Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Αυγενάκης: Μας οδηγήσατε σε μια μεγάλη εθνική οπισθοχώρηση

Image
λευτερης αυγενακης
 clock 20:51 | 03/12/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Βασικά σημεία τοποθέτησης Λ. Αυγενάκη επί του Προϋπολογισμού του Κράτους για το έτος 2016:
 
«Συζητούμε για ένα προϋπολογισμό που μας πάει χρόνια πίσω. Έναν προϋπολογισμό που καταργεί το κοινωνικό  κράτος και το κράτος πρόνοιας.
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού κατέστρεψε την οικονομία της χώρας, αφού γκρέμισε ότι με κόπο και θυσίες ο ελληνικός λαός κατάφερε να χτίσει τα χρόνια της κρίσης, αφού εκτροχίασε τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του 2015 (να θυμίσουμε ότι ήταν ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός μετά από πολλά χρόνια) δημιουργώντας ελλείμματα εκατομμυρίων φέρνει τώρα προς ψήφιση έναν προϋπολογισμό που:
             
-             αυξάνει τη φορολογία,
-             επιβαρύνει τους συνταξιούχους
-             στραγγαλίζει  τους αγρότες
-             καταστρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες και την ιδιωτική οικονομία
-             καταργεί πλήθος κοινωνικών δαπανών
-             αυξάνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα ιδίως στην παροχή υπηρεσιών υγείας
 
Σας κληροδοτήσαμε ισοσκελισμένους  προϋπολογισμούς και προϋπολογισμούς που δημιουργούσαν πρωτογενές πλεόνασμα και σεις, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  με την πολιτική της «διαπραγμάτευσης» και  της  «κοντόφθαλμης πολιτικής» μας οδηγήσατε:
-             στην ύφεση
-             σε πρωτογενή δημοσιονομικά ελλείμματα, και
-             στην αύξηση του δημοσίου χρέους.
 
 
 Ας δούμε, εν συντομία, τα στοιχεία του Προϋπολογισμού:
 
1) Η Ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ύφεση. Ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2015, η αναπτυξιακή πορεία της χώρας αντιστράφηκε, ενώ η προοπτική μάλιστα για το 2016 είναι χειρότερη από το 2015.
 
2) Η δημόσια οικονομία επιστρέφει, το 2015, σε πρωτογενές έλλειμμα. Μετά από 2 χρόνια επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, μας πάτε πίσω στα ελλείμματα, παρά το γεγονός ότι έχετε ήδη εφαρμόσει μέτρα λιτότητας.  
 
3) Η Κυβέρνηση συνεχίζει την «εσωτερική στάση πληρωμών»: Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα είναι αυξημένες κατά 58% σε σχέση με το τέλος του 2014. Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση Σαμαρά  είχε μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 60% την περίοδο 2013-2014. Είχαμε παραλάβει ληξιπρόθεσμα χρέη 8,7 δις το 2012 και παραδώσαμε το ύψος της οφειλής στα 3,8 δις στο τέλος του 2014.
 
4) Το ύψος των πρόσθετων μέτρων εκτιμάται, αρχικά, στα 5,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016. Και λέω αρχικά γιατί, πολύ φοβούμαι,. Ότι πάλι δεν θα σας βγει ο λογαριασμός και θα επιβάλλεται νέα δυσβάστακτα μέτρα. Να σημειώσουμε δε, ότι τα πρόσθετα μέτρα που επιβάλλεται αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους την επιπλέον φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μέτρα όπως:
•             Η αύξηση των συντελεστών στο ΦΠΑ, στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, στο φόρο ασφαλίστρων,  στη φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια, καθώς και στη φορολόγηση των αγροτών.    
•             Η κατάργηση της έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος.
•             Η κατάργηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, τον ΕΝΦΙΑ που διατρανώς λέγατε ότι θα καταργήσετε.
•             Η αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.
•             Η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο γιααγροτική χρήση.
•            
Να σημειώσουμε βέβαια ότι ο «λογαριασμός» των μέτρων, τελικά, θα είναι πολύ υψηλότερος. Και θα είναι πολύ υψηλότερος γιατί υπάρχουν μέτρα τα οποία δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί, δεν έχει δηλαδή γίνει εκτίμηση των πιθανών εσόδων που θα φέρουν, για να μην αναφερθούμε στις παράπλευρες συνέπειες αυτών των μέτρων.
 
