Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Διπλασιάστηκαν οι αποποιήσεις κληρονομιάς!

κληρονομια

Το γεγονός και μόνον ότι στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αποποιήσεις κληρονομιάς σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε 4 χρόνια, από το 2014 έως σήμερα, είναι ενδεικτικό της δραματικής οικονομικής κατάστασης των ιδιοκτητών ακινήτων και στην πόλη μας…
Όλο και περισσότεροι πολίτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφορτωθούν ακίνητα είτε λόγω χρεών των συγγενών τους, που μοιραία επιβαρύνουν τους ίδιους, είτε λόγω οφειλών τους που μετά την όποια κληρονομιά θα συνοδεύουν το ακίνητο και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι η αιτία για να περάσει στην ιδιοκτησία του κράτους, λόγω των φορολογικών εκκρεμοτήτων.
Οι τελευταίοι, συνήθως, προχωρούν σε αποποίηση για να γλιτώσουν την περιουσία τους, η οποία μετά τη διαδικασία αυτή, περνά συνήθως στα παιδιά τους, που σε νεαρή ηλικία, δεν έχουν φορολογικές εκκρεμότητες. Έτσι, το ακίνητο διατηρείται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου συμβολαιογράφων ανατολικής Κρήτης, πράγματι οι αποποιήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ παρατηρείται μία μικρή, αλλά ασθενική κίνηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Ωστόσο, γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι οι δυσθεώρητοι φόροι και η έλλειψη ρευστότητας έχουν αναδείξει το Δημόσιο ως τον μεγαλύτερο... κληρονόμο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα περιέρχονται σε αυτό λόγω των αποποιήσεων
Μόνο πέρυσι, οι αποποιήσεις ξεπέρασαν τις 135.000, γεγονός που καταδεικνύει την αδυναμία των κληρονόμων να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς ή να ανταποκριθούν μελλοντικά στο κόστος κατοχής ακινήτου.
Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών της χώρας παραμένει απαξιωμένο, ενώ η απουσία αγοραστικής ζήτησης είναι δεδομένη.
Έτσι, δυσχεραίνεται ακόμα και το προφανές, δηλαδή η δυνατότητα των κληρονόμων να εντοπίσουν αγοραστή και, σε συνεννόηση μαζί του, να προχωρήσουν στην αποδοχή κληρονομιάς και έτσι να μπορέσουν να πωλήσουν τουλάχιστον το ακίνητό τους και να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.

Ελένη Μπουρμά
 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Πρώτη Προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Καπετάν Σατανά στην Κρήτη

Αντωνης Γρηγορακης καπεταν σατανας

Η πρώτη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» στην Κρήτη, μετά την φεστιβαλική πρεμιέρα στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Αυγούστου στις 21:00 στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ στο Ηράκλειο.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των θερινών κινηματογράφων,  παρακαλούμε τους κινηματογραφόφιλους για την έγκαιρη προσέλευσή τους, διότι θα τηρηθούν όλα τα επιβαλλόμενα για την προστασία της δημόσιας ζωής μέτρα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με απαραίτητη πρόσκληση εισόδου. Περιορισμένος αριθμός δωρεάν προσκλήσεων θα διατεθεί στην είσοδο του Κινηματογράφου Βηθλεέμ μια ώρα πριν από την προβολή.

Δεύτερη προβολή:

Λόγω των περιορισμένων θέσεων θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη προβολή του ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί σύντομα.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Hρακλείου,

η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου και η Cyclos Film.

Tο Ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ – παραγωγής 2021 – αναφέρεται στην προσωπικότητα και την δράση του αρχηγού της ανταρτικής ομάδας «Σατανά», Αντωνίου Γρηγοράκη. Ένα πολυεπίπεδο κινηματογραφικό «πορτρέτο» του ίδιου και ανθρώπων που στελέχωσαν την αντιστασιακή του ομάδα, ρίχνουν φως στην πολυτάραχη εποχή που έζησε.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ιστορία ενός λαού δεν είναι μόνο η επική. Η ιστορία που γεννιέται από τις μικροϊστορίες των ανθρώπων είναι εκείνη που τελικά δημιουργεί τα μεγάλα γεγονότα. Τα βουνά του Κρουσώνα, στις ανατολικές παρειές του Ψηλορείτη, υπήρξαν η μάνα τροφός των ανταρτών της Ομάδας Σατανά. Ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να αγωνιστούν για αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή τους. Ποιές ήταν αυτές οι πύρινες ψυχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που επισφράγισαν με την δράση τους την παρουσία τους στον τόπο; Ποιος ήταν ο Καπετάν Σατανάς, και πόση φωτιά να είχε στην ψυχή για να τα βάλει με τους δαίμονες;

Σκηνοθεσία | Βίκη Αρβελάκη

Αρχισυνταξία - Σενάριο | Κατερίνα Μπικάκη

Eπιστημονική Ομάδα | Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Έρευνα | Κατερίνα Μπικάκη - Νίκος Παρασκευάς - Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Διευθυντής Φωτογραφίας | Μιχάλης Μπούχλης

Μοντάζ | Μιχάλης Μπούχλης

Μουσική | Γιώργης Μανωλάκης

Μίξη Ήχου | Teemu Takalo

Μετάφραση - Υποτιτλισμός | Αδάμ Αρβελάκης

Παραγωγή | Cyclos Film

Συμπαραγωγή | Κέντρο Πολιτισμού Κρήτης

Mε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών «Αντώνης Γρηγοράκης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«ΘΑΛΑΤΤΑ - ΘΑΛΑΤΤΑ»: Το 4ο podcast της «Επιτροπής Ελλάδα 2021» με τον Διονύση Σαββόπουλο

«Καθαρό Μαλεβίζι χωρίς εξαρτήσεις»: Εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

«120 μέρες στα Σόδομα»: 4,55 εκατ. ευρώ για τον χειρόγραφο του Μαρκήσιου ντε Σαντ