Κρήτη

Ηράκλειο

Η "Γαλάζια Ευρώπη" και τα οφέλη για τους Ευρωπαίους Πολίτες

γαλάζια ευρώπη

Η “Γαλάζια Ευρώπη” και τα οφέλη για τους Ευρωπαίους Πολίτες
 
"Η Γαλάζια Ευρώπη και τα Οφέλη για τους Ευρωπαίους Πολίτες" είναι το κύριο μήνυμα της διακήρυξης που συναποδέχθηκαν στις Βρυξέλλες τα μέλη της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  "Θάλασσες, Ποταμοί, Νησιά και Παράκτιες Περιοχές",  σε σχέση και με την Διυπουργική Διακήρυξη για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική που συνυπογράφηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της Μαλτέζικης Προεδρίας. Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει και παρακολουθεί τακτικά τις εργασίες της Ομάδας " Θάλασσες, Ποταμοί, Νησιά και Παράκτιες Περιοχές", μέσω και της Αντιπροεδρίας που κατέχει στην Συνέλευση των Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης (CMPR), καθώς και τις παράλληλες συναντήσεις εργασίας για τα θαλάσσια θέματα που διοργανώνει κάθε χρόνο η CPMR.

Παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Γεν. Διεύθυνης Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας J. Machado και της Ευρωβουλευτή G. Meissner, στελέχη της Κομισσιόν, επιστήμονες και εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Φορέων,  Περιφερειών, Ευρωπαϊκών Οργανισμών,  της Unesco, της CPMR, συζήτησαν για την ανάγκη κατανόησης και πρόσβασης εκ μέρους των πολιτών στην γνώση και τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.  Επίσης στην αξία να συνειδητοποιήσουν την προτεραιότητα που δίνει η ΕΕ στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στα Κράτη Μέλη και στη Γαλάζια Ανάπτυξη, σε σχέση με τις προτεραιότητες για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επενδύσεων στην θάλασσα. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κρήτη, ως παράκτια-νησιωτική Περιφέρεια της Μεσογείου, και για το σκοπό αυτό είναι παρούσα σε κάθε σχετική δραστηριότητα και πρωτοβουλία αξιοποιώντας το ρόλο της σε περιφερειακό επίπεδο, και σε επαφή με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους Ευρωπαϊκού Φορείς.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, στο Συνέδριο και τις συναντήσεις της CPMR επί των θαλασσίων θεμάτων συμμετείχε η Ε. Χατζηγιάννη, Προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.
 
 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

κατερίνα μυλοποταμιτάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, η γνωστή Αρχαιολόγος του Ηρακλείου και πρώην έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη.

Η γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή στην κοινωνία του Ηρακλείου Αρχαιολόγος έδωσε πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο και σήμερα τα ξημερώματα άφησε την τελευταία της πνοή.

Η κηδεία της έγινε σήμερα Σάββατο, στις 4 το απόγευμα στη γενέτειρα της, τους Κουνάβους του δήμου Αρχανών Αστερουσίων

Ποιά ήταν η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

Η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1950. 

Το 1974 αποφοίτησε από το Ιστορικό Αρχαιολογικό  τμήμα της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και από το 1977 ως το 2011 στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού. Επίτιμη τμητατάρχης Βυζαντινών Μουσείων. 

Είχε συμμετάσχει σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσει βυζαντινά μνημεία σε επιστημονικά περιοδικά.

Παράλληλα επιμελήθηκε τις εκδόσεις: Οίνος παλαιός οιδύποτος. Το κρητικό κρασί από την Αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια Ηράκλειο 2002, Παναγία Κερά Κριτσάς (του οποίου είναι και συγγραφέας) Ηράκλειο 2005, Έλτυνα Sconavi Κουνάβοι 2007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Στο "κόκκινο" και σήμερα ο υδράργυρος στο νησί (βίντεο)

Ηράκλειο: Σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο - Στο νοσοκομείο ένας άνδρας