Κρήτη

Ηράκλειο

Ο Βασίλης Λαμπρινός για την Μάχη της Κρήτης

λαμπρινός 25 μαρτίου

Δήλωση έκανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, για την Επέτειο της Μάχης  της  Κρήτης. 

Συγκεκριμένα:
 
«H Μάχη της Κρήτης, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου του 1941, με την σθεναρή αντίσταση των κατοίκων του τόπου μας εναντίον των Γερμανών εισβολέων –ενός λαού σχεδόν άοπλου, που με τη συμβολή λίγων Συμμαχικών μονάδων που βρίσκονταν στο νησί, αντιμετώπιζε ένα πανίσχυρο στρατιωτικό μηχανισμό–  αποτελεί συνέχεια των ηρωικών πράξεων των Κρητών στην μακρά ιστορική διαδρομή τους.
 
H πολύτιμη, για τα επιχειρησιακά σχέδια των χιτλερικών δυνάμεων, θέση του νησιού μας, υπήρξε βασικός στρατηγικός τους στόχος. Εν τούτοις, η πρώτη αεραποβατική επέμβαση ευρείας κλίμακας στην πολεμική ιστορία, με την απροσδόκητη παράταση των συγκρούσεων για τα επίλεκτα τμήματα του Γερμανικού στρατού που είχαν αναλάβει την κατάκτηση της Κρήτης, με τις μεγάλες απώλειες της 7ης Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών, απέδειξε λανθασμένες τις εκτιμήσεις των Ναζί για το φρόνημα και τις δυνατότητες των κατοίκων της Κρήτης. Οι Φασιστικές δυνάμεις δεν αποτόλμησαν ξανά ανάλογη δράση. Η συνακόλουθη αναπροσαρμογή των σχεδίων τους, καθυστέρησε την έναρξη της επίθεσης εναντίον της Σοβιετικής Ενώσεως, με ολέθρια αποτελέσματα για τον χιτλερικό στρατό, γεγονός που καθιστά την Μάχη της Κρήτης ένα από τα καθοριστικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Η επικράτηση των εισβολέων στις αρχές Ιουνίου 1941, έφερε αναρίθμητα δεινά στον Κρητικό λαό για τα επόμενα χρόνια. Όμως η Μάχη δεν τέλειωσε. Σε όλο το νησί, συγκροτήθηκαν πυρήνες αντίστασης, που συνέχισαν με απαράμιλλο θάρρος τον Αγώνα ως την αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών, το 1945.

Εβδομήντα έξι χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, η συνειδητή υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας, ορίζουν το παντοτινό  Χρέος μας προς την πατρίδα, την συλλογική μας μνήμη, και τις νεώτερες γενιές».
 

Κρήτη

Κορωνοϊός - Πελώνη για Κρήτη: Οι μεταλλάξεις προσέγγισαν το 90% των νέων κρουσμάτων

αριστοτελία πελώνη

Η κα Πελώνη ξεκινώντας την σημερινή  ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λέγοντας: «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20-60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα».

Εξήγησε ότι γι αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος. «Αποδεικνύεται όμως για άλλη μία φορά ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Εκτιμάται πως μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση, όλοι οι άνω των 60 ετών

«Φαίνεται μάλιστα ότι η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων που συνολικά έφθασαν το 60-70 % των νέων κρουσμάτων ενώ στην Αττική και την Κρήτη προσέγγισαν το 90%», είπε με νόημα η Αριστοτελία Πελώνη.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η στρατηγική μας παραμένει σταθερή: Συνεχίζουμε την άμυνα με τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» που εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και υψηλούς ρυθμούς που φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είμαστε στην 6η θέση σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση. Έχουν ήδη γίνει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί -πολλοί από τους οποίους αφορούν τη δεύτερη δόση- και μέχρι το τέλος Μαρτίου, κοντά στις 25 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών μας με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19».

Όπως είπε η κ. Πελώνη «ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: "Κλειδώνει" για τέσσερις ημέρες το Βενιζέλειο!

Κριτσωτάκης: Νοσηλευτές που δεν εμβολιάστηκαν αποφεύγουν περιστατικά covid

Νοσοκομεία Κρήτης: Αριθμός ρεκόρ ασθενών με κορωνοϊό!