Κρήτη

Ηράκλειο

Χερσόνησος-κακοκαιρία: Ξεπέρασαν τις 1000 οι αιτήσεις αποζημίωσης

δημος χερσονήσου κακοκαιρία

Πάνω από 1000 αιτήσεις αποζημίωσης συνολικά, από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν υποβληθεί έως σήμερα στον δήμο Χερσονήσου, στον απόηχο των ανυπολόγιστων καταστροφών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία της 10ης Νοεμβρίου

Στην τελική ευθεία έχει μπει πλέον το θέμα της υποβολής αιτήσεων για τη Χερσόνησο, τον δήμο που δέχτηκε το πιο ανελέητο κτύπημα από το κύμα κακοκαιρίας- εκτιμάται ότι πάνω από 500 οικίες και άλλες τόσες επιχειρήσεις και καταστήματα, έχουν αιτηθεί οικονομικής ενίσχυσης.

Εκτός από τις ζημιές στις ιδιωτικές περιουσίες, άνευ προηγουμένου είναι οι καταστροφές στις υποδομές, τόσο στο επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο όσο και στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. Το μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύο έχει μετατραπεί σε μια «γραβιέρα», με τις κατολισθήσεις των πρανών και την καθίζηση των χωμάτων να δημιουργούν εσωτερικές σπηλαιώσεις κάτω από τα οδοστρώματα, αχρηστεύοντάς τα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος στο ekriti.gr : "δεν υπάρχει ούτε ένα χωριό ή οικισμός στην επικράτεια του δήμου, που να έχει μείνει αλώβητο από την καταστροφή. Αποδιοργανωμένα δίκτυα νερού, ετοιμόρροπα γεφύρια και χαλασμένα οδοστρώματα παντού…"

Η δημοτική αρχή Χερσονήσου δεν κρύβει τον προβληματισμό της για το τρόπο και τον χρόνο που θα γίνει  η αποκατάσταση των ζημιών, με τα 3 εκατομμύρια που έχει ήδη λάβει από το Υπουργείο Εσωτερικών να είναι «ασπιρίνη». Η συρρίκνωση των εσόδων του δήμου, που χαρακτηρίζεται ως κατεξοχήν τουριστικός, το καλοκαίρι που μας πέρασε, δημιουργεί και συνθήκες οικονομικής στενότητας στα ταμεία του.

Σε ότι αφορά την καταγραφή των ζημιών από τα συνεργεία του δήμου, της Περιφέρειας αλλά και του Υπουργείου, αυτά προχωρούν κανονικά σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής, με την Επιτροπή των 17 μηχανικών από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, να έχει ήδη καταγράψει τα δομικά προβλήματα που εμφανίζουν τα κτίσματα, σπίτια αλλά και δημόσια κτίρια.

Προθεσμία Δηλώσεων

Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει ότι οι πληγέντες από τις πρόσφατες κακοκαιρίες έχουν προθεσμία να δηλώσουν τις ζημιές τους έως τις 4 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΉΜΕΡΑ: Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Στην επαρχία δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση

 

Κρήτη

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Ηλίας Μόσιαλος

Ηλίας Μόσιαλος

Μετά από πρόταση του Πρύτανη και του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης ενέκρινε ομόφωνα την αναγόρευση του Ηλία Μόσιαλου, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE), ως Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρύτανης Γιώργος Κοντάκης, δήλωσε ότι στο πρόσωπο του Ηλία Μόσιαλου το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον επιστήμονα, αλλά και την συνεισφορά του στην επιστήμη και την χώρα.

Η τελετή αναγόρευσης του κ. Μόσιαλου ως επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τον Πρύτανη του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ο Captain Covid τηλεκπαιδεύεται!

Κορωνοϊός: Βίντεο για τον εμβολιασμό από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα πρώτα αποτελέσματα της οροεπιδημιολογικής μελέτης