Κρήτη

Ηράκλειο

Ανακύκλωση: Την πρωτιά σε όλη την Κρήτη διεκδικεί ο Δήμος Φαιστού

ανακύκλωση

Την … πρώτη θέση σε επίπεδο καινοτομίας σε ολόκληρη την Κρήτη διεκδικεί ο Δήμος Φαιστού αναφορικά με το πρόγραμμα Ανακύκλωσης που υλοποιεί. Ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Αντώνη Κωνσταντουλάκη, έθεσαν ως βασικό στόχο στον τομέα Περιβάλλοντος την επανεκκίνηση της ανακύκλωσης μετά από δέκα και πλέον χρόνια απραξίας, καθώς και την ενίσχυση του πρασίνου στο Δήμο. Στο πλαίσιο αυτό, μπήκε σε νέο πλαίσιο το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου Φαιστού στους μπλε κάδους, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν εκ νέου σε όλα τα διοικητικά όρια του Δήμου, ανάγοντας τον σε έναν από τους πρώτους δήμους της Κρήτης σε όγκο ανακυκλώσιμων υλικών. Από την πρώτη στιγμή μάλιστα υπήρξε σχετική ενημέρωση τόσο στην Α’ θμια όσο και στην Β’ θμια εκπαίδευση με ενημέρωση, διανομή φυλλαδίων και τσαντών ανακύκλωσης, κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε και στο πλαίσιο ανοικτής εκδήλωσης μπροστά από το Δημαρχείο του Δήμου Φαιστού. 

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται ο εξοπλισμός υπογειοποίησης κάδων στο Δήμο Φαιστού, που εντάσσουν το Δήμο σε έναν από τους 15 της Ελλάδας και τον μοναδικό στην Κρήτη που εφαρμόζει το νέο καινοτόμο σύστημα, όπως επίσης και νέα προμήθεια μπλε κάδων ανακύκλωσης, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που υλοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα.  Ο Δήμος άλλωστε, έχει ήδη υιοθετήσει από την προηγούμενη χρονιά την διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Δημότες για την αποκομιδή βαρέων αντικειμένων, όσο όμως και το πλαίσιο ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών των Δημοτών. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο της Υπηρεσίας Καθαριότητας 28920 -22007 από τις 8.00 το πρωί έως και τις 3.00 το μεσημέρι για να προγραμματίζουν το ραντεβού απομάκρυνσης ογκωδών αντικειμένων, αλλά και συλλογής προς ανακύκλωση όλων των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών τους συσκευών, όπως οθόνες υπολογιστών, τηλεοράσεις κι άλλες μικρές ηλεκτρικές συσκευές. Στο μεταξύ, σε επίπεδο περιβαλλοντικής συνείδησης, ο Δήμος Φαιστού ανακυκλώνει όλους τους λαμπτήρες που αλλάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς επίσης και όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. 

«Οι προσπάθειες μας συνεχίζονται με την παραλαβή υπογείων συστημάτων κάδων, αλλά και τη δημιουργία δύο πράσινων σημείων για διαλογή απορριμμάτων στην πηγή» αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αντώνης Κωνσταντουλάκης για να προσθέσει: «Μέχρι τώρα έχουμε αποδείξει πως η ανακύκλωση που για χρόνια δεν γίνονταν στο Δήμο Φαιστού, όχι μόνο είναι επιτυχημένη, αλλά δίνει και ουσιαστικά αποτελέσματα προς όφελος των δημοτών και του περιβάλλοντος». 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης αναφέρει: 
«Αυτό που θα αφήσουμε στα παιδιά και στις επόμενες γενιές είναι το περιβάλλον. Οπότε πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το προστατεύσουμε. Γι’ αυτό κι από την πρώτη στιγμή μαζί με τους συνεργάτες μου θέσαμε τις βάσεις για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος που προχωρά δυναμικά και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».  

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - ενδιάμεσες εκπτώσεις: Πότε θα ισχύσουν

Κρήτη: Τον βρήκαν νεκρό στο σπίτι του

Βενιζέλειο: "Λάβρος" ο Πασπάτης εναντίον των εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί

 

Κρήτη

Εκκλησία της Κρήτης: Αυτές είναι οι προτάσεις για Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

εκκλησια της κρητης ιεραρχες.jpg

Συνοδική επιστολή συνέταξε η Εκκλησία Κρήτης, η οποία εστάλη στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμένως, όπου αναφέρονται οι θέσεις και η προτάσεις της Εκκλησίας της Κρήτης για τον εορτασμό της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Πασχαλινής περιόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής: 

«Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Με το άνα χείρας Συνοδικό Γράμμα επικοινωνούμε με την εξοχότητά σας ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, για να διατυπώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της Εκκλησίας Κρήτης, σχετικώς προς την περίοδο αυτή, η οποία κατέχει κεντρική θέση στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών και νοηματοδοτεί τον πνευματικό τους αγώνα.

