Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αντιδρούν οι κάτοικοι στην οδό Καντάνου

Φωτογραφία αρχείου

Έντονη είναι η αντίδραση των κατοίκων της οδού Καντάνου στο Ηράκλειο, στο ενδεχόμενο να μεταφερθεί εκεί η λαϊκή αγορά των Καμινίων, σκεπτικό που αποτελεί εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου.

Αναλυτικά η επιστολή των κατοίκων έχει ως εξής:

 

Προς τους αρμόδιους φορείς

• Περιφέρεια Κρήτης

• Δήμος Ηρακλείου

• Επιτροπή ποιότητας ζωής

• 3ο Δημοτικό διαμέρισμα

Μετά την ενημέρωσή μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Ηρακλείου, για την μετακίνηση της λαϊκής αγοράς στην οδό Καντάνου, που λαμβάνει χώρα κάθε Δευτέρα στην περιοχή των Καμινίων, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Η πραγματοποίηση των λαϊκών αγορών πρέπει να γίνεται σε κατάλληλους χώρους, και αν εκείνοι δεν υπάρχουν, σε οδούς με όσο το δυνατό μικρότερη όχληση. Ο Ν.4497/2017(ΦΕΚ Α’171/13.1.2017) στο Κεφάλαιο Δ’ άρθρο 26 αριθμ.2 αναφέρει

«Από την επιλογή των χώρων λειτουργίας των υπαίθριων αγορών δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η πρόσβαση και η λειτουργία σε σχολεία, νοσοκομεία, σταθμούς του αστικού και του προαστιακού σιδηρόδρομου, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία, εκκλησίες, εισόδους κατοικιών και καταστημάτων και οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, ούτε να δυσχεραίνεται ο εφοδιασμός κάθε είδους καταστημάτων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση στο καταναλωτικό κοινό».

Επομένως, οι οχλήσεις αυτές, λόγω του τρόπου τέλεσης των λαϊκών αγορών και της μη τήρησης του προβλεπόμενου κανονισμού λειτουργίας από τους παραγωγούς – πωλητές, είναι μεγάλες.

Συγκεκριμένα στην οδό Καντάνου, η οποία αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση και θα πρέπει να εξετασθεί εκ νέου και πιο προσεχτικά το ζήτημα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς ξανά στην εν λόγω οδό, και αυτό γιατί στην ίδια οδό προϋπάρχει για τους ίδιους κατοίκους κι άλλη μία μόνιμη όχληση από την ύπαρξη του ποδοσφαιρικού γηπέδου (γήπεδο ΟΦΗ).

Μεγάλο πρόβλημα το κυκλοφοριακό
Μεγάλο πρόβλημα το κυκλοφοριακό

Οι κάτοικοι της οδού Καντάνου, καλούμαστε κάθε δεύτερο Σάββατο ή Κυριακή και μία μέρα εντός της εβδομάδος, ανάλογα με το πρόγραμμα των αγώνων του ΟΦΗ, να μετακινούμε κατ'εντολή του Δήμου, τα αυτοκίνητά μας με σκοπό την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων. Κατά την ημέρα τέλεσης των αγώνων αυτών η κινητή και ακίνητη περιουσία μας έχει κινδυνεύσει πολλές φορές και αρκετές απ’ο​ αυτές έχει υποστεί βλάβες. Στην οδό Καντάνου διαβιούν οικογένειες και οικογένειες με μικρά παιδιά. Η διεξαγωγή των αγώνων του ΟΦΗ δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή διαβίωσή μας και έχουμε αναγκαστεί πολλές φορές να αλλάζουμε το οικογενειακό μας πρόγραμμα και δη τις μετακινήσεις μας, ανάλογα με το πρόγραμμα τέλεσης αυτών των αγώνων. Ζούμε σε ένα διαρκές άγχος αν θα καταφέρουμε κάθε φορά που «παίζει ο ΟΦΗ», να βγούμε ακέραιοι σωματικά και αν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την κινητή και ακίνητη περιουσία μας, η οποία όποια βλάβη και αν παθαίνει δεν βρίσκεται κάποιος ώστε να την αποζημιώσει ή έστω να αναλάβει την ευθύνη.

