Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Διευκρινήσεις για τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας ζητεί το Επιμελητήριο

επιμελητήριο

Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κ. Άδωνι Γεωργιάδη απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχει λάβει η Κυβέρνηση, όπως αυτά περιγράφονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 20.03.2020.

Με αφορμή την πληθώρα ερωτημάτων που υποβάλλονται καθημερινά στο Επιμελητήριο Ηρακλείου από επιχειρηματίες - μέλη του, για επιμέρους ζητήματα, ο κ. Αλιφιεράκης αναφέρει στην επιστολή του οτι πρόκειται για αποφάσεις που έχουν ληφθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο πρέπει να δοθούν αναλυτικές πληροφορίες για τα ακόλουθα:

1. Σχετικά με το μηχανισμό στήριξης των εργαζομένων ισχύει το ίδιο καθεστώς για επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους με τις επιχειρήσεις που πλήττονται και συνεχίζουν την λειτουργία τους; Αν ναι μέχρι σε ποιο χρονικό σημείο ο εργοδότης έχει υποχρέωση να πληρώσει δεδουλευμένα και ασφαλιστικές εισφορές και από πότε συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης.

2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες οι οποίες προβαίνουν στην υποβολή της Δήλωσης Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών, οφείλουν να υποβάλλουν τα έντυπα εξ ολοκλήρου ή να το κάνουν τμηματικά με ξεχωριστές υποβολές, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και συνακόλουθα την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας. Για παράδειγμα επιχειρήσεις που πλήττονται και συνεχίζουν την λειτουργία τους, μπορεί να έχουν ένα υποτυπώδη κύκλο εργασιών από τρέχουσα επαγγελματική ύλη κρατώντας ένα προσωπικό ασφαλείας, και σταδιακά να αναστείλουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

3. Για την προθεσμία υποβολής δηλώσεως εργοδοτών ισχύουν οι ίδιες ημερομηνίες για τις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει κρατικής απόφασης) και τις επιχειρήσεις που πλήττονται και των οποίων οι ΚΑΔ προστέθηκαν με τις αποφάσεις ΥΠ.Ο. Α.1062/2020 (ΦΕΚ 949 Α'), Α.1053/2020 κλπ 

4. Ποιο είναι το καθεστώς που ισχύει για τα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων-εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά ή τελεί υπό απαγόρευση 

5. Στις προσωπικές εταιρείες (ΟΕ-ΕΕ), οι εταίροι – φυσικά πρόσωπα δικαιούνται χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δεδομένου ότι η νομοθεσία τους αντιμετωπίζει ως αυτοαπασχολούμενους. Στην περίπτωση αυτοί μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούνται (εργάζονται) στην επιχείρησή τους

6. Επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας βάσει της κύριας δραστηριότητας τους, και οι οποίες διαθέτουν ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας η οποία επιτρέπεται η λειτουργία της, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ασκώντας την δευτερεύουσα δραστηριότητα;

Ο κ. Αλιφιεράκης προτείνει, επίσης στην επιστολή του, να αξιοποιηθούν τα Επιμελητήρια ώστε να διαμεσολαβούν με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα από τα υπουργεία προς τις επιχειρήσεις και οι εγκύκλιοι, οι αποφάσεις και οι νομοθετικές πράξεις που εκδίδουν τα συναρμόδια υπουργεία να έχουν τη μέγιστη διάχυση στην  επιχειρηματική κοινότητα. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στο Ηράκλειο - Τι θα γίνει με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

δωμάτιο ξενοδοχείου

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται ξενοδόχοι και εργαζόμενοι σε αυτά καθώς παρότι άναψε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους δεν προβλέπεται να ανοίξουν πολλά από αυτά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Ιούνη.

Αιτία η έλλειψη πελατών αλλά και καθυστερημένη ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti ο πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Δημήτρης Κουμπαράκης.

Στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης η εικόνα είναι η ίδια καθώς κεντρικά ξενοδοχεία αλλά και μικρότερα ξενοδοχεία πόλης παρέμειναν κλειστά.

 

Πόσα ξενοδοχεία άνοιξαν στο Ηράκλειο

 

Στο Ηράκλειο μάλιστα που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός πόλης με τη λειτουργία σύγχρονων μονάδων άνοιξαν τη Δευτέρα μόλις 5 ξενοδοχεία όταν την ίδια ώρα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ανοιχτά πάνω από 20 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ekriti.

Σε σύνολο χώρας ούτε το το 20% των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας όλης της χώρας δεν άνοιξε χθες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο καθώς θα χρειασθεί ένα διάστημα προσαρμογής, τουλάχιστον 10 ημερών για την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και για να ανοίξουν οι πτήσεις από το εξωτερικό που για το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου προγραμματίζεται για τις 15 Ιουνίου.

 

Εφαρμογή των οδηγιών

 

Παράλληλα όλα τα ξενοδοχεία, εφόσον ανοίξουν, θα πρέπει να εφαρμόζουν, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος διαμορφωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο που αντιστοιχεί στις προδιαγραφές και στις υπηρεσίες που το κάθε ένα παρέχει.

Όπως εκτιμάται, εκτός από την καθυστέρηση στην επίσημη ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, καθώς και η μη ύπαρξη αεροπορικών πτήσεων είναι λόγοι που καθιστούν δυσχερή την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων σε αυτή τη χρονική περίοδο.

 

Ικανοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων

 

Ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης μιλώντας στο ekriti, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την επαναπρόσληψή τους με νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια εάν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα να τους αναστείλει την σύμβαση προκειμένου να τύχουν των μέτρων στήριξης.

Να θυμίσουμε ότι ξενοδοχοϋπάλληλοι είχαν προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημά τους που είχε να κάνει με την επιβίωση των οικογενειών τους όπως οι ίδιοι υποστήριζαν

 

Ερωτηματικά με τις αστικές ευθύνες

 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον πρόεδρο των διευθυντών ξενοδοχείων κ. Κουμπαράκη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ακόμη πολλά ζητήματα σχετικά με την αστική ευθύνη των ξενοδοχείων σε περίπτωση ασθένειας πελάτη από τον κορωνοιό καθώς η ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με τα όσα ψηφίστηκαν στη βουλή, προβλέπει μεν ότι εάν διαπιστωθεί ότι τα έχει εφαρμοστεί το πρωτόκολλο κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα, ωστόσο όταν επιστρέψει στην πατρίδα του θα μπορεί εκεί να κινήσει τις διαδικασίες.

Αυτό που πρέπει να γίνει είπε είναι διακρατικές συμφωνίες και εν συνεχεία η ψήφιση από το κοινοβούλιο της κάθε χώρας.

Εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού

Άμεσα ξεκινά το πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης εργαζομένων στον τουρισμό με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Φορέων του Τουρισμού της Κρήτης που ανακοινώθηκε χθες και από σήμερα τα σεμινάρια για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Λευτέρης Βαρδάκης