Κρήτη

Ηράκλειο

Φράγμα Αμιρών: Ξεκινούν οι απαλλοτριώσεις

φράγμα

Άλλο ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου στην κατασκευή μιας σημαντικής αναπτυξιακής υποδομής, της κατασκευής του φράγματος Αμιρών- Αγίου Βασιλείου στη Βιάννο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, έλαβε απόφαση για την κήρυξη των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για την κατασκευή του έργου.

Η πράξη των απαλλοτριώσεων θα γίνει με συνολικές πιστώσεις 2,5 εκ ευρώ που θα διαθέσει η Περιφέρεια της Κρήτης.

Για την αναπτυξιακή σημασία του έργου τοποθετήθηκε στο Ράδιο Κρήτη ο δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης,ο οποίος το χαρακτήρισε “έργο πνοής” για την περιοχή υπογραμμίζοντας τον σημαντικό έργο που θα παίξει στον πρωτογενή τομέα καλύπτοντας τις αρδευτικές ανάγκες των γύρω περιοχών- τις εκτάσεις των κηπευτικών από την Ψαρή Φοράδα έως τον Κερατόκαμπο.

Το φράγμα θα καλύψει και υδροδοτικές ανάγκες ανακουφίζοντας τις βαθιές γεωτρήσεις σε 500 και 600 μέτρα που είναι σήμερα σε λειτουργία.

Όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων στη ζώνη απαλλοτρίωσης, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Βιάννου είναι στο συντριπτικό της μέρος ξεκάθαρο με ορισμένες μόνο περιπτώσεις “ορφανών” ιδιοκτησιών.

Το έργο αφορά στην κατασκευή φράγματος νότια των οικισμών Αμιρών και Αγ. Βασιλείου, επί του χειμάρρου της Άρβης, ωφέλιμου όγκου 740 χιλιάδων κυβικών, για την άρδευση περίπου 1.600 στρεμμάτων.

(φώτο αρχείο)

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη - επιδοτήσεις: Σήμερα πιστώνονται τα χρήματα στους αγρότες

Αγροτικές επιδοτήσεις

Μία ημέρα νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, δηλαδή σήμερα Τρίτη 26 Οκτωβρίου, θα πιστωθεί η προκαταβολή των επιδοτήσεων των αγροτών ελαιοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, λόγω του εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί για αύριο Τετάρτη 27 Οκτωβρίου για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Η πληρωμή όπως είχε γράψει το ekriti, επρόκειτο να γίνει αύριο 27 Οκτωβρίου.

Αυτό ανακοίνωσε μέσω του Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρωνας Χιλετζάκης.

Όσοι έχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά τις 12 μπορούν με την κάρτα τους μέσω ATM να δούν ή να πάρουν τα χρήματα, σε διαφορετική περίπτωση, όσοι παραγωγοί έχουν λογαριασμούς σε τράπεζες εκτός Πειραιώς, θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, είτε στα γκισέ, είτε στα ΑΤΜ, δεδομένου ότι μεσολαβεί η αργία με τον εορτασμό της εθνικής μας γιορτής, της 28ης Οκτωβρίου.

Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των 650.000 και πλέον δικαιούχων θα ανέρχεται σε 600 με 650 εκατ. ευρώ, θα αφορά δε περίπου το 70% της βασικής τους ενίσχυσης. Το υπόλοιπο ποσό της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2021, δηλαδή το 30% της βασικής, συν το πρασίνισμα, συν το μπόνους γεωργών νεαρής ηλικίας, πρόκειται να καταβληθούν πριν από τα Χριστούγεννα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Σε σοβαρή κατάσταση γυναίκα - Το ΙΧ της έπεσε σε γκρεμό

Κρήτη: Ένοπλη ληστεία στο κέντρο της πόλης

ESPA BANNER