Κρήτη

Ηράκλειο

Εκθέσεις και μουσικές βραδιές στο Φεστιβάλ αφιερωμένο στη γυναίκα της Μεσογείου

αρπαγή6

Πλούσιες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία πέντε συν ένας πολιτισμοί». Εκθέσεις, μουσικές βραδιές και τραγούδια αφιερωμένα στη γυναίκα της Μεσογείου συνεχίζονται μέχρι και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στην πόλη του Ηρακλείου.

Έκθεση έργων με θέμα την αρπαγή της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου έως την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στο Περιστύλιο της Λότζια. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 4 του μήνα στις 20:00 το βράδυ. Η έκθεση είναι στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία πέντε συν ένας πολιτισμοί».

Οι Απαρχές: Η αρπαγή της Ευρώπης

Έκθεση έργων µε θέμα την αρπαγή της Ευρώπης
Περιστύλιο της Λότζια | 04.09 – 12.09.2016
Εγκαίνια έκθεσης: 04.09.2016, ώρα 20.00. Είσοδος ελεύθερη.

Ο μύθος λέει πως στη Γόρτυνα, κάτω από έναν αειθαλή πλάτανο, ο μέγας Δίας, μεταμορφωμένος σε ταύρο, ενώθηκε με την Ευρώπη, την κόρη τού Αγήνορα, βασιλέα της Φοινίκης. Από την ένωση αυτή απέκτησαν τρεις γιους: τον θαλασσοκράτορα Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα. Όταν ο Δίας εγκατέλειψε τη μητέρα τους, ο δεύτερος σύζυγός της, ο βασιλεύς της Κρήτης Αστερίων, υιοθέτησε τα τρία παιδιά και πριν πεθάνει, τους μοίρασε το βασίλειο. Αρχίζει τότε στην Κρήτη να συμβαίνει ένα θαύμα. Κτίζονται πολυδαίδαλα παλάτια, κοσμημένα με φίνες τοιχογραφίες που απεικονίζουν παράδοξες τελετές, με νέους και νέες καλλιεπείς και φορεσιές πλουμιστές. Τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης μαρτυρούν τον πλούτο μιας κοινωνίας που δεν γνώρισε πόλεμο. Τα καράβια που εμπορεύονταν σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου καρπούς και κομψοτεχνήματα, μεταφέρουν το κλέος του μινωικού πολιτισμού μέχρι τη Σικελία, την Αίγυπτο και αλλού και η ιστορία μιλάει πλέον για τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Η ιστορία της Ευρώπης συγκίνησε πολλούς, κυρίως ζωγράφους. Άλλοτε με ρομαντισμό και άλλοτε με ωμότητα, απεικόνισαν την πριγκίπισσα της Φοινίκης, που ο θεός των θεών και των ανθρώπων έκλεψε μεταμφιεσμένος σε ταύρο.

Η βασιλοπούλα από τη Φοινίκη έδωσε το όνομα της σε μια από τις πέντε ηπείρους- Γηραιά Ευρώπη αποκαλούν την ήπειρο που επί αιώνες και αιώνες έζησε πολέμους, ανακατατάξεις κοινωνικές και πολιτικές, πολιτισμικές εκρήξεις, μεσαίωνα και διαφωτισμό. Τόλμησε να περάσει τον μεγάλο ωκεανό και να φτάσει μέχρι την απέναντι ακτή. Πλούτος και δόξα, αλλά και αίμα στιγματίζουν την ιστορία της.

Ώσπου, χάρις στην έμπνευση κάποιων φωτισμένων ανθρώπων, υιοθέτησε ένα όραμα. Να γίνει μία, ενιαία, να γίνει η Ευρώπη των λαών. Χωρίς σύνορα, χωρίς διακρίσεις. Ο δρόμος όμως γι’ αυτόν τον στόχο δεν ήταν εύκολος και το όραμα μοιάζει να χάθηκε. Η Ευρώπη λησμόνησε την καταγωγή της και ο δεσποτισμός των δυνατών έναντι των αδυνάτων κυριάρχησε στην ιδεολογία της. Σήμερα μάλιστα, κάποιοι χαρακτηρίζουν αυταπάτη, το ότι επιμένουμε να το αναζητούμε.

Μία γιορτή από μία άλλη «κοινότητα»…

Χοροί, τραγούδια και δρώμενα από τη Λότζια και μέχρι το Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» θα σκορπίσουν νότες χαράς στην πόλη την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου.

Μια γιορτή από µια άλλη “κοινότητα”
Κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης” | 04.09.2016
ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Το θέατρο “Όμμα Στούντιο”, συνδιοργανωτής του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Καραβάνι, Η Συνέχεια, Τροφοδοτώντας το μέλλον: Κινώντας την πόλη με την τέχνη”, εντάσσει στο πλαίσιο του φεστιβάλ μας μια σημαντική εκδήλωση. Με μια μεγάλη παρέλαση όλων των συντελεστών του προγράμματος, που θα ξεκινήσει από τη Λότζια και θα καταλήξει στο Κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”, με χορούς, τραγούδια και άλλα δρώμενα, θα εορτάσουμε το κλείσιμο των εκδηλώσεων που ξεκίνησαν στην πόλη μας την 28η Αυγούστου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Σε χωριστό έντυπο κυκλοφορεί το πρόγραμμα αυτών των εκδηλώσεων.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη - κορωνοϊός: Αναρρώνει ο 35χρονος που εμβολιάστηκε και παρουσίασε θρόμβωση

ΠΑΓΝΗ

Αναρρώνει στο ΠΑΓΝΗ, μετά την περιπέτεια της υγείας του ο 35χρονος Αλέξανδρος από την Ιεράπετρα. Ο άνδρας που έκανε το εμβόλιο της Astrazeneca τη Μεγάλη Πέμπτη, λίγες μέρες μετά ένιωσε ξαφνικά ένα έντονο κάψιμο στη γάμπα, το πόδι του παρέλυσε.

Διεκομίσθη εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση, παρουσιάζοντας αρτηριακή θρόμβωση.

Αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, για να φανεί εάν υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο ή όχι.

Οπως είπε στο ekriti ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, ο ασθενής θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο, προκειμένου να αναρρώσει πλήρως από την χειρουργική επέμβαση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού οφείλονται τα συμπτώματα παράλυσης μετά το εμβόλιο με AstraZeneca σε 32χρονο

Κορωνοϊός: 3.197 νέα κρούσματα - 52 θάνατοι - 732 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός - Αρκουμανέας: Μέσα στον Ιούνιο ο εμβολιασμός των 18 και άνω