίασης με κατοικίες.
Να είναι υπεύθυνοι για τη σήμανση του σκύλου τους με ειδικό τσιπάκι, σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 και τις τροποποιήσεις του.

Στο χώρο πρέπει να απαγορεύεται:

Η είσοδος σε σκυλιά με επιθετική συμπεριφορά.
Η είσοδος σε άρρωστα σκυλιά.
Η είσοδος σε σκυλιά που είναι σε περίοδο ζευγαρώματος.
Η είσοδος σε κουτάβια κάτω των 4 μηνών.
Τα γυάλινα αντικείμενα.
Το τάϊσμα και η όχληση των ζώων.
Οι παραβάτες των κανόνων θα αποβάλλονται από το χώρο του πάρκου (Dog Park) και θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα κατά το Νόμο πρόστιμα και ποινές.
Στο χώρο θα τοποθετηθούν ευδιάκριτες επιγραφές με τους κανόνες λειτουργίας
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να:

1.Εγκρίνει την πιλοτική δημιουργία πάρκου σκύλων στην περιοχή του Καράβολα, όπως και άλλων πάρκων σκυλιών σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Ηρακλείου.
2.Εγκρίνει τον κανονισμό λειτουργίας τους.                                 
 
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ                                                       Η Δ/ντρια
 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ                                                                              ΑΑ
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ                              Φραγκούλη Ερωφίλη
 
ΤΕ 13 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

Ρεπορτάζ Μάρα Μπέκα

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συλλήψεις για την υπόθεση με την κοκαΐνη και τους δεκάδες πελάτες

ΟΠΚΕ

Τουλάχιστον τέσσερις συλλήψεις για την υπόθεση κοκαινης και μια δικογραφία η οποία περιλαμβάνει 69 συνολικά ονόματα, ήταν το αποτέλεσμα της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα και για την οποία σας είχε ενημερώσει από νωρίς το ekriti.gr και το Ράδιο Κρήτη.

Βασικός κατηγορούμενος είναι ένας 38χρνος από το Μονοφάτσι, ο οποίος και στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις αρχές.

Κατά την διάρκεια των ερευνών, οι αστυνομικοί εντόπισαν στο σπίτι του ποσότητα  κοκαΐνης, 70 γραμμαρίων συνολικά. Επίσης στα χέρια των αρχών βρίσκονται 3 άτομα, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα 69 άτομα που αναφέρονται στην δικογραφία (πλημμεληματικού χαρακτήρα) φέρονται να ήταν πελάτες, καθώς η αστυνομία κατάφερε να τους ταυτοποιήσει μέσα από την πολύμηνη έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Άσκοπες μετακινήσεις και μάσκες έφεραν πρόστιμα

Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε το αίτημα για διακοπή έκτισης της ποινής