Δεν έλαβε λοιπόν υπόψη το Συμβούλιο του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της οδού Καντάνου, αλλά προτίθεται να τους προσθέσουν κι άλλη επιβάρυνση με την διεξαγωγή της λαϊκής αγοράς στην ίδια οδό.

Η λαϊκή αγορά μετακινήθηκε από την οδό Καντάνου και για τρεις μήνες στην οδό Μάχης Κρήτης και μετά στις οδούς που τελείται σήμερα, για να επιστρέψει και πάλι στην ίδια οδό. Στην οδό Καντάνου έχει διεξαχθεί η λαϊκή αγορά των Καμινίων​ από το 2008 έως το 2010 (3 χρόνια) και από το 2013 έως 2016 (4 χρόνια). Δηλαδή τα τελευταία 12 χρόνια η λαϊκή των Καμινίων γινόταν για 7 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε δίκαιο οι οχλήσεις αυτές και οι κίνδυνοι να επιμερίζονται σε όλους τους κατοίκους της συνοικίας στην οποία γίνεται η συγκεκριμένη λαϊκή αγορά, με βασικό κριτήριο ΤΗΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΙΣΗ​ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΑ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο και σωστό η ίδια οδός να υφίσταται συνεχώς τις συνέπειες, ενώ κάποιες άλλες οδοί χωρίς επαρκή δικαιολόγηση και ακαθόριστα κριτήρια να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Είναι προκλητικό για τους κατοίκους της οδού Καντάνου, να γνωρίζουν τα πρακτικά για δημόσια διαβούλευση που έχουν αναρτηθεί από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου, στο σχετικό site του Δήμου και να μην έχουν ολοκληρωθεί.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ; ΠΟΙΟΥΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥΣ;

Εμείς ως κάτοικοι της οδού Καντάνου ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ​ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να δεχθούμε την μακροχρόνια μεροληπτική μεταχείριση και ΖΗΤΑΜΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου να εφαρμόσει τις αρχές της ίσης μεταχείρισης των Δημοτών και της ίσης κατανομής των Βαρών για την παρούσα μετακίνηση. Αρνούμαστε να γίνουμε για μία ακόμη φορά συνήθη «υποζύγια» και δημότες «δεύτερης κατηγορίας». ΖΗΤΑΜΕ την επανεξέταση του ζητήματος για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην οδό Καντάνου.

Με εκτίμηση,

Οι κάτοικοι της οδού Καντάνου Δήμου Ηρακλείου"

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη - Κόρη ηλικιωμένης στο γηροκομείο: Την είχαν δεμένη!

οίκος ευγηρίας γηροκομείο

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα προκάλεσε η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας με τους θανάτους 68 ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας στα Χανιά. Ο κ. Πλιώτας διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή σχετικά δημοσιεύματα για το γηροκομείο ζητώντας να προχωρήσει στην κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες, λόγω της σοβαρότητας των όσων αναφέρονται σε αυτά.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά επίσης από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος της ανακριτικής έρευνας, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.). Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Κ.Π.Δ. η εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

 

Την ίδια ώρα, σοκ και ανατριχίλα προκαλεί η καταγγελία 60χρονης γυναίκας που ζούσε στο γηροκομείο, σύμφωνα με την οποία, η μητέρα της δένονταν αρκετά συχνά.

Δείτε το βίντεο με την καταγγελία της:

Τι έχει συμβεί στα Χανιά
Όπως έγινε γνωστό, σε ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Χανιά, μέσα σε ένα χρόνο έχουν καταλήξει 68 ηλικιωμένοι με τα πιστοποιητικά θανάτου να αναγράφουν για όλους το ίδιο αίτιο -ανακοπή καρδιάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναφέρεται πως το γεγονός αυτό οδήγησε τον εισαγγελέα να διατάξει την εκταφή σορού ηλικιωμένης από την Κίσσαμο που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα και απεβίωσε πρόσφατα, προκειμένου η ιατροδικαστική εξέταση να ρίξει φως εάν ο θάνατός της προήλθε όντως από τα αίτια που αναφέρονται στην ληξιαρχική πράξη θανάτου.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Πρόταση να γίνουν γυναικείες οι φυλακές Νεάπολης

Κρήτη: "Ξήλωσαν" εγκληματική ομάδα για διακίνηση ναρκωτικών και εμπόριο όπλων

Ήξερες το έθιμο αιώνων με τα πρόβατα και τον Άη Γιώργη;