Τετάρτη 20 ΝΟΕ 2019 19:53
 • Ηρακλειο
  21°C
 • Χανια
  21°C
 • Ρεθυμνο
  20°C
 • Λασιθι
  20°C
Ekriti.gr Logo

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Μεγάλη η έλλειψη σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Μεγάλη η έλλειψη σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό

παγνη

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΠαΓΝΗ προκαλεί η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου), όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με τον (ανεπαρκέστατο) οργανισμό του νοσοκομείου, περίπου 350 είναι οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα στα νοσηλευτικά τμήματα δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για τριάντα ασθενείς. Υπάρχουν τμήματα όπου γίνονται περικοπές στις ημέρες ανάπαυσης γιατί δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι βάρδιες. Νοσηλευτές και μεταφορείς δουλεύουν σερί 16 ώρες Γίνονται συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας. Αντίστοιχα, τις νύχτες μόνο ένας τραυματιοφορέας καλύπτει και τα τρία κτίρια, ενώ οι βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική. Εξαιτίας της χρόνιας υποστελέχωσης οφείλονται  χιλιάδες μέρες σε ρεπό και άδειες. Μόνο για το πρώτο 6μηνο του 2019 οι προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού ήταν 2 ενώ οι αποχωρήσεις 6 (συνταξιοδοτήσεις – μετατάξεις). 
Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα)  έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων.
Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί και εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ. Οι εξαγγελίες για προσλήψεις παραμένουν στα χαρτιά, ακόμα όμως κι αυτές να γίνουν δεν θα καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των νοσοκομείων.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, με στόχο την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
► Να ενισχυθεί το ΠαΓΝΗ με μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό ξεκινώντας με την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
► Να τροποποιηθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
► Να σταματήσουν οι μετακινήσεις νοσηλευτών - βοηθών θαλάμου από κλινική σε κλινική. Να καλύπτονται οι κλινικές και τα εργαστήρια με επαρκή αριθμό τραυματιοφορέων σε όλες τις βάρδιες.
Συνεχίζουμε με πολύμορφες, επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με άλλα σωματεία έξω και μέσα στο νοσοκομείο. Με στόχο την κάλυψη των αναγκών για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και την εξασφάλιση μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους υγειονομικούς.
Πρόγραμμα δράσης: 
o Συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία 23/10 με απεργιακή συγκέντρωση στις 10πμ στο σαλόνι του νοσοκομείου. 
o Παρεμβάσεις σε συνοικίες της πόλης και στην ύπαιθρο με άλλα σωματεία  του ιδιωτικού τομέα για την υγεία.
o Συσκέψεις με υπηρεσίες του νοσοκομείου για τον οργανισμό του νοσοκομείου και για τα λειτουργικά προβλήματα όλων των υπηρεσιών.
o Κινητοποιήσεις για τις μεγάλες ελλείψεις στον νοσηλευτικό κλάδο τον Νοέμβριο. 

Διαβάστε επίσης. . .