Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλεια Πρωτοβουλία: Επιστολή για τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων

ΓΕΡΩΝΥΜΑΚΕΙΟ.jpg

Τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων του δήμου Ηρακλέιου αναδεικνύει με επιστολής της προς τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, η παρα΄ταξη Ηράκλεια Πρωτοβουλία.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

"Στην προσπάθειά μας να συνδράμουμε στην επίλυση των κτιριακών και όχι μόνο προβλημάτων των σχολείων της πόλης μας, κλιμάκιο της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας αποτελούμενο από τους Άννα Παπαχρονάκη, Μανόλη Βασιλάκη, Μαρία Παπαδάκη, Μιχάλη Αγριόγιαννο και Κώστα Βαρβεράκη, επισκέφθηκε το παλαιό βρεφοκομείο στην οδό Γερωνυμάκη, όπου στεγάζονται τα 24ο και 31ο δημοτικά σχολεία Ηρακλείου. Εκεί ενημερωθήκαμε από τη διευθύντρια για τα προβλήματα της στενότητας του χώρου, όπου οι αίθουσες δεν επαρκούν για την σωστή λειτουργία των σχολείων.  Όπως διαπιστώσαμε στον πρώτο όροφο του κτιρίου υπάρχει αρκετός χώρος, ο οποίος όμως είναι κλειστός και αναξιοποίητος εδώ και πολλά χρόνια, ενώ δεν υπάρχει και πρόσβαση σ’ αυτόν. Μετά από αυτοψία έμπειρων μηχανικών της παράταξης, θεωρούμε ότι η οροφή του ισογείου μπορεί να παραλάβει χωρίς πρόβλημα τα φορτία της αίθουσας, που θα δημιουργηθεί. Πρέπει όμως να εξετασθεί η κατάσταση των φερόντων στοιχείων της στέγης και η καταλληλότητα από αρχιτεκτονική άποψη του χώρου για να στεγάσει αίθουσα διδασκαλίας.
Με επιστολή στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων ζητήσαμε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της αποκατάστασης της πρόσβασης με σκοπό την εκτίμηση της δομικής και στατικής επάρκειας του χώρου, καθώς επίσης και διερεύνησης της δυνατότητας κατασκευής παραθύρων στην κεραμοσκεπή, προς φυσικό φωτισμό και εξαερισμό των δυνητικών αιθουσών. Στόχος μας πρέπει να τεθεί η επαναλειτουργία του χώρου για τις ανάγκες των δύο σχολείων. 
Η οριστική λύση των προβλημάτων των δύο σχολείων προϋποθέτει την αλλαγή χρήσης του οικοπέδου από χώρο πρασίνου σε χώρο εκπαιδευτηρίου, που μπορεί να γίνει είτε με την έγκριση της μελέτης παλιάς πόλης, είτε με τροποποίηση του σχεδίου πόλης με παράλληλη αλλαγή της χρήσης του χώρου επί της οδού Δημοκρατίας (όπου κάποτε υπήρχε σχολείο και σήμερα είναι το πάρκο «Περγαλίδη»), από χώρο εκπαιδευτηρίου σε χώρο πρασίνου.  Προτείνεται αυτή η λύση, επειδή, σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, μία έκταση  πρασίνου μπορεί να αλλάξει χρήση, μόνο αν ταυτοχρόνως χαρακτηρισθεί άλλη έκταση ως χώρος πρασίνου στην ίδια περιοχή".

Κρήτη

Ελαιόλαδο: Στην Κρήτη η τυποποίησή του, παρά τις πιέσεις των βιομηχάνων

ελαιόλαδο

Απορρίφθηκε, ομόφωνα, η πρόταση του ΣΕΒΙΤΕΛ για τη χύμα μεταφορά του παρθένου κρητικού ελαιολάδου εκτός νησιού, όπου οι βιομήχανοι είχαν προτείνει να γίνεται η τυποποίησή του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των ελαιοκομικών οργανώσεων και των ίδιων των παραγωγών αλλά και των τοπικών φορέων.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από μία συντονισμένη “απάντηση” της Περιφέρειας Κρήτης, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και πολλών ελαιοκομικών οργανώσεων και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη επιτυχία.

Μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, κ. Σταύρος Γαβαλάς, επισήμανε την αξία της συντονισμένης παρέμβασης που έγινε και όπως είπε, “αξίζουν μπράβο σε όλους”!

Ως εκ τούτου, το κρητικό ελαιόλαδο θα τυποποιείται στην Κρήτη - όχι εκτός νησιού - αν και ο ΣΕΒΙΤΕΛ ζητούσε επισταμένα το λάδι να φεύγει από την Κρήτη χύμα και η διαδικασία της τυποποίησης να γίνεται εκτός Κρήτης.

Αυτό δεν πέρασε, όπως είπε ο κ. Γαβαλάς, η τοπική οικονομία θα καρπώνεται όλο αυτό, και όχι άλλες περιοχές.

Ο κ. Γαβαλάς πρόσθεσε ότι άμεσα θα γίνει η κατάθεση του καταστατικού, θα ανακοινωθεί ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του σήματος ΠΓΕ (για να καταστεί το κρητικό ελαιόλαδο Προϊόν Προστασίας γεωγραφικής ένδειξης), αν και όπως σημείωσε, ο ΣΕΒΙΤΕΛ καθυστέρησε σημαντικά την όλη διαδικασία.

“Θα είχαμε, ήδη, πάει πάει στην ΕΕ και θα είχαμε κατοχυρώσει ήδη το σήμα για να βγάζουμε ένα εξαιρετικό προϊόν. Τώρα, οφείλουμε να επιταχύνουμε. Σκοπός μας είναι να παίρνει την υπεραξία ο παραγωγός κι όχι ο βιομήχανος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: "Χάνονται" οι παραλίες του νησιού - Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Λιμάνι Ηρακλείου: Αυξημένη κίνηση ενόψει τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (φωτο)