Κρήτη

Ηράκλειο

Γ. Χαλκιαδάκης στο Ράδιο Κρήτη: Κανένα ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη

Έρευνα κορωνοϊός

Τη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει κανένα ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη, έδωσε από το Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείο Ηρακλείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης. 

Ο κ. Χαλκιαδάκης τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πανικός, διευκρινίζοντας πως είναι λάθος με το παραμικρό να πηγαίνει στο νοσοκομείο.

Όπως έκανε σαφές ο διοικητής, εφόσον κάποιος ασθενής έχει υπόνοια ότι μπορεί το κρούσμα να είναι κρούσμα κορωνοϊού, θα πρέπει να καλέσει είτε στο τηλέφωνο 2105212000 ή 2105212054 και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό θα παρέχει σχετικές οδηγίες και βοήθεια εφόσον χρειαστεί. 

Ο Διοικητής ανέφερε επίσης ότι οι υγιείς άνθρωποι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεθάνουν από τον ιό, αφού τα μεγαλύτερα ποσοστά των καταγεγραμμένων θανάτων καταγράφονται σε ασθενείς με σοβαρά συνοδά νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες ή καρκίνος. 

Σε σχέση με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, ο κ. Χαλκιαδάκης έκανε σαφές ότι δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για την αποτελεσματικότητα των καθολικών απαγορεύσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο πως σε περιπτώσεις επιδημίας, είναι καλό να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις, αφού σε αυτές είναι πολύ ευκολότερη η μετάδοση οποιουδήποτε ιού και όχι μόνο του κορωνοϊού. 

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, ο Διοικητής έκανε σαφές πως η μάσκα δεν προστατεύει κάποιον από το να κολλήσει τον ιό, αλλά απλά προστατεύει στην περίπτωση που νοσήσει κάποιος πολίτης, στο να μην μεταφέρει τον ιό. 

Ο κ. Χαλκιαδάκης επανέλαβε σε όλους τους τόνους πως πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. 

Ελλάδα

Κορωνοϊος: Άλλος ένας νεκρός - Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο

ΑΧΕΠΑ

Ακόμη ένας νεκρός από κορωνοϊό από την Καστοριά και συγκεκριμένα από την Μεσοποταμία, η οποία βρίσκεται σε καραντίνα.

Πρόκειται για ένα 79χρονο, χωρίς υποκείμενο νόσημα, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες 10 ημέρες στην εντατική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Στην εντατική του ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται άλλοι δύο άνθρωποι από την ίδια περιοχή.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε ανακοινώσει ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 86. Με το θάνατο του 79χρονου ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στους 87. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 71 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον στα 1.955.

Στις Εντατικές Μονάδες όλης της χώρας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 79 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη και με το 77% αυτού του συνόλου να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι υπερήλικες. Το 57% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες, ενώ στα θύματα γυναίκες είναι οι 23.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 33.464 δείγματα.