Κρήτη

Ηράκλειο

Το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου στην Αμνισό και το σπήλαιο Σκοτεινού

sample_20.jpg

Tους «Μύθους της Κρήτης» αναζήτησαν την Κυριακή 27 Νοέμβρη, οι μαθητές της εθελοντικής περιβαλλοντικής ομάδας του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, στο σπήλαιο Σκοτεινού, στο μέγαρο Νίρου και το Λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων.

Στο σπήλαιο Σκοτεινού ή Αγίας Παρασκευής  έγινε μικρή επίδειξη αναρρίχησης από τον Γιάννη Νάθενα και στη συνέχεια οι μαθητές με τον καθηγητή τους Στέλιο Μανωλιούδη περιηγήθηκαν στο εσωτερικό του. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με τις αποχρώσεις του πορτοκαλί του κόκκινου, του μαύρου και του μπλε στους βράχους που ορθώνονται στην είσοδο και το εσωτερικό του. Λατρευτικός χώρος από αρχαιοτάτων χρόνων προκαλεί δέος με το μέγεθος και τους επιβλητικούς σχηματισμούς του, σταλαγμιτικούς και μη, που σε κάποιες περιπτώσεις παραπέμπουν σε ανάγλυφα ζώων και μορφές θεοτήτων.

Το μέγαρο Νίρου, στην περιοχή Κοκκίνη Χάνη, με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων αλλά και  μικρών πήλινων βωμών, συνδέεται με το παρακείμενο  μεγάλο λιμενικό χώρο στους Αγίους Θεοδώρους. Ο χώρος αυτός φαίνεται να αποτέλεσε λατομείο αρχικά, και στη συνέχεια χώρο λιμενικών εγκαταστάσεων (ο μοναδικός με φυσικό ακρωτήρι προστασίας - στην βόρεια της Κνωσού ακτή - από τους επικρατούντες ΒΔ ανέμους) και πιθανότατα ναυπηγείο.

Σήμερα αποτελεί  απλά παραλία για τους λουόμενους, εκ των οποίων ελάχιστοι γνωρίζουν τη μυθική προϊστορία του. Οι μινωίτες «κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής θάλασσας και πήραν τον τίτλο θαλασσοκράτορες» (Θουκυδίδη ιστορίαι Α.4). Η Αμνισός «λιμάνι κακόλιμενο» κατά τον Όμηρο, συνδέεται με πολλούς Ελληνικούς μύθους.

Οι μαθητές –τριες και οι καθηγητές-τρια ευχαριστούν το Γιάννη Νάθενα για την παρουσίαση στο σπήλαιο και τη σπηλαιολογική για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήσαμε στο σπήλαιο αλλά και τους συνοδοιπόρους στο ταξίδι (στη μυθολογική Κρήτη των ιστορικών πηγών, των μινωικών παραστάσεων αλλά και το κρητικό τοπίο), που μόλις ξεκίνησε: Ελένη Πουλά (Υπεύθυνη παιδαγωγικών θεμάτων Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου), Νίκη Δεληκιανάκη (Πρώην Σχολικός Σύμβουλος Πρω/θμιας Εκπ/σης), γιατρό Κλεοπάτρα Μαθιανάκη.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 17 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

κορωνοιος κρουσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 510 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ειδικότερα στην Κρήτη, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 17 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα: 13 στο Ηράκλειο, 2 στο Λασίθι, 1 στο Ρέθυμνο και 1 στα Χανιά.

Δείτε την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σητεία - κορωνοϊός: Αγωνία στους κατοίκους μετά το Lockdown - Τι ζητούν από την Περιφέρεια

Ηράκλειο: Κρατούν "μικρό καλάθι" οι έμποροι - Κάλεσμα για στήριξη των ντόπιων επιχειρήσεων

Κορωνοϊός: Ανοίγουν οι εκκλησίες - Τι αποφάσισε η κυβέρνηση (Βίντεο)