Κρήτη

Ηράκλειο

Εικαστική έκθεση από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

εικαστικη εκθεση

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ) διοργανώνει σε συνεργασία με τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού και το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Αγ. Αικατερίνης "Σιναϊτών", εικαστική έκθεση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Κ.Δ.Α.Π. Δήμου Ηρακλείου την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 18:00 μ.μ. στους χώρους των Ιδρυμάτων Α. Μ. Καλοκαιρινού. 
Στην έκθεση παρουσιάζεται το αποτέλεσμα εργασιών των ανοικτών εργαστηρίων τα οποία πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2015-2016:

«Με τα Φτερά της Χριστιανικής Τέχνης», Παιδικό Εργαστήρι Ζωγραφικής που  πραγματοποιήθηκε με αφορμή την «Ημέρα Μουσείων» στο Χριστιανικό Μουσείο Αγ. Αικατερίνης «Σιναϊτών», στις 18 Μαΐου 2016. (Συνολικά πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα, πέντε ανοικτά εργαστήρια με συμμετοχή 100 περίπου παιδιών).
 
«Τα πρόσωπα ενός Αγγέλου», ενότητα που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια του έτους στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, (ΚΔΑΠ ΠΑΛΙΑΝΗΣ και ΚΔΑΠ ΚΕΝΤΡΟΥ) με αφορμή την νέα μόνιμη έκθεση εικόνων, που στεγάζεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και αφορά έκθεση Μεταβυζαντινών  Εικόνων 15ου 20ου αι. από τον ευρύτερο ορθόδοξο κόσμο, με τίτλο «Θεότητα (Α) Συνέχεια».
 
«Ένα θαύμα καταμεσής του πελάγους..» Αφορμή ένα πλοιάριο εποχής, παρμένο από ένα "θαύμα" μιας εικόνας του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Αγ. Αικατερίνης Σιναϊτών, (Άγγελου Ακοτάντου 15ου αι.) Ανοικτό εργαστήριο από το ΚΔΑΠ ΚΕΝΤΡΟΥ στους χώρους του μουσείου και εργαστήριο στα πλαίσια της λειτουργίας ΚΔΑΠ ΠΑΛΙΑΝΗΣ.
 
Εικαστικές αναφορές στο έργο του Δ. Θεοτοκόπουλου. Επιπρόσθετα εκτίθεται θεματική ενότητα αναφορικά με το έτος Δ. Θεοτοκόπουλου που δημιουργήθηκε στο ΚΔΑΠ ΠΑΛΙΑΝΗΣ και ΚΔΑΠ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ .

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ :
 
Προβολή εντός του ΚΔΑΠ φωτογραφικού υλικού της  έκθεσης, του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Θεότητα (Α) Συνέχεια.
Αναγνώριση των στοιχείων σχετική με την θρησκευτικότητα στην Νεοελληνική Τέχνη.
Παρατήρηση  των  ιδιαιτεροτήτων και διαφορών των θρησκευτικών εικόνων με σύγχρονα έργα.
Επιλογές ιδιαίτερων στοιχείων εικόνων.
Αναγνώριση πνευματικών στοιχείων των εικόνων.
Εικαστική αναφορά στην θεματολογία των εικονογραφιών.
Επίσκεψη και ξενάγηση στην Βασιλική Αγ. Μάρκου στην έκθεση αγιογραφίας του Μανόλη Μπετεινάκη.
Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Αγ. Αικατερίνης Σιναϊτών, παράλληλα ανοικτά εργαστήρια για τα παιδιά των ΚΔΑΠ αλλά και άλλων φορέων.
Επίσκεψη στο εργαστήρι αγιογραφίας του Αγ. Τίτου, ανάλυση της τεχνικής αγιογραφίας από τον αγιογράφο κ. Γιώργο Χειρακάκη.
Το Εικαστικό εργαστήριο στοχεύει στην  πρακτική και θεωρητική προσέγγιση μιας συγκεκριμένης μορφής ή τεχνοτροπίας (π.χ. εργαστήριο σχεδίου και χρώματος,  ψηφιδωτού, αγιογραφίας, κατασκευών, κολάζ κ.λπ.) καθώς και  συγκρότηση ομάδας αισθητικής παρέμβασης στον χώρο του ΚΔΑΠ  δηλαδή δημιουργία μιας ζωντανής πινακοθήκης στο χώρο του ΚΔΑΠ, καθώς και  επισκέψεις σε σχολές Βυζαντινής Αγιογραφίας στο Ηράκλειο καθώς και παρουσίαση της εργασίας μας.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Με προηγμένη ιατρική τεχνολογία λαπαροσκοπικές επεμβάσεις στο Βενιζέλειο

Τα νέα μηχανήματα στο Βενιζέλειο

Το Βενιζέλειο νοσοκομείο και η Γενική Χειρουργική Κλινική του αναβαθμίζεται εγκαθιστώντας προηγμένη ιατρική τεχνολογία τρισδιάστατης όρασης σταθερού οπτικού πεδίου και απεικόνισης, υψηλής ανάλυσης , κατέχοντας έτσι ένα από τα πιο σύγχρονα λαπαροσκοπικά συστήματα της χώρας.Σε ανακοίνωση του Βενιζελείου αναφέρονται τα εξής:

"Η τρισδιάστατη όραση κατά τη λαπαροσκόπηση δίνει στο χειρουργό και σε όλη την ομάδα τη δυνατότητα προβολής τρισδιάστατου χειρουργικού πεδίου σε οθόνη δύο διαστάσεων. Μας δίνεται η ευκαιρία για καλυτερη αίσθηση βάθους και αντίληψης χειρουργικού πεδίου αυξάνοντας την ακρίβεια και την ασφάλεια των χειρουργικών επεμβάσεων.

Ακόμη, το πλεονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής έναντι των υπολοίπων λόγω του καλού οπτικού πεδίου εξαλείφεται με τη 3D λαπαροσκοπική χειρουργική, καθώς δίνει τη δυνατότητα  όρασης και αντίληψης. Οι ασθενείς λοιπόν λαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου χωρίς το υπέρογκο κόστος της ρομποτικής χειρουργικής που για τους περισσότερους είναι απαγορευτικό.

Η τεχνολογία των νέων εγκαταστάσεων στη χειρουργική αίθουσα δεν σταματάει εκεί. Υπάρχουν τα νεότερα συστήματα όχι μόνο ανίχνευσης επιπλοκών διεγχειρητικά αλλά και συνεπικουρικά για το χειρουργό και την ομάδα του ως προς τη λήψη αποφάσεων για την καλύτερη έκβαση του χειρουργείου. Αναφορικά λοιπόν διατίθεται σύστημα καθοδηγούμενης από φθορισμό χειρουργικής υβριδικής απεικόνισης με τεχνολογία  NIR/ICG, που μπορεί να είναι άγνωστα προς το ευρύ κοινό, αλλά πολύ δημοφιλή στη χειρουργική παγκόσμια κοινότητα, πολλές φορές υποβοηθώντας και βελτιστοποιώντας τη διεγχειρητική λήψη αποφάσεων.

Το Βενιζέλειο γίνεται το πρώτο νοσοκομείο της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία τρισδιάστατης Λαπαροσκόπησης επιτυγχάνοντας την αναβάθμισή του ιατρικού του εξοπλισμού, δίνοντας στο ιατρονοσηλευτικό του προσωπικό τις πλέον προηγμένες ιατρικές τεχνολογίες προκειμένου και αυτό με τη σειρά του να προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς.

Η Κλινική της Γενικής Χειρουργικής στο ΓΝΒΠ έχει αποδείξει σε βάθος χρόνου πως πρωτοπορεί και θέλει να προσφέρει το καλύτερο δυνατό στον κάθε ασθενή, όχι μόνο σε μικρής  ή μεσαίας βαρύτητας επεμβάσεις αλλά και σε μεγαλύτερης βαρύτητας χειρουργεία. Αναφορικά, από το 2015 έως το 2021 έχουν πραγματοποιηθεί εφτακόσιες πενήντα (750) επεμβάσεις παχέος εντέρου κι ορθού με διακόσιες πενήντα (250) από αυτές να διενεργούνται λαπαροσκοπικά, δηλαδή ελάχιστα επεμβατικά, καθιστώντας την Κλινική μας ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα σε αυτό το αντικείμενο στην Ελλάδα. Ασφαλώς λαπαροσκοπικά πραγματοποιούνται πολύ μεγάλος αριθμός άλλων επεμβάσεων όπως χολοκυστεκτομές, κήλες κοιλιακού τοιχώματος, διαφραγματοκήλες κλπ.

Εν κατακλείδι , βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση και δηλώνουμε πως οι χειρουργικές αίθουσες της Χειρουργικής κλινικής του Βενιζελείου έχουν πλέον επανδρωθεί με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής, αναμένοντας εντός λίγων μηνών και τη δημιουργία ψηφιακής αίθουσας για λαπαροσκόπηση που έχει ήδη εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης".

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Ελπίδες για τον τουρισμό από τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου

Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν αύριο σούπερ μάρκετ και καταστήματα -Κλειστές οι τράπεζες