Κρήτη

Ηράκλειο

'Ερχονται στο Ηράκλειο τα ηλεκτροκίνητα mini bus

ηλεκτροκίνητο Mini bus

Σε δημοπρατήσεις έργων προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου όπως ανακοίνωσε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, μέσα στον Μάιο δημοπρατούνται δύο σημαντικά  έργα.  Ειδικότερα, στις 9 Μαΐου αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της Δικαιοσύνης και πιο συγκεκριμένα, το κομμάτι του δρόμου από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τη Γιαμαλάκη όπου όπως είπε, αλλάζουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και θα επιτρέπεται η κίνηση μόνο σε λεωφορεία και ταξί.
Λίγες ημέρες αργότερα στις 16 Μαΐου ο δήμος Ηρακλείου θα προχωρήσει στη δημοπράτηση της ιχθυαγοράς του Ηρακλείου.
Οι εργασίες προβλέπουν  μεταξύ άλλων τη διαμόρφωση χώρων εμπορίας και κυλικείου, την τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου, τη διάστρωση βιομηχανικού δαπέδου, τη διαρρύθμιση χώρων υγιεινής, την επένδυση τοίχων με πλακίδια και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
Όπως είπε η μετεγκατάσταση της ιχθυαγοράς θα γίνει μέσα στη νέα λαχαναγορά του Ηρακλείου. Το ύψος του έργου ανέρχεται στα 285 χιλιάδες ευρώ.
Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή του Ηρακλείου αυξάνει τα ποσά  για τις ασφαλτοστρώσεις δρόμων καθώς από το 1,5 εκ. ευρώ που είχαν διατεθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια , πλέον το ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται στα 7. εκ. ευρώ  .
Επίσης για το κλείσιμο των λακκουβών από τις 60 χιλιάδες ευρώ που είχαν διατεθεί το προηγούμενο διάστημα, πλέον θα διατεθούν 300.000 ευρώ.
Παράλληλα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα προχωρήσει στην αγορά δύο ηλεκτροκίνητων mini bus .
Όπως έκανε γνωστό, ανάμεσα σε 300 προτάσεις που κατατέθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα  από όλους τους δήμους εγκρίθηκαν οι 20, δύο εκ των οποίων αφορούν το δήμο. Το ποσό μάλιστα ανέρχεται περίπου στις 800 χιλιάδες ευρώ.
Τα ηλεκτροκίνητα mini bus θα κάνουν δύο διαδρομές και πιο συγκεκριμένα τη διαδρομή από Παγκρήτιο μέχρι την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και από το λιμάνι μέχρι την Λεωφόρο Ικάρου.
Τέλος όπως δήλωσε ο κ. Αναστασάκης, θα υπάρξει εργολαβία ώστε να αποκατασταθούν οι  όψεις αλλά και να γίνουν παρεμβάσεις όπου χρειάζεται  σε  4-5 σχολικά  συγκροτημάτα ανάμεσά τους το Γυμνάσιο στα Δειλινά, το σχολικό συγκρότημα Τάλως και το 8ο δημοτικό σχολείο. Το κόστος αναμένεται να φθάσει τις 450.000 ευρώ.

Ελένη Στάθογλου

Κρήτη

Ηράκλειο

ΝΟΔΕ Ηρακλείου: Αίτημα να δοθεί σε δρόμο της πόλης το όνομα του Ιάκωβου Τσούνη

ιάκωβος τσούνης

Αίτημα προς το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, για να δοθεί σε δρόμο της πόλης το όνομα του εθνικού ευεργέτη Ιάκωβου Τσούνη, ο οποίος δώρησε όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις, κατέθεσε η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που κατατέθηκε στο Σώμα, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου αναφέρει τα εξής:

Με την παρούσα επιστολή μας υποβάλλουμε πρόταση-αίτημα ονοματοδοσίας οδού του Δήμου Ηρακλείου σε οδό «Ιακώβου Τσούνη».

Ο Ιάκωβος Τσούνης, γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόγονος των αγωνιστών του 1821,  Λονταίων και Πετμεζαίων. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν δασάρχης και ο Ιάκωβος ήταν το τελευταίο από 13 παιδιά. Πολέμησε σε ηλικία 15 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

  Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη  περιουσία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση. 

Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.

Έγινε πανελλήνια γνωστός όταν δώρισε σχεδόν όλη τη περιουσία του, 23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη αμφιβίων επιχειρήσεων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μόλις δύο μήνες πριν τον θάνατό του.

  Μετά από σταδιακή επιδείνωση της υγείας του απεβίωσε στις 10 Απριλίου 2021 στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΣΝΑ) όπου και νοσηλευόταν.  

Εκ μέρους όλων των μελών της Νομαρχιακής μας Οργάνωσης πιστεύουμε ότι η συμβολή τέτοιων Ελλήνων, αξίζει να είναι αξιομνημόνευτη στο διηνεκές και προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και ως ελάχιστο φόρο τιμής, θεωρούμε ότι θα συμβάλλει το να δοθεί το όνομά του σε κεντρική οδό της πόλης μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης για θάνατο Τσούνη: «Η Ελλάδα αποχαιρετά, σήμερα, ένα άξιο τέκνο της»

Απεβίωσε ο Ιάκωβος Τσούνης, ο εφοπλιστής που δώρισε την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις