Κρήτη

Ηράκλειο

"Επιβάτες με κορωνοϊό" - Μεγάλη άσκηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

κορωνοϊός

Παρουσία του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16.00 στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης", η άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού Covid-19.

Βάσει του επιχειρησιακού σεναρίου, στο αεροσκάφος που πραγματοποιεί πτήση από Θεσσαλονίκη προς Ηράκλειο, δύο επιβάτες έχουν παρουσιάσει πιθανά συμπτώματα Κορωνοϊού Covid-19  (βήχα, πυρετό, δύσπνοια) ενώ έχουν ενημερώσει το πλήρωμα του αεροσκάφους πως πρόσφατα είχαν επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι σε επαρχία της Κίνας.

Άμεσα ενεργοποιούνται όλοι οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί υποδοχής, διακομιδής και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού, με συνεργασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης», του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (7η ΥΠΕ), του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) αλλά και του (ορισμένου Νοσοκομείου Αναφοράς) Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης «Πα.Γ.Ν.Η.» (όπου και θα διακομισθούν τα ύποπτα περιστατικά Κορωνοϊού.

Η δεύτερη άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, στις 11:00 πμ, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος». 

Οι δύο ασκήσεις προσομοίωσης συνθηκών και ετοιμότητας (full emergency status) για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού Covid-19, θα πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη του Προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου, της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ κας Μπορμπουδάκη Λένας, του Υπεύθυνου Σχεδιασμού Επιχειρησιακών Ασκήσεων Υγείας της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) κου Μίχου Νίκου, κλιμακίου του ΕΟΔΥ αλλά και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης.
 
 

Κόσμος

Covid-19: Ένα στα τέσσερα κρούσματα παγκοσμίως καταγράφεται στις ΗΠΑ

Κρούσματα κορωνοϊού

Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια είναι σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους φθάνει τις 64.753.

Περίπου ένας στα τέσσερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα βρίσκονται στις ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν 311.544 ασθενείς με Covid-19. Στο πλαίσιο της ημερήσιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την εξέλιξη της πανδημίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν πολλοί θάνατοι», οι οποίοι θα φθάσουν σε αριθμούς που «πιθανώς δεν έχουμε ξαναδεί» και παρομοίασε την κατάσταση με τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους.

Οι πέντε χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Οι γαλλικές αρχές προειδοποίησαν σήμερα τους Παριζιάνους να μην υποκύψουν στον ηλιόλουστο ανοιξιάτικο καιρό και να μείνουν στα σπίτια τους για να βοηθήσουν στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, που έχει σκοτώσει ήδη 7.560 ανθρώπους στη Γαλλία.

Η Κίνα, η οποία βρίσκεται τώρα στην 6η θέση στη λίστα με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανέφερε 30 νέα το Σάββατο, από 19 το Σάββατο. Τα νέα κρούσματα αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, αλλά και άλλα από κοινοτική μετάδοση.