Βεβαίως, εξ αρχής, χαιρετίζουμε την υπεύθυνη στάση της Ελληνικής Πολιτείας και τις επαινετές προσπάθειες για την καίρια αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ομολογουμένως, ενώπιον πρωτόγνωρων συνθηκών η έντιμη Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο όλες τις έκτακτες δυσκολίες και εργάζεται φιλότιμα για την αποφυγή δυσκολότερων καταστάσεων.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία εν γένει και δη η Εκκλησία Κρήτης, από την αρχή αυτής της "δοκιμασίας" έδειξε υπεύθυνη στάση και συνέβαλε καθοριστικά στην ορθή αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως, της όντως πρωτόγνωρης και στη ζωή της Εκκλησίας και στην έκφραση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τα οποία έχουν συνταγματικά κατοχυρωθεί.

Η Εκκλησία της Κρήτης θα συνεχίσει σε αυτή την υπεύθυνη στάση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ορθή ενημέρωση των ανθρώπων της Μεγαλονήσου και στην ανάγκη της ενότητας όλων των ανθρώπων για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού μας, δηλαδή του κορωνοϊού.

Είναι αλήθεια, ότι, η περσυνή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία εορτάστηκε "κεκλεισμένων των θυρών" και άνευ της συμμετοχής πιστών αποτέλεσε μία τραγική εμπειρία στη ζωής της Αγίας μας Εκκλησίας και όλων των πιστών μελών Της. Πολλοί άνθρωποι στερήθηκαν την προσκύνηση των Θείων Παθών, τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία και στη Μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχική ηρεμία και την εσωτερική ειρήνη πλήθους ανθρώπων, οι οποίοι ως μοναδική πολλές φορές διέξοδο στα αδιέξοδα και στα προβλήματα της ζωής τους έχουν την πίστη και την Εκκλησία.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Καθώς πλησιάζουμε για δεύτερη χρονιά στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και έχοντας ήδη την εμπειρία της διαχειρίσεως της πανδημίας, σε διάφορα επίπεδα περιορισμού συμμετοχής πιστών στη Λατρεία της Εκκλησίας καταθέτουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, με στόχο τη διακριτική διαχείριση του θέματος, σε αυτή τη κεντρική περίοδο της Εκκλησιαστικής ζωής.

Συγκεκριμένα προτείνουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου Εβδομάδας, να εφαρμοσθούν τα παρακάτω:

1.Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομα ανά 20 τ.μ. σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς), με ανώτατο όριο τα εκατό (100) πρόσωπα.

Παρουσία πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών και τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραιτήτων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κ.λπ.).

Τέλεση δύο ή περισσοτέρων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαίθριων Ιερών Ακολουθιών σε ανοιχτούς χώρους.

Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής - λιτανείας διά των οδών των ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.

Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11:00 μ.μ., τουλάχιστον για τις ημέρες, Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2:00 π.μ. για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πιστοί αν μετάσχουν απρόσκοπτα στις ιερές Ακολουθίες.

Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Στις δυσκολίες των τελευταίων μηνών και στην κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων για την υπέρβαση της πανδημίας και την επαναφορά στα δεδομένα και αυτονόητα της ζωής μας, η Εκκλησία μας, έρχεται να ενδυναμώσει και να επιστηρίξει πρωτίστως πνευματικά τους ανθρώπους και μάλιστα αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και την πορεία του τόπου μας.

Προσβλέπομε στην κατάλληλη αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων και θέσεών μας και ευελπιστούμε ότι με την εντατική προσπάθεια όλων μας και τη βοήθεια του Τρισαγίου Θεού, θα οδηγηθούμε σύντομα στην έξοδο από αυτή την παγκόσμια δοκιμασία.

Επί τούτοις, ευχόμενοι καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση, διατελούμε.

Με θερμές ευχές και ιδιαίτερη τιμή,

ο Πρόεδρος,

Ο Κρήτης Ειρηναίος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Εκκλησία της Ελλάδος: Ανάσταση στις 9.00 το βράδυ - Νωρίς και τα "Θεία Πάθη"

- Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

- Πάσχα στην πόλη και φέτος - Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει μετακινήσεις εκτός νομού