Κρήτη

Ηράκλειο

Εκδήλωση για την γεωπολιτική ταυτότητα και την σημασία της Κρήτης

κρήτη δορυφόρος

Tο Τμήμα “KRHTH-ΚΝΩΣΟΣ HJ-11” της AHEPA (ΑΧΕΠΑ) HELLAS, με αφετηρία το βιβλίο “Ποιοι Είμαστε; Γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας”, διοργανώνει εκδήλωση-διάλογο, την Πέμπτη 23η Φεβρουαρίου 2017 στις 8.00 μ.μ., στη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω 2, με θέμα: “Η γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας: η σημασία της Κρήτης”.

Συνομιλούν ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης και ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Απέναντι στη διάχυτη απαισιοδοξία των ημερών, ο Γεώργιος Πρεβελάκης αντιπαραθέτει μια διαφορετική οπτική για τον Ελληνισμό. Είναι άραγε ο Ελληνισμός καταδικασμένος, όπως φαίνεται να δείχνουν η οικονομική κρίση και οι δημογραφικές προοπτικές; Μια ευρύτερη θεώρηση επιτρέπει, ίσως, κάποια διαφορετική πιο αισιόδοξη προοπτική.

Με την παγκοσμιοποίηση, το γεωπολιτικό περιβάλλον αλλάζει ριζικά και ταχύτατα. Παλιές μορφές κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης, όπως οι τοπικές παραδόσεις, η οικογένεια, η διασπορά και οι θρησκευτικοί θεσμοί αναβιώνουν, αμφισβητώντας ή υποκαθιστώντας εν μέρει τις κρατικές και εδαφικές δομές. Μπορούν οι εξελίξεις αυτές να αναβαθμίσουν εκ νέου τον Ελληνισμό;  Η δυσκολία να εκσυγχρονιστούμε μπορεί, ενδεχομένως, να διαβαστεί και θετικά: μήπως, δηλαδή, η “υστέρηση” αυτή μάς διευκολύνει να προσαρμοστούμε και να διαπρέψουμε στη νέα παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα; Ποια πολιτικά συμπεράσματα πρέπει να αντλήσουμε από την ανάλυση αυτή;

Μήπως, τέλος, εξετάζοντας τις ιστορικές κρητικές εμπειρίες, μπορούμε να διαγνώσουμε έναν πρωτοποριακό ρόλο της Κρήτης στην προσπάθεια του Ελληνισμού να ανανεωθεί, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας εποχής;

Η Οργάνωση ΑΧΕΠΑ είναι η μεγαλύτερη Ομογενειακή Οργάνωση στον κόσμο. Ιδρύθηκε στις ΗΠΑ στις 26 Ιουλίου 1922 από Έλληνες μετανάστες με σκοπό τη συσπείρωσή τους, προκειμένου να αλληλοβοηθηθούν  στη νέα πραγματικότητα της ζωής τους. Σήμερα η Οργάνωση απαρτίζεται από 28 Περιφέρειες και περί τα 500 τοπικά Τμήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Τμήμα “ΚΡΗΤΗ-ΚΝΩΣΟΣ JH-11”  λειτουργεί από τον Μάιο του 2008 και ανήκει στην 25η Περιφέρεια  ΑΗΕΡΑ ΗΕLLAS.

Οι σκοποί της Οργάνωσης είναι: η προβολή του ελληνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, η ενίσχυση της παιδείας, η φιλανθρωπία, η ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά, η επιβράβευση της ατομικής προόδου, η προαγωγή του πατριωτισμού, η προώθηση και υποστήριξη εθνικών θεμάτων και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αφοσίωση στον τομέα της εκπαίδευσης, η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός αποτελούν τους ισχυρούς άξονες της Οργάνωσης, στους οποίους έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει, σημαντικό έργο  σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Κρήτη

Κρήτη: Της έκλεψε το μηχανάκι αλλά... δεν πήγε μακριά!

μηχανακι κλοπη

Συνελήφθη, χθες (04.08.2021) μεταμεσονύκτιες ώρες σε περιοχή του Δήμου Χανίων, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης του Τμήματος Άμεσης Δράσης Χανίων, αλλοδαπός κατηγορούμενος για κλοπή.

Ειδικότερα, χθες (04.08.2021) το βράδυ ο ανωτέρω αλλοδαπός αφαίρεσε δίκυκλη μοτοσυκλέτα ιδιοκτησίας γυναίκας ελληνικής υπηκοότητας.

Άμεσα, εντοπίστηκε με την εν λόγω μοτοσυκλέτα και συνελήφθη από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας ενώ η δίκυκλη μοτοσυκλέτα αποδόθηκε στην παθούσα.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός - Ηράκλειο: Κρούσμα στη Δημοτική Αστυνομία

Ηράκλειο: Ματαιώνεται το προσκήνυμα στον Αφέντη Χριστό στον Γιούχτα

Κρήτη: 140 οι ασθενείς με covid στα νοσοκομεία του νησιού