Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Αρχανών Αστερουσίων: Τί έδειξε ο έλεγχος στα λύματα πέντε περιοχών

αστικά λύματα

Ο Δήμος ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ, συνεχίζει την παρακολούθηση της ανίχνευσης του ιούSARS-COV-2, στα ανεπεξέργαστα λύματα των οικισμών του Δήμου, προκειμένου να ανιχνευθούν έγκαιρα οι περιοχές, στις οποίες ο κορωνοϊός έχει εξάπλωση.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε εκ νέου δειγματοληψία στις 05/05/2021 στα λύματα πέντε (5) οικισμών για την εργαστηριακή διερεύνηση του ιού, εφαρμόζοντας την Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, (αριθμ. Πρωτ. Δ1(δ)/Γ.Π.οικ.30638, 15/05/2020), για την ανάλυση των λυμάτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι δειγματοληψίες που έγιναν σε ανεπεξέργαστα λύματα στους οικισμούς Πύργος, Χάρακας, Μεσοχωριό, Αρχάνες και Πεζά, έδειξαν τα παρακάτω:

1. Στους οικισμούς Χάρακας και Πεζά δεν ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού. Στην προηγούμενη δειγματοληψία της 22/03/2021 επίσης δεν είχε ανιχνευθεί γενετικό υλικό του ιού στον Χάρακα, ενώ είχε βρεθεί στα Πεζά.

2. Πύργος : Στα λύματα του οικισμού ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού. Το επίπεδο του ιικού φορτίου είναι σε μέτρια επίπεδα, χαμηλότερα όμως σε σύγκριση με αυτά της 22/03/2021, και παρατηρείται μείωση της τάξης του 30%.

3. Μεσοχωριό : Στα υγρά λύματα ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού και η συγκέντρωση του είναι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά κατά τη δειγματοληψία της 22/03/2021 δεν είχε ανιχνευθεί κορωνοιός στα λύματα.

4. Αρχάνες : Στα υγρά λύματα ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού και η συγκέντρωση του είναι σε χαμηλά επίπεδα, και μάλιστα παρουσιάζει μείωση κατά 60% σε σχέση με αυτήν της 22/03/2021.

Ο Δήμος επισημαίνει ότι «ο έλεγχος στα λύματα λειτουργεί ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς ανιχνεύει τον ιό, προτού οι άνθρωποι εκδηλώσουν συμπτώματα, ενώ αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του ΕΟΔΥ, κατά την τρέχουσα φάση της πανδημίας»

Ο Δήμος ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ θα συνεχίσει τις δειγματοληψίες στα λύματα, για την παρακολούθηση της συγκέντρωσης του ιού, με σκοπό πάντα τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων του Δήμου, από την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χανιά: Βρήκαν τα μαχαίρια... για τα κτήματα

Κρήτη - ακίνητα: Σταθερές οι τιμές - Πού υπάρχει ζήτηση

Ερευνητικό πρόγραμμα ΙΘΑΒΒΥΚ - ΕΛΚΕΘΕ για τον λαγοκέφαλο

Κρήτη

Ηράκλειο

Φωτιά - Ηράκλειο: Συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης κοντά στο Πεδίο Βολής Γουβών (βίντεο)

φωτια γουβες πεδιο βολων

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι  κοντά στο Πεδίο Βολής στην περιοχή των Γουβών, σε χορτολιβαδική έκταση.

 

 Μεγάλη φωτιά κοντά στο Πεδίο Βολής Γουβών
Μεγάλη φωτιά κοντά στο Πεδίο Βολής Γουβών

Οι άνδρες την Π.Υ. επιχειρούν αδιάκοπα, προκειμένου να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο.

 

Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικίες
Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικίες

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο σημείο έχει μεταβεί και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Κρήτης, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκε κι ένα ακόμα ελικόπτερο το οποίο ήρθε από τα Χανιά. 

 

 

Στο σημείο επιχείρησαν συνολικά, 70 πυροσβέστες με  4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα και 1 Ε/Π, ενώ υπάρχει συνδρομή και 3 υδροφόρες ΟΤΑ.

Εως αργά το απόγευμα οι δυνάμεις πυρόσβεσης ελαττώθηκαν, αλλά τουλάχιστον 14 πυροσβέστες συνέχισαν να βρίσκονται στο σημείο

 

 

 

Ειδήσεις σημερα

Κρήτη: Τουρίστες χρειάστηκαν βοήθεια σε φαράγγια

Τραγική κατάληξη στην εξαφάνιση Δογιάκη: Βρέθηκε νεκρός ο κρητικός επιχειρηματίας

Σε ποιούς δήμους ξεκινούν οι δολωματικοί ψεκασμοί για τον δάκο της ελιάς