Την εξομοίωση των τελών αποχέτευσης για τους κατοίκους των περιοχών των πρώην καποδιστριακών δήμων Τεμένους, Παλιανής και Γοργολαϊνη, με τα τέλη που πληρώνουν οι υπόλοιποι δημότες του Ηρακλείου, θα εισηγηθεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Νίκος Φακουρέλης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (9/2) στις 6 το απόγευμα.
Όπως ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη ο κ. Φακουρέλης, πρόκειται για απόφαση της ΔΕΥΑΗ, την οποία καλείται να επικυρώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.
Για την επίτευξη της εξομοίωσης, τα τέλη αποχέτευσης θα αυξηθούν κατά 60% σε σχέση με πέρυσι.
Με λίγα λόγια οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών που θα θελήσουν να συνδέσουν το σπίτι τους με το κεντρικό σύστημα αποχέτευσης θα πληρώνουν από φέτος 718 ευρώ, από 450 ευρώ που κοστολογούνταν η συγκεκριμένη υπηρεσία το 2014.
Ο κ. Φακουρέλης ξεκαθάρισε ότι η εξομοίωση των τελών αποχέτευσης είχε αποφασιστεί από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ.
Ειδικότερα, η προηγούμενη διοίκηση είχε αποφασίσει την κλιμακωτή αύξηση των τελών:
Το 2012 τα τέλη αποχέτευσης είχαν προσδιοριστεί στα 150 ευρώ, το 2013 η κοστολόγηση ανέβηκε στα 200 ευρώ, πέρυσι αυξήθηκε στα 450 ευρώ και με την τωρινή αύξηση φτάνει τα 718 ευρώ, όσα δηλαδή πληρώνουν και οι κάτοικοι του Ηρακλείου.
Μετά την εξέλιξη αυτή, οι αντιδράσεις των δημοτών που διαμένουν στους πρώην Δήμους Τεμένους, Παλιανής και Γοργολαϊνη αναμένεται να είναι έντονες, καθώς μέσα διάστημα τριών χρόνων, τα τέλη αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά 450%.
Μιλώντας, ωστόσο, στο Ράδιο Κρήτη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, επεσήμανε ότι αφενός το κόστος σύνδεσης με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα είναι ιδιαίτερα δαπανηρό, αφετέρου, τα ποσά που θα εισπράττονται θα επενδύονται σε υποδομές και έργα που θα αφορούν τις εν λόγω περιοχές.