Κρήτη

Ηράκλειο

Η ΠΕΔ Κρήτης στο πλευρό των εργαζόμενων στην "Μαρινόπουλος"

Μαρινοπουλος

Εκδόθηκε σήμερα 05/07/2016 η απόφαση συμπαράστασης της ΠΕΔ Κρήτης στους εργαζόμενους της εταιρίας Μαρινόπουλος, έπειτα από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων αναφέρεται:

Η Ένωση από νωρίς τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου βρέθηκε στις αποθήκες και τα καταστήματα της εταιρίας Μαρινόπουλος στο Ηράκλειο, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις, προετοιμάζοντας το κλίμα ετοιμότητας και αγώνα των εργαζομένων ενάντια σε σχεδιασμούς που θα φορτώσουν για ακόμη μια φορά το βάρη στις πλάτες των εργαζομένων για τα κέρδη του μεγαλοεπιχειρηματία.

Στις 11:00 οι εργαζόμενοι αξιοποιώντας τις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που προκήρυξε η Ένωση, βρέθηκαν στο Δημαρχείο Ηρακλείου, συζήτησαν συλλογικά τις εξελίξεις και το σχέδιο απάντησης σε κάθε πιθανό ενδεχόμενο, διασφαλίζοντας την ετοιμότητα που θα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΕΔ Κρήτης, όπου ζήτησαν από την Τοπική Διοίκηση να πάρει θέση και να συμπαρασταθεί στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων :
Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όλων των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων
Άμεση καταβολή μισθών και επιδομάτων
Σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι απαιτήσεις των εργαζομένων κατά προτεραιότητα
Τέλος, στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τονίστηκε η ανάγκη για συσπείρωση των εργαζομένων στην εταιρία Μαρινόπουλος αλλά και ολόκληρου του κλάδου, καθώς οι εξελίξεις θα είναι άμεσες και κανένας δεν πρόκειται να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αν οι ίδιοι δεν παλέψουν γι αυτά, με ετοιμότητα, σύγκρουση με την εργοδοσία και τα συμφέροντα της, απομόνωσης των λογικών του μικρότερου κακού, της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού.

Η κυβέρνηση και τα στελέχη της εταιρείας λένε ψέματα στους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να ανησυχούν.  Η υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα δεν διασφαλίζει κανένα από τα συμφέροντά τους, πολύ περισσότερο που ο ανταγωνισμός στον κλάδο κάνει ακόμα δυσκολότερο να επιβιώσει μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους χωρίς δραστικές περικοπές στα λειτουργικά της έξοδα, μέρος των οποίων είναι οι μισθοί των εργαζομένων. Άρα, ακόμα κι αν για την ώρα αποφευχθεί το «λουκέτο», είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος επίθεσης στα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας, ακόμα πιο σκληρός και πιο διευρυμένος από τον προηγούμενο. 

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί όλους τους συναδέλφους να αγκαλιάσουν το κλαδικό τους σωματείο, να συσπειρωθούν στην Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις Μαρινόπουλος και να συμμετέχουν όλοι στην Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της εταιρείας Μαρινόπουλος που έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη 7 Ιουλίου και ώρα 9.00μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
Επίσης καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Νομού Ηρακλείου να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων του Μαρινόπουλου, όχι μόνο γιατί είναι ζήτημα που οι επιπτώσεις του αφορούν όλο τον κλάδο, αλλά και γιατί η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια που καταστρέφουν τις ζωές μας, προκειμένου να βγουν κερδισμένοι οι μεγαλοεργοδότες από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

 

Κρήτη

Κρήτη - Κορωνοϊός: "Παράθυρο" για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές - Τι προβλέπεται

μαγαζια

"Ανοιχτό παράθυρο" για τη λειτουργία ορισμένων καταστημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης και τις Κυριακές, φαίνεται πως αφήνει η διερεύνηση  των σχετικών ΦΕΚ, σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη, ο επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης και Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Παπαδάκης.

Ποια καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά τις Κυριακές 

Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπεται η προαιρετική κυριακάτικη λειτουργία κρεοπωλείων, οπωροπωλείων, ιχθυοπωλείων και αρτοποιείων, στις τουριστικές -και μόνον- περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο" και στο "βαθύ κόκκινο".

Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη, τα καταστήματα αυτά συνεχίζουν να είναι σε ισχύ,όμως το ωράριο τους αναπροσαρμόζεται ανάλογα με το καθεστώς της περιοχής (Π.Ε. Ηρακλείου μέχρι τις 6.30 μ.μ. και στις λοιπές Π.Ε. μέχρι τις 8.30 μ.μ.)

Οι τουριστικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Σύμφωνα με ειδική νομοθεσία στις τουριστικές περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου, συγκαταλέγονται οι παλιές κοινότητες Ανωπόλεως, Γουβών, Μαλλίων, Μοχού, Ρογδιάς, Τυμπακίου και Χερσονήσου του νομού Ηρακλείου.

Επίσης στο σχετικό προεδρικό διάταγμα συγκαταλέγεται και ο Δήμος Ηρακλείου, όπως όμως αυτός διαμορφωνόταν πρίν το πρόγραμμα "Καλλικράτης" και όχι ο σημερινός διευρυμένος δήμος.

Τι ισχύει για την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές

Όπως έχει ήδη διαμορφωθεί μέσα από σχετικές αποφάσεις της Αντιπεριφέρειας Ηρακλείου, τα εμπορικά καταστήματα (και τα ψιλικατζίδικα και μίνι μάρκετ) του Δήμου Χερσονήσου, διατηρούν την επιλογή της προαιρετικής λειτουργίας τους τις Κυριακές και σε συνθήκες πανδημίας.

Αυτό που αλλάζει είναι η λειτουργία των σούπερ μάρκετ καθώς πλέον λόγω κορωνοϊού δεν επιτρέπεται η κυριακάτικη υποδοχή κοινού, επιτρέπεται όμως η διανομή των προϊόντων μέσω υπηρεσιών delivery μέχρι τη 1 το βράδυ.

Στο Δήμο Μαλεβιζίου και στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Φαιστού επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, για το χρονικό διάστημα όμως από 1η Απριλίου έως 30 Νοεμβρίου.

Υπάρχουν όμως και άλλες περιοχές όπου ξεκίνησαν να μπαίνουν οι εμπορικές επιχειρήσεις στις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών για λειτουργία και τις Κυριακές. Αυτές είναι: το Φόδελε, η Δημοτική Ενότητα Αχλάδας (Αγ. Πελαγία, Μονοναύτης, Λυγαριά) και η Αμμουδάρα μέχρι τη συμβολή της Λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται η κυριακάτικη λειτουργία επίσης, για το χρονικό διάστημα από 1η Απριλίου έως 30 Νοεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός - Πελώνη για Κρήτη: Οι μεταλλάξεις προσέγγισαν το 90% των νέων κρουσμάτων

Κορωνοϊός: "Κλειδώνει" για τέσσερις ημέρες το Βενιζέλειο!

Κριτσωτάκης: Νοσηλευτές που δεν εμβολιάστηκαν αποφεύγουν περιστατικά covid