5) Είναι ανύπαρκτος ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός, ο οποίος «βουλιάζει» στα ελλείμματα. Η κυβέρνηση της «αριστεράς» καταργεί και το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό στους  Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπεται επιδείνωση στις ασφαλιστικές εισφορές, στη συνταξιοδοτική δαπάνη, καθώς και στις απλήρωτες υποχρεώσεις.
 
6) Το 2015, τα φορολογικά έσοδα είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας. Παρά τους πρόσθετους φόρους που επιβάλλατε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα έσοδα μειώθηκαν. Και αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Όπως λέει και μια σοφή ελληνική παροιμία, «δεν μπορείς να βγάλεις από τη μύγα ξύγγι». Πώς να λάβεις χρήματα από κάποιον που δεν έχει; 
 
7) Οι μειωμένοι δημοσιονομικοί στόχοι, για τους οποίους πανηγυρίζετε, δεν εξασφαλίζουν, από μόνοι τους, σημαντικό δημοσιονομικό χώρο. Οι δημοσιονομικοί στόχοι εξαρτώνται άμεσα από την κατάσταση και τη δυναμική της οικονομίας. 
 
Τράπεζες.
Με πολλή απορία, παρακολουθούμε την Κυβέρνηση να επαίρεται για τη δήθεν πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών.
 
Για τι ακριβώς επαίρεστε; Γιατί πανηγυρίζετε;
 
Επειδή τον Ιούνιο του 2014, η αξία των παλαιών μετοχών των συστημικών τραπεζών αποτιμούνταν σε 37,8 δις ευρώ, ενώ σήμερα οι ίδιες μετοχές αξίζουν μόλις 800.000.000 ευρώ;
 
Επειδή μέσα σε λίγους μήνες εξανεμίστηκαν 37 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δις προέρχονταν από το ΤΧΣ (δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο) και 17 δις από Έλληνες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές;
 
Αλλά πέραν της ασύλληπτης απαξίωσης των τραπεζικών μετοχών και το βαρύ πλήγμα στους επενδυτές και το Δημόσιο, με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση περιορίζεται σημαντικά και το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον τραπεζικό τομέα σε μόλις 26,5%. Το υπόλοιπο 73,5% ελέγχουν πλέον κυρίως ξένοι ιδιώτες επενδυτές, αλλά και ορισμένα “επιθετικά” hedge funds, τα οποία μέχρι πρότινος κατήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.
 
Με δυο λόγια, έχουμε την ολοκληρωτική διάψευση της αντιμνημονιακής ρητορείας σας. Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα σας τα λέγαμε, σας κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου και αντ’ αυτού εισπράτταμε δυστυχώς απαξιωτικές και συκοφαντικές απαντήσεις.
 
Και ενώ είχατε την ευκαιρία να πάρετε το mail Χαρδούβελη μέτρων ύψους 800εκ., εσείς επιλέξατε την άλλη οδό. Αυτή του Κου Βαρουφάκη και τελικά προσχωρήσατε στη λογική του μνημονίου με το χειρότερο τρόπο.
 
Δυστυχώς για όλα όσα κατηγορούσατε την προηγούμενη Κυβέρνηση τα λούζεστε. Υποτάσσεστε με το χειρότερο τρόπο ενώπιον της τρόικα, δεν έχετε κανένα προσανατολισμό και παράλληλα διατηρείτε με περίσσιο θράσος μια διπολική ρητορεία. Από τη μία έχετε ψευδαισθήσεις γι’ αυτό που κάνετε και από την άλλη αντιστέκεστε με μια επικίνδυνη ρητορεία η οποία έχει σοβαρές πολιτικές και αξιακές επιπτώσεις.
 
Καταψηφίζω τον προϋπολογισμό για όλους τους λόγους που ανέφερα προ ολίγου.
Αλλά να θυμάστε. Ένα χρόνο πριν τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.
Η μανιώδης επιθυμία του κοντόφθαλμου Κου Τσίπρα να γίνει Πρωθυπουργός,
Η άρνησή του να συναινέσει στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας,
η ανέξοδη μοιρασιά μύθων και ελπίδας,
και η εγκληματική άγνοια της πραγματικότητας,
μας οδήγησαν σε μια μεγάλη εθνική οπισθοχώρηση και στην απώλεια ενός εθνικού κεκτημένου για το οποίο ο ελληνικός λαός έχει θυσιαστεί.
 
Ακόμη και σήμερα δεν είναι αργά. Αρκεί ο κ. Τσίπρας να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει άμεσα και να προχωρήσουμε σε μία οικουμενική κυβέρνηση, σίγουρα ικανότερη από τη σημερινή παιδική χαρά των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου».
 
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis