Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε από τον Πολιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη περιήγηση, με ξεναγήσεις στις Οικίες Τυλίσου, στην Αμνισό,στο Μέγαρο Νίρου και στο Μινωικό Ανάκτορο Μαλίων. Η ξενάγηση αυτή ουσιαστικά έκλεισε την πρώτη από τις ενότητες του προγράμματος ’’Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν’’, Νεολιθική και Μινωική Κρήτη που διοργανώνει ο σύλλογος, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο 2016 και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2017.

Κατά την διάρκεια της ξενάγησης, από την ξεναγό -συγγραφέα Αθηνά Σφακάκη - Κυριακάκη, εντυπωσίασαν:
1. Στις οικίες Τυλίσου, τα ανεξάρτητα σε λειτουργία και χρήση διαμερίσματα, οι αυθεντικοί μινωικοί τοίχοι ,η κυκλική υδατοδεξαμενή, τα πελεκητά ‘’κουτούτο’’, οι χώροι των μοναδικών ευρημάτων, των οστών και κεράτων του Bos Primiginious, του ειδωλίου του Μινωίτη λάτρεως, των τεράστιων ‘’μαγειρικών σκευών’’.

2. Στον λόφο της Αμνισού .Οδύσσεια , ραψωδία τα 172-212:
’’............Ανέβηκε απ΄ την Αμνισό προς της Κνωσού την πόλη, τον φίλο του όπως έλεγε να δει τον Ιδομενέα.......’’( Μετάφραση Στυλιανός Αλεξίου).
Στην κορυφή του λόφου τα ίχνη του οικισμού Μεσοβούνι, και βορειοδυτικα η θέση Παλαιόχωρα, εκεί που βρέθηκαν τα σε πωρόλιθο λαξευμένα δυο γεράκια της Αμνισού.Και αφ’ ύψους η θέση της ‘’Μινωικής βασιλικής επαύλεως της Αμνισού. Το πολύθυρο,το πλακόστρωτο δάπεδο, τα θυρανοίγματα των δωματίων που δακοσμούσαν οι τοιχογραφίες με τα λευκα και κόκκινα κρίνα. Και νότια η κατεύθυνση προς το σπήλαιο της θεότητας Ειλειθυίας, το αρχαιότερο ιερό της θεάς της γονιμότητας.

3. Στο μέγαρο Νίρου,τα αυθεντικα πλακόστρωτα , με γυψόλιθο και σχιστόλιθο πράσινο, Οι αυθεντικοί τοίχοι, επικαλυμένοι με πλάκες γυψόλιθου, το πολύθυρο, το λίθινα ‘’πεζούλια’’, και η μνήμη ανασύρει ευρήματα...... τους τεράστιους αναθηματικούς διπλούς πελέκεις, το λίθινο ομοίωμα των κεράτων ταύρου, την λάβα στα ιερό, τα ειδώλια. Και απέναντι, βορειοδυτικότερα, το θεωρούμενο μινωικό νεώριο στην θέση Αγ. Θεόδωροι.
Και τέλος στο...

4.Στα ανάκτορο των Μαλίων το τρίτο,( όπως οι μέχρι σήμερα ανασκαφές καταδεικνύουν) , σε έκταση ανάκτορο στην μινωική Κρήτη.
Το ανάκτορο της δυναστείας των Σαρπιδόνων, αδελφικής των Μινώων της Κνωσού. Τα συγκροτήματα των αποθηκών γεωργικών προιόντων και η σοφή κατασκευή για πρόνοια οικονομίαςς και διαφύλαξης των αγαθών. Οι διπλοί πελέκεις χαραγμένοι στους πεσούς, και στους λαξευμένους ογκόλιθους, οι πήλινοι πίθοι ανασκευασμένοι, σχεδόν καθ ολοκληρία αυθεντικοί και οι πολλοί άψητοι πήλινοι πλίνθοι.

Η θέση εύρεσης της εντυπωσιακής χειρολαβής του σκήπτρου, το θέατρο και ο μεγαλύτερος μινωικός κέρνος από πορφυρίτη, οι ‘’κουλούρες’’, οι αποθήκες της βορείας πτέρυγας και το Μυκηναικό ιερό κτισμένο με οικοδομικά υλικά του μινωικού ερειπωμένου ανακτόρου,με προσανατολισμό δύση –ανατολή.

Μακρύτερα προς βορά, προς την βόρεια παραλία της Κρήτης ο’’ Χρυσόλακκος’’.Στα σπλάχνα αυτής της θέσης είχε φυλαχθεί για αιώνες το αριστούργημα της Μινωικής κοσμηματοτεχνίας , οι περιφημες μέλισσες των Μαλίων. Νότιοανατολικά του ανακτόρου η περιοχή με το μινωικό όνομα Τάρμαρος. Ανατολικότερα το χωριό Μήλατος.

Ο μύθος θέλει τον Σαρπηδόνα να εξορίζεται από τον Μίνωα ,και να πηγαίνει στην Μικρα Ασία όπου ίδρυσε την πόλη Μίλητο.
Η σειρά των φωτογραφιών είναι τυχαία.
Επιμέλεια Μάρα Μπέκα