Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Το χαράτσι που πρέπει να πληρώσετε για ενστάσεις στους δασικούς χάρτες

pronoiaka-epidomata.jpg
 clock 12:11 | 03/03/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Μπορεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών να λύνει προβλήματα δεκαετιών ωστόσο για άλλη μια φορά το ελληνικό δημόσιο ενεργεί σαν ένας απλός εισπρακτικός μηχανισμός αναγκάζοντας πάλι τους πολίτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να κάνουν μια απλή ένσταση και να διορθωθεί λάθος για το οποίο δεν έχουν καμία ευθύνη.
Το νέο χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν όσοι ακολουθήσουν το δρόμο της ένστασης (η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων είναι η 4η Απριλίου.) για να γλυτώσουν την περιουσία τους από τη δήμευση κυμαίνεται ανάλογα με τα στρέμματα ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν καθώς μετά ακολουθεί μια απίστευτη γραφειοκρατική και δικαστική περιπέτεια για να αποκατασταθεί αυτό το λάθος με κόστος για τον πολίτη.
Θα πρέπει να πληρώσει δικηγόρο μηχανικό δικαστικά έξοδα πρόστιμα κλπ.
Δηλ αντί η πολιτεία σε αυτή την δύσκολη εποχή που όλα τα νοικοκυριά προσπαθούν να επιβιώσουν από φόρους δάνεια και ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις να προσπαθεί να ελαφρύνει τα βάρη προσπαθεί να βγάλει από τη «μύγα ξύγκι» δείχνοντας για μια ακόμα φορά το πρόσωπο της αναλγησίας της με ένα και μόνο στόχο την είσπραξη ποσών  για την μαύρη τρύπα της οικονομίας.
Μάλιστα η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μείωσε τα ποσά για τα παράβολα της ένστασης γεγονός όμως που δεν λύνει το πρόβλημα καθώς πολλοί αδυνατούν να δώσουν ακόμα και αυτά τα χρήματα.
Στον παρακάτω πίνακα αναλύονται τα ποσά που πρέπει κάποιος να πληρώσει ανάλογα με την έκταση που διαθέτει απλά και μόνο για να καταθέσει την ένσταση.
Στον πίνακα φαίνεται και πόσα ήταν τα αρχικά ποσά αλλά και η μείωση που αποφάσισε η κυβέρνηση.
 

πινακας

πινακας, by meropi

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ήδη πέντε περιπτώσεις οι οποίες εξαιρούνται από την καταβολή τέλους αντιρρήσεων, όπως είναι: · οι περιπτώσεις περιοχών που συμπεριλήφθηκαν στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων, · οι περιοχές που φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό, · οι περιοχές που φαίνονται είτε το 1945, είτε τώρα, ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό, · οι περιοχές με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού και · οι περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.
 

1.jpg

1.jpg, by lefterv

Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα από τα τραγικά λάθη στην αποτύπωση των δασικών εκτάσεων που έγιναν γνωστά στους ιδιοκτήτες με την ανάρτηση των δασικών χαρτών οφείλονται στη χρονολογία του αρχικού χάρτη, που έχει ως βάση χρονολογίας λήψης αεροφωτογραφιών το 1945 αλλά και το 2007 που πάλι παραμένει μακρινό . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτάσεις που είχαν μείνει ακαλλιέργητες  την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου που ακολούθησε μέχρι το 1949, να μοιάζουν μετά από σχεδόν 10 χρόνια εγκατάλειψης ως δάση.
Μάλιστα ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ.Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε και ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς όπως επισημαίνει για να επανέλθει η κανονικότητα στη χρήση στις αδίκως χαρακτηρισθείσες ως δασικές εκτάσεις απαιτείται μία χρονοβόρα διαδικασία όπου οι ενιστάμενοι καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά ως παράβολα, πρόστιμα και λοιπά έξοδα.
Μέχρι να επιτελεστεί ο αποχαρακτηρισμός και η επανένταξη των εκτάσεων αυτών τίθενται εκτός κοινοτικών επιδοτήσεων και άλλων ευεργετημάτων, σημειώνει ο ίδιος.
Δασικοί χάρτες θα αναρτηθούν σε όλη την Κρήτη ενώ στο στο Δήμο Ηρακλείου η αρχή έγινε από τις Βασιλειές και ακολουθούν Σκαλάνι,Άγιος Σύλλας ,Άγιος Βλάσσης,Αθανάτοι,Προφήτης Ηλίας και όλες οι περιοχές και οικισμοί της υπαίθρου των πρώην καποδιστριακών δήμων.

Προστασία του περιβάλλοντος 

Η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών είναι ένα σημαντικό εργαλείο, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την αειφορική ανάπτυξη της χώρας. 
Οι Δασικοί Χάρτες είναι στην ουσία ο διαχωρισμός των Δασών και των Δασικών εκτάσεων από τις υπόλοιπες εκτάσεις και αποτελεί το αποτελεσματικότερο εργαλείο που διαθέτουμε όχι μόνο για την ανάδειξη, την προστασία, την μελλοντική διαχείριση των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων της χώρας μας αλλά και του σωστού πολεοδομικού σχεδιασμού και συνολικά των "χρήσεων γης".

Εάν σήμερα θέλουμε ως κοινωνία να οργανώσουμε σωστά και συγκροτημένα την προστασία του Περιβάλλοντος θα πρέπει να έχουμε δεδομένους τους Δασικούς Χάρτες και να στηριχθούμε σ’ αυτούς αλλά χωρίς λάθη που να επιβαρύνουν περαιτέρω τους ήδη εξαντλημένους από την ανέχεια πολίτες.
 
Λευτέρης Βαρδάκης

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis