Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Φυτοφάρμακα και ρύποι ευθύνονται για τη γέννηση ελλιποβαρών μωρών

Image
Φυτοφάρμακα και ρύποι ευθύνονται για τη γέννηση ελλιποβαρών μωρών
 clock 14:29 | 07/04/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε κρίσιμα ζητήματα όπως τι επίδραση έχουν τα φυτοφάρμακα στην υγεία των παιδιών, υπάρχουν χημικές ουσίες στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά και επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του αναπτυσσόμενου παιδικού οργανισμού, θα απαντήσουν  ειδικοί επιστήμονες σε εκδήλωση που  διοργανώνεται από την κλινική Προληπτικής  Ιατρικής και διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης την ερχόμενη Τετάρτη στο Αρκαλοχώρι στο 2ο δημοτικό σχολείο της περιοχής στις 6 το απόγευμα σε συνεργασία με τον δήμο Μινώα Πεδιάδας στα πλαίσια των δράσεων  αγωγής υγείας του προγράμματος ΡΕΑ.

Στην εκδήλωση που έχει ως θέμα περιβαλλοντικοί ρύποι και υγεία του παιδιού  αναμένεται να αναφερθούν και στο τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία  των παιδιών και τη δική μας.

Με δηλώσεις της στο Ράδιο Κρήτη η επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας και διατροφής  Λήδα Χατζή επισημαίνει ότι η έκθεση των παιδιών σε περιβαλλοντικούς ρύπους σχετίζεται με βασικά νοσήματα όπως  π.χ η παχυσαρκία,  και οι αλλεργίες αλλά και με την νευροανάπτυξη.

Όπως επισημαίνει έχει φανεί από μελέτες ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους των παιδιών, όπως το κάπνισμα όταν η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καπνίζει ,σχετίζονται με το χαμηλό βάρος γέννησης  τους.

Εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα, καλλυντικά και πολλά ανεπιθύμητα παράγωγα της βιομηχανικής επεξεργασίας, όπως το χλώριο και οι διοξίνες, είναι περιβαλλοντικοί ρύποι που βρίσκονται στο νερό, στα τρόφιμα και στον αέρα, και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του ανθρώπου αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Χατζή.

Να σημειωθεί ότι παλαιότερα, η έρευνα επικεντρωνόταν στην αξιολόγηση οξέων επεισοδίων έκθεσης σε ρύπους, ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες διερευνάται και η σημασία των χρόνιων, χαμηλής έντασης, περιβαλλοντικών εκθέσεων, που μπορούν να επιδράσουν με πολλαπλό τρόπο στην υγεία και που αφορούν συχνά το σύνολο του πληθυσμού

Τα παιδιά, κυρίως λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης και του  μεγέθους του σώματός τους, είναι πιο ευάλωτα στις εκθέσεις σε  περιβαλλοντικούς ρύπους από ότι οι ενήλικες.

Συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και συμπεριφορές υγείας, χωρίς εμφανείς αρνητικές επιδράσεις στους ενήλικες, μπορούν να  επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του παιδιού.

Η ίδια σημειώνει ότι  περιβαλλοντικές εκθέσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά  και στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, μπορούν να προκαλέσουν  μόνιμες αλλαγές στη δομή, τη φυσιολογία και τον μεταβολισμό του  οργανισμού, οι οποίες συσχετίζονται με ασθένειες που εμφανίζονται  κατά τη διάρκεια της ζωής, όπως το άσθμα, οι αλλεργίες, ο καρκίνος,  οι ψυχικές παθήσεις, η καθυστέρηση στη συναισθηματική και  νοητική ανάπτυξη (νευροανάπτυξη), οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.επισημαίνει η κα. Χατζή.

Μάλιστα ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν για αγροτικές εργασίες φυτοφάρμακα οι οποίοι  είναι απαραίτητο να  ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής  .

Να τονιστεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΑ ήδη έχουν ξεκινήσει μετρήσεις σε περίπου 500 παιδιά προκειμένου να έχουμε ακριβή στοιχεία για τους περιβαλλοντικούς ρύπους  που προκύπτουν από τα φυτοφάρμακα  ωστόσο τα αποτελέσματα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis