Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Μινώα Πεδιάδος - ΕΣΠΑ: Ενεργειακή αναβάθμιση 3 σχολείων

Φραγκάκης Αρναουτάκης

Την ένταξη της χρηματοδότησης των έργων της ενεργειακής αναβάθμισης τριών σχολικών μονάδων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας - του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου, του Γυμνασίου και Λυκείου Καστελλίου – στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020», πέτυχε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε συνέχεια της ολοκληρωμένης πρότασης που υπέβαλλε στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΕΤΠΑ-48 «Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια».

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης των ανωτέρω έργων – που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης – ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με το ποσό του 1.139.000 € για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα προαναφερόμενα σχολεία εκ των οποίων οι 663.000 € αφορούν το Γυμνάσιο – Λύκειο Καστελλίου και οι 476.000 € το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου.

 

Οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνουν:

[Α] ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ:

Αντικατάσταση κουφωμάτων.  

Εξωτερική θερμομόνωση δώματος. 

Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. 

Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα υψηλής απόδοσης. 

Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού (Φ/Β) συστήματος με τον μηχανισμό ενεργειακού συμψηφισμού net-metering.  

 

[Β] ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ:

Αντικατάσταση κουφωμάτων (παράθυρα και θύρες) με νέα θερμομονωτικά επαρκή κουφώματα

Εξωτερική θερμομόνωση οροφών.  

Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας για σκοπούς θέρμανσης χώρων.  

Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα υψηλής απόδοσης (LED, Light Emitting Diode - Δίοδος Εκπομπής Φωτός).  

Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος στην οροφή με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).  

 

Με αφορμή την ένταξη των παραπάνω έργων στο ΕΣΠΑ ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης δήλωσε:

«Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των σχολικών υποδομών του δήμου μας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής. Η ένταξη του 1ου Δημοτικού Αρκαλοχωρίου και του Γυμνασίου-Λυκείου Καστελλίου στο ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση του Δήμου μας με το ποσό του 1,1 εκατ. € περίπου συνιστά μια πολύ σημαντική επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παρούσα δημοτική αρχή μελέτησε και συνέταξε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα πλήρη φάκελο έργων που με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη – τον οποίο ευχαριστώ θερμά για τη συνεχή στήριξη του- εντάχθηκαν στο  ΕΠ Κρήτης μετά από τη θετική αξιολόγηση τους.

Με τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στα 3 σχολεία του Δήμου μας θα βελτιωθεί σημαντικά η ενεργειακή αποδοτικότητα αυτών καθώς και οι συνθήκες  άνεσης των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα συνεισφέρουν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και συνακόλουθα στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων που θα μπορούν να διατεθούν σε άλλες παρεμβάσεις στα σχολεία του Δήμου μας. Με όραμα και συστηματικότητα συνεχίζουμε την προσπάθεια για αναβάθμιση του Δήμου μας σε όλα τα επίπεδα. Ευχαριστώ θερμά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κ. Αραβιάκη, το ΓΓ του Δήμου Γ. Κουρή, τα στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και τους τεχνικούς συμβούλους που εργάστηκαν με ζήλο και προσήλωση για να φτάσουμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα για το Δήμο μας».

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Ηράκλειο: "Έχετε κληρονομιά. Με μικρή προμήθεια θα την πάρετε γρήγορα"

Πρώτη στην ανεργία η Κρήτη μετά από 27 χρόνια (πίνακες)

Σήφης Βαλυράκης - Μαρτυρία: Ο έντονος διάλογος με ψαρά (βίντεο)

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παρουσία Πλακιωτάκη η συζήτηση για την παραχώρηση του λιμανιού - Τι ζητάει ο δήμος

Λιμάνι Ηρακλείου

Τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου αναφορικά με την επικείμενη παραχώρηση του λιμανιού σε επενδυτές, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Απριλίου, διαδικτυακά, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΗ Μηνά Παπαδάκη.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος,  σχετικά με όσα πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος Ηρακλείου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«1.       Την ταχύτατη ολοκλήρωση της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης.

2.         Την δέσμευση του Υπουργείου για την έγκριση της ίδρυσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο οποίο θα υπαχθούν τόσο η διαχείριση του μη παραχωρουμένου Ενετικού Λιμένα όσο και η παραχώρηση του καφέ ΜΑΡΙΝΑ, των κτιρίων του Θεατρικού Σταθμού και πρώην ΚΤΕΛ, και το πρώην Λιμενικό Περίπτερο.

3.         Την ενημέρωση του Δήμου για τα υπό αξιολόγηση επενδυτικά πακέτα που αφορούν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

4.         Την διασφάλιση της προστασίας του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος καθώς και της κοινωνικής ζωής του τόπου.

5.         Την συμμετοχή του εκάστοτε Δημάρχου Ηρακλείου ή του αναπληρωτή του  στη νέα διοίκηση του Λιμανιού.

6.         Τον προσδιορισμό αντισταθμιστικών οφελών προς τον Δήμο Ηρακλείου (ενδεικτικά  ποσοστό επί του τζίρου) και

7.         Διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων όλων των εργαζομένων σήμερα στο λιμάνι».

Ο Υπουργός από την πλευρά του δεσμεύτηκε εκ νέου για την μη παραχώρηση του Ενετικού Λιμένα ενώ υποσχέθηκε να εξετάσει άμεσα το θέμα της σύστασης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καθώς και των λοιπών  ζητημάτων που του ετέθησαν.

Συνολικά η θέση της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου για την αξιοποίηση του Λιμανιού:

Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο διαχρονικά με την ζωή της πόλης των 5+1 πολιτισμών, τμήμα της οποία αποτελεί.

Είναι ένα σημαντικό ελληνικό λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα όμως, είναι η σημαντικότερη εμπορική πύλη της Κρήτης και ένας κρίσιμος βραχίονας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου.

Λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και τις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και λόγω της δυναμικής που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το λιμάνι του Ηρακλείου, δύναται να συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, ΚΑΙβέβαια, στην ανάπτυξη της πόλης του Ηρακλείου και της Κρήτης.

Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του λιμανιού του Ηρακλείου που είναι ενταγμένο στο «Κεντρικό δίκτυο» των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, πρέπει να αναφέρεται:

  1. στην εγγύτητα του στο μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης του Ηρακλείου, που επιβάλει την κάλυψη-εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών των πολιτών για μετακίνηση, ναυταθλητισμό, αναψυχή και ελεύθερα προσβάσιμους χώρους,
  2. στην γειτνίαση του με σημαντικά ιστορικά μνημεία, γεγονός που επιβάλει την φυσική προστασία τους, την ανάδειξη της ιστορικότητας και της σημασίας τους και την αξιοποίηση τους ως τοπικό «συμβολικό» κεφάλαιο».
  3. στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της (τακτικής) επιβατηγού ναυτιλίας, με εκσυγχρονισμό των υποδομών, βελτίωση της εξυπηρέτησης και ενίσχυση της ασφάλειας των επιβατών,
  4. στην δημιουργία-λειτουργία ενός σύγχρονου και ευμεγέθους υδατοδρομίου, που θα συνδέει το Ηράκλειο με κάθε “άκρη” της Κρήτης αλλά και με τα νησιά του Αιγαίου και τη Πελοπόννησο, με προφανή οφέλη για τον τουρισμό και τις μεταφορές,
  5. στην περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας, με νέες ειδικές υποδομές (δημιουργία «σταθμού κρουαζιέρας») και εξωστρέφεια, για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών με έμφαση στην μεγέθυνση του οικονομικού της αντικειμένου για την πόλη και την σύνδεση της με την τοπική πρωτογενή παραγωγή και την ενδοχώρα.
  6. στην αναδιοργάνωση του εμπορευματικού λιμένα, με επέκταση των εγκαταστάσεων του, υιοθέτηση διεθνών προτύπων λειτουργίας, υψηλή αποτελεσματικότητα και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και εξάλειψη του θορύβου και της ρύπανσης,
  7. στην δημιουργία ενός σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου-ιχθυόσκαλας, για τις ανάγκες των επαγγελματιών αλιέων όλου του νησιού και την ανάπτυξη μιας νέας διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη μας,

Θεωρούμε αυτονόητο πως οτιδήποτε αναφέρεται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας έχει ρυθμιστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Με "πρωτιά" και με τουρίστες VIP η κρουαζιέρα

Ηράκλειο: Στους φιναλίστ για το βραβείο "Κορυφαίο Λιμάνι της Ευρώπης"