Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου και ΕΛΜΕΠΑ αναβαθμίζουν το πράσινο

ΕΛΜΕΠΑ - πράσινο

Προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο υπέγραψε σήμερα, Παρασκευή 28 Μαΐου ο Δήμος Ηρακλείου. Η σύμβαση έχει τίτλο «Επιστημονική υποστήριξη της λειτουργίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου». Τη σύμβαση υπέγραψε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με τον Πρύτανη του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Καθηγητή Νικόλαο Κατσαράκη, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη καθώς και του Καθηγητή Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου κ. Παναγιώτη Νεκτάριου. 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αναφερόμενος στη σύμβαση που θα αναβαθμίσει και θα βελτιώσει το πράσινο στην πόλη υπογράμμισε ότι «με την τεχνογνωσία και την ερευνητική εμπειρία  του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ  θα δώσουμε μία νέα ώθηση στις αναπλάσεις και στο πράσινο της πόλης μας. H επισφράγιση της συνεργασίας μας με το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ θα συμβάλει στον ολιστικό σχεδιασμό του αστικού πρασίνου ο οποίος ευελπιστούμε ότι θα είναι επωφελής για τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες

«Ως ερευνητές θεωρούμε ότι η σημερινή υπογραφή της συνεργασίας αποτελεί το χαμένο κρίκο της Ελληνικής πραγματικότητας, όπου τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα έχουν την τεχνογνωσία αλλά η πολιτεία για διάφορους λόγους διστάζει να αποδεχθεί τη διάχυση της παραγόμενης γνώσης. Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση καθώς έχει αντιληφθεί ότι ο σχεδιασμός του αστικού πρασίνου σύμφωνα με οικολογικά, βιοκλιματικά, αισθητικά, κοινωνιολογικά και οικονομικά κριτήρια αποτελεί το εφαλτήριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και επέκταση του αστικού πρασίνου» επεσήμανε ο Πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης.

Πρόκειται για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του αστικού πρασίνου της πόλης του Ηρακλείου, με τη χρήση σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων για το σχεδιασμό της φυτοκάλυψης ακάλυπτων χώρων και της ενίσχυσης υπαρχόντων χώρων πρασίνου στο πλαίσιο της αστικής αναβάθμισης του Δήμου.

Έτσι στο  πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία, η ερευνητική εμπειρία και ο εξοπλισμός του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. σχετικά με τις τεχνολογίες αιχμής για την εγκατάσταση και διαχείριση των αστικών αναπλάσεων. Μεταξύ άλλων θα γίνει καταγραφή των αναγκών για την ανάπλαση ακάλυπτων χώρων και τον εμπλουτισμό των υφιστάμενων χώρων αστικού πρασίνου, θα κατατεθούν προτάσεις για τη χρήση σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων εγκατάστασης αστικού πρασίνου, θα γίνει συμβουλευτική καθοδήγηση για την επιλογή φυτικού υλικού της Κρητικής χλωρίδας αλλά και για την επιλογή κατάλληλων μεθόδων φύτευσης και στήριξης, καταγραφή και παρακολούθηση της ανάπτυξης. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου της Προγραμματικής Σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 129.0000,00€ και επιμερίζεται στο ποσό των 23.000,00€ για το έτος 2021 και στο ποσό των 106.000€ για το έτος 2022. Η χρηματοδότηση του έργου είναι από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου. Για το έτος 2021 και κατά την πρώτη φάση του έργου, προτάσεις για ενίσχυση φύτευσης θα γίνουν, μεταξύ άλλων, για τους χώρους: Πάρκο Θεοτοκόπουλου, Τάφος Καζαντζάκη, Ρέμα Χρυσοπηγής, Πάρκο Πουλή και Πευκώνα Δειλινών. 

Για το έτος 2022 και τη δεύτερη Φάση του έργου, θα γίνουν σχεδιαστικές προτάσεις διαμόρφωσης τοπίου και προτάσεις ενίσχυσης φύτευσης σε αρκετά οικοδομικά τετράγωνα της πόλης. 
Η διάρκεια της παρούσας σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Έχασε δεκάδες χιλιάδες ευρώ μέσα σε λίγα λεπτά!

Κρήτη - γιαγιά 11χρονης: Αιχμές κατά της μητέρας της μικρής Ιωάννας

Κρήτη: Στην Εντατική μετά το χειρουργείο ο 40χρονος

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - σεισμός: Το ΚΕΚ Επιμελητηρίου παραχωρεί αίθουσες για τη στέγαση μαθητών

Σχολική τάξη

Την παραχώρηση έξι αιθουσών για τις προσωρινές ανάγκες φοίτησης των μαθητών του 24ου και 31ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα κατά την έκτακτη συνεδρίασή της η Διοικητική Επιτροπή του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Κύριο μέλημα για τη Διοίκηση του ΚΕΚ είναι να διασφαλιστεί από τον Δήμο Ηρακλείου ότι θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών με μια σειρά μέτρων, ώστε να μην κινδυνεύουν τα παιδιά. Παράλληλα επιζητεί να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία  του ΚΕΚ κατά τις πρωινές ώρες, με την επιστροφή προς χρήση από το ΚΕΚ, των αιθουσών που έχει παραχωρήσει στο ΕΠΑΛ και παραμένουν αναξιοποίητες, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο του.

Να σημειωθεί ότι η Διοίκηση του ΚΕΚ ουδέποτε αρνήθηκε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου για την παραχώρηση των αιθουσών, αντίθετα έθεσε το θέμα αμέσως σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και καλεί τον Δήμο να συνυπογράψει μνημόνιο συνεργασίας  που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και των Σχολείων και του ΚΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σεισμός: Το 7ο Δημοτικό της ...διασποράς - Σε άλλα σχολεία τα παιδιά

Βαρδάκης - σεισμός: Άμεσα λύση το πρόβλημα της στέγασης των μαθητών

Ανώγεια - σεισμός: Αναστολή λειτουργίας στο Γυμνάσιο - Λύκειο μετά την αυτοψία

 

ESPA BANNER